Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak byste řešili sousedský spor?

Jak byste řešili sousedský spor? Dům souseda stojící na hranici mého pozemku, kdy on z jedné části mého pozemku nemá přístup k domu...přesto si v domě vyvrtal díru, vyvedl půl metrovou rouru digestoře zasahující na můj pozemek, navíc u vchodu na pozemek. V historické zástavbě, takovýto element? Jak toto vyřešit, když mi tvrdí, že pozemek pod střechou je jeho, ale na katastrální mapě je jasné, že jeho domem, zdí končí jeho hranice a začíná pozemek můj? Chodí si na můj pozemek, jako by mu patřil. Jak ho v tom zastavit?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Obecně platí, že nejlepším řešením všech sporů, je vzájemná dohoda. Ne vždy se podaří přímo, potom j…
mirektatra 26.06.2012 08:54
mirektatra
Moc děkuji za radu, vypadá to ale, že vše raději budeme řešit přes úřad...na vytyčování hranic asi d… nový
majaka 26.06.2012 22:01
majaka
vypadá to, že se sousedem dohoda možná není...úřady radí...nechat udělat geodetické zaměření...zatím… nový
majaka 26.06.2012 22:04
majaka
A když všechny pokusy vyřešit to domluvou po dobrém selžou, můžeš mu tam tou rourou pustit septik :-…
rokator 26.06.2012 09:43
rokator
Nedoporučuji... viz: watch
JR_Ewing 26.06.2012 09:58
JR_Ewing
Pěkné :) poslední
majaka 27.06.2012 06:25
majaka

Obecně platí, že nejlepším řešením všech sporů, je vzájemná dohoda. Ne vždy se podaří přímo, potom je dobré využít prostředníka, který je schopen věcně a bez emocí, komunikovat s oběma stranami. V nejzažším případě je to soud. Od soudu však nečekejte spravedlnost, nýbrž pouze rozsudek...
Začal bych tím, že bych si nechal odborně a protokolárně vytýčit hranici svého pozemku. Požádal bych souseda, zda by si neudělal čas a byl vytyčování přítomen, aby vše bylo spravedlivé a nezpochybnitelné. Podle výsledku bych se se sousedem snažil dohodnout pravidla, kdy umožním jeho volný přístup a užívání svého pozemku, kdy se chci k takovému užívání předem vyjádřit a které jeho užívání mého pozemku mne nepřijatelně omezuje.
Z jednání by mělo být jasné, že nechci jen "vysírat", že vím, že i on potřebuje svůj prostor a já mu chci umožnit příjemnější život na oplátku, kdy to on umožní i mně. Pokud je rozumný a uvědomuje si, že soused je vlastně příbuzný, kterého si nevybíráme a vždycky budete mít hranici pozemku s někým společnou, bude i jeho zájmem, dohodnout se.
Ta předmětná trubka lze jistě upravit i tak, že se vyvede v pohledově nerušivém provedení do větší výšky, aby mechanicky nepřekážela a jí odvedené výpary z kuchyně se rozptýlily nerušivě do okolí...
Komunikace s lidmi je jedna z nejsložitějších...:-/ a křik, že to je moje, moje, můj, můj, moje, nevede k ničemu jinému, než k vymýšlení nepříjemností na obě strany. Pozemek, zeď, stůl, to je jen majetek, který lze za prachy koupit, ale na skleničku si k němu sednete sám, možná jenom sám... To by měl pochopit i ten soused.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru