Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Baterie u vany

Dobrý den,
mám problém s baterií u vany, po tom co jsem umyla vanu hodně horkou vodou najednou přestala téct voda. Odendala jsem tedy hadici a když pustím kohoutek tak, že voda teče jen malým proudem, tak je vše v pořádku. Ale když bych chtěla větší proud vody, "vyskočí" taková bílá plastová páčka (čudlík) a voda přestane téct. Je možné, že ten čudlík, páčka, je pojistka proti zpětnému nasátí vody? Dá se to nějak opravit, nebo mi nezbývá nic jiného než koupit novou baterii?
Děkuji moc za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Asi by to chtělo přesněji popsat jev-závadu. Tedy dedukce: Jedná se o vanovou baterii s výtokem jak…
mirektatra 13.07.2012 06:03
mirektatra
Zdravím, děkuji Vám za odpověď. Baterii jsem demontovala a vyčistila, bohužel stále mi voda netekla,…
Sydnney 13.07.2012 23:55
Sydnney
Nenašel jsem součástku, kterou popisujete jako "prodloužená směšovací baterie", prosím o nějaký odka…
mirektatra 14.07.2012 05:28
mirektatra
Zdravím a děkuji, to se omlouvám, myslela jsem prodloužení směšovací trubice :-). Ale o jaký "typ" s…
Sydnney 14.07.2012 13:14
Sydnney
Domnívám se (ač to na těch fotkách vidím mizerně), že je to taková klapka. Je tam proto a poněvadž k… poslední
Filuta 15.07.2012 23:36
Filuta

Asi by to chtělo přesněji popsat jev-závadu.
Tedy dedukce: Jedná se o vanovou baterii s výtokem jak do raménka, tak do sprchové hadice a tyto výtoky se přepínají tahovým ventilem s pružinou, která po zastavení vody má přepnout výtok vždy zpět do raménka /původní správná funkce/. Po demontáži hadice a vysunutém ovladači, vytéká voda do sprchové hadice, ale po chvíli se přepne do raménka, kde nevytéká takřka vůbec. Při výtoku do sprchy teče také velmi malým proudem. Baterie se tak chová po té, co jste delší dobu měla puštěnou naplno pouze teplou vodu.
Je-li to tak, potom je pravděpodobné, že se z trubky uvolnily nečistoty a zachytily v sítkách v baterii.
1)Pokud se závada objevuje při použití teplé i studené vody, jedná se o sítka ve výtokovém raménku /demontáž, vyčistit/ a ve sprchovém "telefonu" /profouknout zpětně stlačeným vzduchem,zpravidla nelze demontovat/. Toto lze provést bez složité demontáže "samodomo".
2)Pokud se závada objevuje jen při teplé vodě, je zacpané sítko na vstupu ze zdi do baterie, proto je nutné zastavit přívod vody a baterii demontovat ze zdi, vyčistit sítko, propláchnout plným otevřením vody i samotné potrubí, dokud nepotečou teplá i studená přibližně stejně a nezabarvené nečistotami, případně drátem uvolnit nečistoty v kolínku u vývodu ze zdi. Rovněž provést vše dle bodu 1).
Máte štěstí, že se to stalo u vany a tedy nebudete složitě řešit úklid :-)

Zdravím,
děkuji Vám za odpověď. Baterii jsem demontovala a vyčistila, bohužel stále mi voda netekla, resp.tekla tak,jako předtím. Ale díky tomu, jsem rozebrala i část, která se nazývá "prodloužená směšovací baterie podomítková" a v který byl problém. Poté co jsem ji odendala a hadici nasadila na baterii voda teče dobře. Akorát nevím, jestli tam měla ta prodloužená směšovací baterie nějaký velký význam.:-)Byla jsem ve dvou instalatérství a nikdo mi na to nebyl schopen odpovědět a na internetu jsem ji našla za 1000,- (to už bych měla lepší snad koupit celou vanovou baterii, a 1000,- pro mě jako studenta je hodně)
Tak jsem Vás chtěla poprosit, jestli Vy nevíte, k čemu tam ta součástka sloužila, popř.jestli je problém, když to budu používat bez ní.
A nevím,jestli se dá mluvit o štěstí, protože jsem tím úklidem zničila hned dvě tyto součástky :-). Jednu u vany a tu druhou u sprchového koutu. Ale zase mám uklizeno.:-)
A ještě se omlouvám za můj špatný popis problému, vůbec těmto věcem nerozumím.

Nenašel jsem součástku, kterou popisujete jako "prodloužená směšovací baterie", prosím o nějaký odkaz, nebo fotečku. Znám pouze "prodloužení směšovací baterie" a to "vrchní, pohledové", které má jeden závit venkovní, druhý vnitřní a slouží k odsazení baterie od zdi, je chromované a na funkci baterie samotné nemá vliv. Používá se tam, kde by raménko nedosáhlo do vany, nebo z estetických důvodů a cena se pohybuje v řádu stokorun. Dále se používá "prodloužení směšovací baterie" pod omítku, které není "pohledové"´, má na obou koncích vnější závity rozdílného průměru a slouží k vyrovnání baterie na zdi. Bez tohoto dílu nelze baterii připevnit a jeho cena se pohybuje v řádu desetikorun.
Tak prosím o tu fotečku, nebo nějaký odkaz...:-)

Domnívám se (ač to na těch fotkách vidím mizerně), že je to taková klapka. Je tam proto a poněvadž když se zavře voda, aby nedělala hadice sprchy "pffffrrrppfffffblublu". Asi bude ta klapka vyběhaná a vzpříčí se v té rouřičce a tudíž teče jen velmi skrovný proud mycí tekutiny. Klidně to zahoď.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru