Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Lanovka - Je to možný!? :-)

Jasne ze to mozny je, ale muselo by se to spocitat na konkretni podminky. Vypocet by zrejme snadny nebyl i kdyz je to v principu jen jednoduchy skladani sil. Problem je, ze to musi platit v kazdem okamziku, cili by se muselo pouzit neco z party "integral, derivace" nebo tak neco, uz si to moc nepamatuju, ze skoly jsem chvili pryc...
U kazdeho vozicku se jeho tiha (presneji vektor tihove sily) rozdeli na normalovou a pohybovou slozku (vsichni zname z fyziky,ze). No a pak jde jen o to, aby byl v kazdem momentu soucet vsech pohybovych slozek vozicku smerujicich smerem do cile vetsi nez soucet vsech pohybovych slozek vozicku smerujich zpet a vsech ztrat. POhybove slozky je potreba samozrejme pocitat se spravnym znamenkem, nebot ty co jedou dolu, ale jsou v casti pred kopcem nebo pred konecnou stanici, tak ty pusobi opacne, ale naopak vracejici se vozicky v techto castech pohybu pomahaji.Jak uz bylo zmineno, ztrat muze byt dost - ohyb lana, treni kladek, vitr, problem bude taky pruhyb lana atd.
Lanovka je, jak jsem pochopil, uvazovana jednosmerna, nicmene s vracenim prazdnych vozicku ne? Za tohoto predpokladu by samozrejme fungovala i ta Cimrmanova, tam byl jen problem, ze on chtel obousmernou, ale to je neco jinyho, ne?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny