Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Led pásky jako hlavní osvětlení

Dobrý den
používáte někdo jako hlavní osvětlení místnosti ledkové pásky?Chtěl bych se do toho pustit,ale potřebuji trochu poradit,jak pořešit montáž i výběr pásků pokud někdo s tím má zkušenost.
Jednak nevím co by lépe vypadalo,zda profil přímo navrtat ke stropu,nebo ho pověsit na držáky jako na obrázku...
Jinak mám představu,že bych využil otvor původně pro lustr ve středu místnosti.Jelikož strop je dutý uložil bych do něho stavební trafo i senzor pro dálkové radiové ovládání(zap.- vyp.a stmívání)
Zbývá mi vyřešit rozmístění profilů po stropě a jejich propojení,(jelikož max šířku jsem našel 3,5cm připadá mi to takové titěrné a neumím si to pořádně na stropě představit)
....jestli rozvést např.HÁČKO nebo ÚČKA a kabeláž tahat přímo profilama nebo vždy nad každým profilem udělat díru a zkusit nějak vrchem (dutým stropem) dostat kabel vždy ke každému profilu zvlášť(vypadalo by to asi lépe)
A ještě jedna věc mne zajímá,zvolil bych ten kryt matný(myslím,že tam nebudou samotné led vidět a světlo splyne v jednu jakoby trubici,ale to nevím zda mám správnou doměnku,jisté je že se sníží svítivost)
Jinak v levé polovině obýváku spíme tak bych tam tolik centrálního světla neorientoval(nebo vůbec žádné).
Za každou radu,nápad,kritiku nebo vlastní zkušenost budu rád....

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím Vás všechny. Řekl bych, že lze osvětlit LED pásky celou místnost bez problému. Záleží ovšem… poslední
Coffi LED pásky Jako 10.09.2012 13:35
Coffi LED pásky Jako

Zdravím Vás všechny. Řekl bych, že lze osvětlit LED pásky celou místnost bez problému. Záleží ovšem na výšce aplikace a na tom kolik by měla světelná soustava mít spotřebu. Ale pokud je místnost do 3m tak OK. Musí to být provedeno asi tak, že lišta do které budete LED pásek vkládat nebo lepit musí být rohová a to pod úhlem 45°. Nebo U profil, ale ten pouze pro aplikaci na strop a to minimálně dvě řady. podle velikosti místnosti. Záleží jak kdo chce, z profilu lze téměř čarovat takže na stropě si můžete v podstatě vytvořit vlastní svítidlo. Nebo jak jsem naznačil obtáhnout celou místnost v rohu a dosáhnout tak plného osvětlení celé místnosti. Lištu můžete mít uzavřenou i mléčným plastem.Tímto dosáhneme ke změkčení světla a lepší rovnoměrnosti. LED pásku která by měla osvětlovat celou místnost by měl být třeba tato :www.topkonstrukt.cz konkrétně minimálně SMD čip 5050 nebo 5630a s počtem diod 60/m. Takový pásek pokud je kvalitní dosahuje dobré svítivosti 800 - 2000 lumenů na 1m a spotřeba metru se pohybuje od 14 - 17W/m. 100W žárovka dosahuje 1750lm tak si můžeme říci že by nám stačil 1m pásku. Teoreticky ano, ale prakticky ne. LED pásek má jinou charakteristiku vyzařování a teprve když je umístěn v liště. Lišta pohltí asi 30% svítivosti. Proto aplikace musí být většího rozsahu. 100W cca 7m v LED pásce bude dostačujících. Pak už záleží na rozvržení každého z vás. Hlavně pokud chcete svítit plošně dbejte na to aby aplikace byla co možná nejvýše a třeba i směrovaná na daný osvětlovací prostor. Zde Vám ale poradí víc, tak jako mě: www.topkonstrukt.cz. Přeji hezký den a hodně štěstí když chcete zazářit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru