Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 9V baterka

Dobrý den chtěl jsem se jen zeptat když mám 9 voltovou baterii a připojím 2 drátky ( které jsem ziskal že jsem oloupal jeden větší a rozpletl ho ) připojím jeden na + a druhý na - jaktože to neprobijí třeba do vody :)... Děkují za schovívavost v oboru elektřiny jsem laik ! :-D

Předmět Autor Datum
nevím co si představuješ pod pojmem probíjí, ale voda samozřejmě elektrický obvod uzavře a mezi jedn…
Uroboros 12.06.2012 21:53
Uroboros
No to jo ale když strčím ruku do vody tak by mě to mělo kopnout né ? v tomhle případě spíše pošimrat…
raz-dva 12.06.2012 21:57
raz-dva
Něco jinýho je kontakty olíznout, a něco jinýho je, si na ně sáhnout. Zkus do tý vody strčit jazyk..…
RITCHI 12.06.2012 22:03
RITCHI
Aha Aha :) takže třeba kdybych to schoval dejme domu do záchodu a močil jsem tak mě to pokope nebo n…
raz-dva 12.06.2012 22:13
raz-dva
Ani ne. Protože ty jsi tou vodou uzavřel obvod mezi (+) a (-) na baterii. Ty dva kontakty mají napěť…
Prasak 12.06.2012 22:21
Prasak
mám pro tebe lepší zábavu, říká se tomu česká ruleta. Vem do levé i do pravé ruky stovku hřebík a vy…
touchwood 13.06.2012 16:00
touchwood
Tak se taky nic nestane. Proud jde jen mezi těmi póly. Se zásuvkou je to něco jiného, tam má napětí…
Uroboros 12.06.2012 22:20
Uroboros
Děkuju děkuju :) jooo a zkoušel jsem to pokus omyl když dám jeden drát do vody a k němu jazyk a druh…
raz-dva 12.06.2012 22:32
raz-dva
Čéče, člověk co má normální starosti týkající se běžnýho života, určitě podobný experimenty nikdy ne…
RITCHI 12.06.2012 22:42
RITCHI
Asi se někdo nudí...
ms 12.06.2012 22:57
ms
Mám takový pocit, že tady někdo vymejšlí kraviny, jak na záchodě někoho rozvibrovat. S tím bych si m…
ladaadal 13.06.2012 06:03
ladaadal
http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/270310-ce sko-potapi-klesajici-vzdelanost.html Kolik ti je…
Yarda 13.06.2012 07:24
Yarda
Standardní nouzový rychloohřívač - dvě žiletky přes dva dráty do zásuvky. Amatéři - nezkoušet!!! Úpl…
Uroboros 13.06.2012 10:05
Uroboros
Jj, lidská vynalézavost nezná hranic... :-D
RITCHI 13.06.2012 10:14
RITCHI
Podle napisu na flaskach spis polskej.
bahno 13.06.2012 10:45
bahno
Po tom jsem nepátral. Jak jsem koupil, tak prodávám... ;-)
RITCHI 13.06.2012 10:57
RITCHI
Takové varné hrnky s porcelánu a elektrodami do zásuvky se v padesátých letech opravdu prodávaly. Na…
Martin79 13.06.2012 22:34
Martin79
sezen si megmet,to uz citit bude
mart1n 13.06.2012 11:13
mart1n
Jestli chceš aby tě to koplo, pusť tu 9V baterku přes nějakou cívku, podrž kontakt a při rozepnutí d…
starec.k 15.06.2012 11:42
starec.k
Neškodné? Zkus si to na jazyku, v drobné rance v pokožce, vykotlaném zubu, nebo, jak tazatel vzhlede…
mirektatra 15.06.2012 16:21
mirektatra
Vliv elektrickeho proudu na lidske zdravi je otazka komplikovana. 15mA muze byt smrtici uz vcelku hr…
bahno 15.06.2012 17:02
bahno
tu máš kohoutka... http://www.youtube.com/watch?v=8hwLHdBTQ7s&feature =related poslední
Moas 15.06.2012 21:45
Moas

Ani ne. Protože ty jsi tou vodou uzavřel obvod mezi (+) a (-) na baterii. Ty dva kontakty mají napěťový potenciál jen mezi sebou, nikoliv vůči zemi.
Zásuvka kope, protože to napětí v ní je právě vůči zemi, tudíž když se dotkneš kontaktu v zásuvce, uzavřeš obvod mezi zásuvkou a zemí a tebou proběhne proud, tj. kopne tě to.
Když baterii olízneš jazykem tak to pocítíš z toho důvodu, že tím jazykem uzavíráš obvod, takže to cítíš jen v jazyku. Kdybys však jeden kontakt baterie přivedl do vany s vodou, do té vany sis sám stoupnul, celej se důkladně polil vodou a do ruky vzal druhej kontakt baterie, tak bys něco ucítil, protože bys uzavíral obvod celým tělem.

mám pro tebe lepší zábavu, říká se tomu česká ruleta. Vem do levé i do pravé ruky stovku hřebík a vyhledej nejbližší zásuvku. Následně strč oba hřebíky do dírek zásuvky. Můžeš se s kamarády vsadit, zda se pustíš sám, nebo tě vybaví pojistky.

Zábava to bude stejně debilní.

Tak se taky nic nestane. Proud jde jen mezi těmi póly. Se zásuvkou je to něco jiného, tam má napětí proti zemi, pro to tě to kopne, neb jsi uzeměnej, když nebudeš můžeš se klidně fáze v zásuvce držet :-), stejně jako třeba ptáci sedí na drátech vysoké napětí, to napětí je proti zemi (či jiné fázi).
Jinak řečeno, aby tekl proud (brnělo tě to, praštil nebo zabilo), musí tam být rozdíl napětí, tedy dvou potenciálů. Ty nemáš s baterií nic společného, takže do tebe nic neteče, když jazykem propojíš dva póly, teče ti krz něj proud a ty to vnímáš jako brnění. Teoreticky když bys jeden drátek držel, druhej měl ve vodě a strčil do vody jazyk, nebo spíš se jazyk dotknul tím druhým drátem, tak by to brnět mohlo, ale asi nebude, neb už tam bude moc velkej odpor a nepoteče dostatečný proud, abys něco cítil. Stačí???

Děkuju děkuju :) jooo a zkoušel jsem to pokus omyl když dám jeden drát do vody a k němu jazyk a druhy držím tak to pošiimrá no ! :) Myslel jsem že to bude fungovat jinak a trošku silněji ! :-D ale děkuju ještě jednou moc za vysvětlení ! :)
Ale tak kdybych dal jeden konec do vody a druhy třeba trčel ven a políval bych ten konec vodou a ta voda by tekla přes prst šlo by to citit ?

http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/270310-ce sko-potapi-klesajici-vzdelanost.html
Kolik ti je a do které třídy chodíš?
Mimochodem: Voda (destilovaná) je v podstatě izolant, proud vedou nečistoty (resp. ionty nečistot) co jsou ve vodě.
Pamatuji se (NEZKOUŠET, JDE O ŽIVOT!) že v kanceláři jsme měli "rychlovařič" udělaný z umělohmotného kelímku a dvou plechů co se připojovaly do zásuvky. Jednou si tam dala vařit vodu na kafe sekretářka a kolegu napadlo jí tu ohřívanou vodu osolit, že bude sranda. Byla - voda vyskočila z kelímku a vypadly pojistky:-D
Devítivoltová baterka by snad nikomu ublížit neměla, ať se s ní dělá co chce, snad jen kdyby ji někdo použil jako střelivo do praku. Ale s takovým autoakumulátorem bych si moc nehrál, tam už při zkratu nebezpečí hrozí.

Neškodné? Zkus si to na jazyku, v drobné rance v pokožce, vykotlaném zubu, nebo, jak tazatel vzhledem ke svému pravděpodobně nezralému věku vymýšlí, přes moč do penisu. Garantuju, že předpisy pro zdravotnická zařízení nevymýšlí úplní idioti. Tam platí mnohé jevy jinak, než přes lidskou pokožku, která je sama dost dobrým izolantem. :puff:
Kdysi, v dobách "dřevěné elektrotechniky", jak zde někdo trefně uvedl, ESČ na základě empirických výzkumů stanovila, že většina populace přetrpí proud 15mA st. /nyní AC/, bez újmy na zdraví - tedy ne bezbolestně, ale bez nebezpečných následků. Domnívám se, že 9V destičková baterie, za pomocí jednoduché cívky, případně kondenzátoru, překročí tento proud tělem potenciální oběti nepromyšleného vtipu Neználka, vcelku hravě:!:

Vliv elektrickeho proudu na lidske zdravi je otazka komplikovana. 15mA muze byt smrtici uz vcelku hrave. Dnesni norma povazuje za bezpecny 3mA, coz je prakticky necititelny. Ja za rozumny povazuju 10mA, coz je zhruba proud, kterej kdyz privedu na hrebiky a ty te dam do ruky tak se jeste spolehlive pustis. Ale i to uz muze bejt pro cloveka s kardiostimulatorem dost problem.
Vse zminene plati pro efektivni hodnodu ustaleneho stridaveho proudu. Neni velky problem i proud 4A, pokud ovsem bude trvat 1ns - norma bere naboj 0.5J jako bezpecny, bez ohledu na napeti zdroje. Zase, da se jit i kousek dal, ohradniky maji i 10J a dobytek ani lidi nepadaji.
A 9V baterkou nelze cloveka zabit(nepocitam variantu lekne se a spadne z leseni ze 13. patra), at za to da clovek cokoliv. Odhalene krevni reciste by mohlo byt problem, ale nepredpokladam ze si do jedny ruky zarazi jehlu do zily a do druhy ruky jehlu do tepny, aby ten proud sel primo pres srdce. A odpor byt i pres vlhke sliznice neklesa pod 1kOhm - vzhledem k tomu ze zkratovy proud 9V baterky neni ani 0.5A neni mozny sestrojit nebezpecny zarizeni ktery ji pouzije jako jediny zdroj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru