Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno odlievanie plastu

zdravim

potreboval by som radu od vas skusenych najlepsie modelarov. chcel by som doma odliat plast ci inu lahku a pevnu latku ktora sa nezdeformuje odstredivou silou, bude lahka a pevna.
Jedna sa o kruh (priemer cca 40cm, hrubka 3,5cm) ktory bude upevneny na hriadeli elektromotora. Obvod musi byt hrubsi ako stred. Nechcem to robit na sustruhu lebo k nemu nemam pristup a budem ich potrebovat viac tak radsej by som chcel zvladnut techniku odlievania.
Na internete som nasiel par navodov ako odlievat modely vlacikov z epoxidu co by mohla byt latka aku potrebujem ale niesom si isty.

vopred dakujem za vase odpovede :)

Předmět Autor Datum
No nevím k čemu to potřebuješ ale jde o to, že pokud ten hrubý odlitek přiděláš na elektromotor, tak…
Matyas xl 06.07.2012 22:36
Matyas xl
A obával bych se toho, že se to při vyšší rychlosti rozletí na sračky.
Prasak 06.07.2012 23:37
Prasak
viem ze hruby odliatok sa este opracovava. Odliatok bude v osi a perfektne vyvazeny podla originalu…
kay 07.07.2012 10:06
kay
U nas v praci tohle delaji, a zadna sranda to neni(taky si za to nechavaji dobre zaplatit). Vzit dre…
bahno 07.07.2012 10:26
bahno
já mám doma vývěvy dvě :-) (dojení, zvládne to podtlak až 1bar), jinak aspoň něco zvládne odsát i ko…
Uroboros 07.07.2012 11:05
Uroboros
No před tím jsi psal, že k soustruhu nemáš přístup a teď na něm chceš dělat formu...To si z nás dělá…
Matyas xl 07.07.2012 10:34
Matyas xl
nemam pristup ku sustruhu ale znamy pracuje v zavode kde sustruh maju a mohol by sa prihovorit aby m…
kay 07.07.2012 14:19
kay
No mě se to pořád nějak moc nelíbí... bude to mít nějakou váhu...při roztrhnutí z toho bude šrapnel.…
Matyas xl 07.07.2012 19:35
Matyas xl
Látka podobných vlastnosti aké opisuješ sa nazýva SILON alebo ak trváš na živici, tak PERTINAX. Oboj…
Joseph 06.07.2012 23:35
Joseph
netrvam na tom aby to bola zivica moze to byt cokolvek lahke a pevne. petrinax som nasiel to zrejme…
kay 07.07.2012 10:53
kay
Ono ale bude asi i dobré konečně prozradit, k čemu to má sloužit, protože takový kotouč, když se roz…
Kachlík 07.07.2012 13:55
Kachlík
No pokud chces opravdu poradit a máme se hnout dál, tak konečně napiš k čemu to má sloužit, jaké to…
Matyas xl 07.07.2012 14:19
Matyas xl
Soudě podle zmínky "teoreticky to funguje...", snažíte se o výrobu prototypu, který je samozřejmě dr…
mirektatra 08.07.2012 10:55
mirektatra
Jasně že onen prototyp má takovou duševní hodnotu, že není možné poskytnout žádné doplňující informa…
Joseph 08.07.2012 11:14
Joseph
:D tesne vedla s tym generatorom ale myslienka to nieje zla. Popravde: potrebujeme vyvodit gyroskopi…
kay 09.07.2012 18:41
kay
Uhlikovy vlakna jsou docela overkill, dejte skleneny, treba i o trochu vic. Von ten uhlik zas o toli… poslední
bahno-jinde 09.07.2012 21:33
bahno-jinde

No nevím k čemu to potřebuješ ale jde o to, že pokud ten hrubý odlitek přiděláš na elektromotor, tak nebude určitě v ose ani nebude vyvážený, a může to při otáčkách dělat neplechu. A odlévat takový kus z pryskyřice a dokonce několik , tak sáhneš pěkně hluboko do kapsy. K čemu to vlastně máš?

viem ze hruby odliatok sa este opracovava. Odliatok bude v osi a perfektne vyvazeny podla originalu ktory by som mohol dat vyrobit na sustruhu z dreva alebo zo zeleza, podla neho by som spravil formu. Problem je ze neviem cim naplnit formu aby to nestalo meseacnu vyplatu a splnalo poziadavky :)

U nas v praci tohle delaji, a zadna sranda to neni(taky si za to nechavaji dobre zaplatit). Vzit drevenej model, natrit separatorem a zaformovat do silikonu, na to bych si este lajznul doma, zejmena pokud by to nebyl prilis slozitej model(bacha na nalitky a odfuky!). Ale lejt je pak uz horsi. Skolil nabizi lici pryskyrice, i ty ceny se u tech levnejsich daji(teda zadna lace to neni, ale zase k vyplate to ma daleko). Horsi je, ze aby to fungovalo je nutny pred litim tu natuzenou smes vyvakuovat(jinat budou bublinky. ty teda muzou bejt i po vakuovani, pac sou to svine, ale bez nej budou urcite.) a aby to melo pevnost tak vyrobek pak tepelne dotvrdit. A tohle vybaveni, alespon zatim, doma nemam.

já mám doma vývěvy dvě :-) (dojení, zvládne to podtlak až 1bar), jinak aspoň něco zvládne odsát i kompresor z lednice, kamarád tak odlévá nějaké kousky k RC modelům letadel, na bublinky to stačí...

Jinak se mi zdá 40cm odlévaný kotouč na hřídelu elektromotoru bude dosti nebezpečný, chtělo by to spíš něco vláknitého, při vyšších otáčkách se to může snadno rozletět, zvlášť, když v tom bude někde nějaká bublinka a to při samodomo bude. Ne nadarmo tyhle technologie a i jednotlivé formy stojí miliony...

No před tím jsi psal, že k soustruhu nemáš přístup a teď na něm chceš dělat formu...To si z nás děláš srandu? Můžeš napsat k čemu to bude sloužit? Podle toho se teprve může vymyslet nějaký materiál, ze kterého by to šlo udělat. Navíc takový rozměr...to už by možná chtělo dělenou formu.

nemam pristup ku sustruhu ale znamy pracuje v zavode kde sustruh maju a mohol by sa prihovorit aby mi spravili cenu a tak by som mal kopyto ktore by bolo ok a podla neho by som spravil formu atd... nechcem konkretne rozoberat o co ide lebo skusame vyvijat jeden vyrobok, teoreticky to funguje perfektne ale treba to uviest do praxe k comu nam chybaju potrebne znalosti. Prevedenie by sme spravili s dalsim znamym ktory modeluje rc lietadla takze forma problem nebude, potrebujeme len radu s akeho materialu by sa dal spravit rotujuci tanier.
otacky by mal zvladnut do 1000 za min. nie viac
nebude mat ziadne trenie ani inu zataz
nerobil by problem pri vlaknitych materialoch nerovnomerne rozlozenie vahy v telese ?
ospravedlnujem sa za tajnosti :)a dakujem za odpovede

No mě se to pořád nějak moc nelíbí... bude to mít nějakou váhu...při roztrhnutí z toho bude šrapnel. Ale odlít to samozřelmě půjde - pryskyřice. Existuje několik druhů - Epoxy? Na zpevnění se může vložit skelná tkanina nebo by možná šla i perlinka ( pokud by se nenarušila chemickýma látkama v pryskyřici). To vyvážení a vystředění může být ale pořád problém ...Odlitek není nikdy tak přesný, aby mohl fungovat jako rotující těleso bez přesného obrobení. V té formě ti to kolem okraje vyvzlína nahoru. Při vyklepávání se ty okraje na hraně různě odlomí a už to bude nevyvážené. Při těch otáčkách to potom může začít vibrovat.Já osobně bych šel spíš do toho silonu a nechal bych si to někde obrobit. Bude to přesné a určitě bezpečnější než odlitek z pryskyřice.

Látka podobných vlastnosti aké opisuješ sa nazýva SILON alebo ak trváš na živici, tak PERTINAX. Oboje sa bežne užíva v priemysle.
Sú všeobecne dostupné, bežne sa z nich vyrábajú nízko namáhané dielce.

Pokusy o improvizáciu, výroba odlievaním sú zbytočne a nezmyselné.

Soudě podle zmínky "teoreticky to funguje...", snažíte se o výrobu prototypu, který je samozřejmě dražší a jedná se o kusovou výrobu a tady je řešením soustružení. Pokud se snažíte o malosériovou (garážovou) výrobu, cestou by mohlo být použití dentakrylu, nebo epoxidu s vloženou tkaninou, nebo netkanou textilií, v kombinaci s vakuovým odlitím do formy. Větší série je jistě předmětem k úvahám - poptávkám po vstřikolisové technologii. Pravdou je, že s žalostně malým množstvím vstupních informací zde nemůžete čekat radu na kompletní technologii výroby.
Opravdu si myslíte, že Váš budoucí výrobek má takovou duševní hodnotu, že není možné poskytnout žádné doplňující informace, aby nebyly zcizeny a prodány dřív, než tak hodláte učinit Vy?:puff:

Jasně že onen prototyp má takovou duševní hodnotu, že není možné poskytnout žádné doplňující informace ... :-)

Bude nejaký generátor na princípu Free Energy .... vzhledem k chybějícim znalostem strojírenských technologií a materiálech, u tazatele, o nic jiného se jednat nemúže ..... :puff:

:D tesne vedla s tym generatorom ale myslienka to nieje zla. Popravde: potrebujeme vyvodit gyroskopicky efekt na to mame ten tanier a el. motor (skvor motorcek na 24V) , miera: 40cm priemer co som pisal uz nieje aktualna zmenila sa na 32,8 takze bude mensi tlak na material. potrebne informaciu uz ma nas znamy ktory ma nastarosti presne spracovanie, bude to spravene podobne ako vravel pan mirektatra, nejaka zivica ale tkaninu nahradia karbonove vlakna odlievanie bude pri podtlaku. k postupu vam povedat neviem vela lebo to nieje moja parketa.

Dakujem Vam za ochotu poradit :)

Uhlikovy vlakna jsou docela overkill, dejte skleneny, treba i o trochu vic. Von ten uhlik zas o tolik lepsi neni, aby to ve vetsine aplikaci stalo za tu nekolikanasobne vetsi cenu. Kor kdyz vetsi hmotnost je u vas spis plus nez minus.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru