Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce soklu

Dobrý den,
Potřeboval bych poradit ohledně provedení soklu. Dům je podříznut, uvnitř jsem udělal nové betony, napojil hydroizolaci a podlahy zateplil. Chtěl bych ale provést rekonstrukci soklu a okolí i z venku. Pročetl jsem několik řešení, ale zjistil jsem, že každá stavba se odlišuje a je třeba to řešit konkrétně. Nemám zkušenosti, jak to nejlépe řešit a také nechci nic pokazit a proto se obracím sem.
Udělal jsem 2 obrázky. Na prvním je řez zdí na většině domu, ale k jednomu rohu se terén zvyšuje až na podobu druhého obrázku.
Spodní část zdí je z kamene spojovaného čím hlouběji, tím více už jen hlínou. Chtěl bych ale vyřešit odvodnění a kdyby to šlo i zateplení spodní části stavby. Bojím se ale abych nějak nenarušil zdi a také nevím jak volit přesně jednotlivé vrstvy.
Děkuji

[img]25Pod_znut_1.jpg[/img][/URL]
[img]86Pod_znut_2.jpg[/img][/URL]

Předmět Autor Datum
Zdravím Petře, nevím, zdali jsem pochopil správně dotaz, ale od nerezových plechů dolů bych dal sana…
milan.cukrar 02.07.2012 12:47
milan.cukrar
Také zdravím, od desek vodorovné izolace nahoru chci dát zateplení, ale jedná se mi hlavně o část po…
PetrP 02.07.2012 14:24
PetrP
opět nopovka a odkopávání. nejdříve je třeba zjistit kterou vodu chcete odvádět, pokud deštovou, tak…
milan.cukrar 02.07.2012 14:45
milan.cukrar
Řekl bych, že se jedná o vodu dešťovou. Od zdi (tedy tam, kde je terén nejvýše - obr.2) tak je dále… poslední
PetrP 03.07.2012 08:36
PetrP

Také zdravím, od desek vodorovné izolace nahoru chci dát zateplení, ale jedná se mi hlavně o část pod. Hlavně v místě, kde jsou desky dány co nejníže to šlo, tedy 5cm nad terénem(obr. 2). Pak už je mezi terénem s deskami výška i 40cm, takže tam jsem myslel udělat tepelnou izolaci z XPS a pak směrem od zdi drenáž pro odvádění vody z okolí, ale bojím se abych touto metodou a obkopáním tomu spíše neublížil.

opět nopovka a odkopávání. nejdříve je třeba zjistit kterou vodu chcete odvádět, pokud deštovou, tak určitě neodkopávat, pokud je to spodní voda, tak nalézt zdroj a tam jí odvést mimo pozemek.
pokud máte hydroizolaci z nerezu, tak vlhkost pod ní nevadí, (páč se s tím nedá nic dělat)
Zateplit vhký sokl XPS není dobré řešení. ..co s vlhkostí pod ní?
záleží jak hodně je sokl mokrý...

Řekl bych, že se jedná o vodu dešťovou. Od zdi (tedy tam, kde je terén nejvýše - obr.2) tak je dále trávník, který mírně stoupá od domu. Když prší déle, nebo při vydatné bouřce když trávní „nebere“, tak voda přitéká v domu. Proto jsem myslel to odkopat, trávník oddělit obrubníčkem, udělat ve výkopu drenáž a po zdi natáhnout nopovku. Ale nerozumím tomu, jak píšete „určitě neodkopávat“.
Zateplení pomocí XPS chápu, že asi není vhodné řešení, ale existovalo by nějaké řešení zateplení, nebo se s myšlenkou na zateplení mám rovnou rozloučit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru