Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Který vosk, leštěnka je lepší na auto?

Dobrý den,
který produkt (dole) je podle Vás lepší, nebo znáte jiný lepší?
(1) Mám v úmyslu tím po mytí ošetřit lak auta.
(2) Mělo by se jednat pouze o leštěnku či vosk, především ochrana proti UV záření.
(3) Nemělo by to být brusné (abrasivní).

Je to na Peugeot 206 rok v. 1999

Našel jsem zatím toto:

Autobalsam Velvana
http://www.velvana.cz/autocleaner/vyrobky/?detail= 18

nebo

Autoleštěnka Sheron
http://www.sheron.eu/Products/ItemDetail.aspx?ITEM _CODE=1512327&PtreeCBActive=0&PtreeBrand=SHERON&Pt reeCategory=AUTOKOSM&PtreeSubcategory=EXTERIER

Děkuji

Předmět Autor Datum
http://www.peugeot-club.com/forum/viewthread.php?t id=96077
Kurt 10.06.2012 13:27
Kurt
Ono je to v podstatě jedno. Za ty roky si auto na UV záření zvyklo , pokud je to původní lak. Naopak…
Henessy 10.06.2012 13:41
Henessy
Tu velvanu jsem měl dobře se nanáší žádná dřina ale na starší auto bych použil něco na oživení laku…
bartas 10.06.2012 14:53
bartas
Četl jsem odkaz na Peugeot club, ale mě jde více o ochranu toho laku před sluníčkem. Oživit to mohu,…
Koala 10.06.2012 15:27
Koala
když se loupe lak to už se musí tmelit a nalakovat ideálně někým kdo to umí ještě jsem vzpoměl leště…
bartas 11.06.2012 15:56
bartas
Na Velvanu a Sheron zapomeň. Počti si tady a pak se rozhoduj...
rokator 10.06.2012 15:31
rokator
Díky, ale z toho detailingu moc moudrý nejsem. Zdá se mě, že se zabývají tuningem laku svých aut. Př…
Koala 10.06.2012 16:55
Koala
Nepočítej s tím, že koupíš leštěnku a auto bude jako nové. To je otázka 10 umytí a přeleštění aby to…
Potkan007 10.06.2012 18:17
Potkan007
pěkné. Já myju (zvenčí) auto cca 2x za rok (po zimě a koncem léta), protože jezdím skoro denně, nem…
touchwood 11.06.2012 08:10
touchwood
Zdravím, doporučuji Turtle WAX Color, pouze vybrat barvu a naleštit. Pozor, hodně barví prsty a těsn…
tr 11.06.2012 14:57
tr
Ano, to je to, co mám natřené na Fabii. A plasty potom přeleštím utěrkama na plasty. Dokonalost.
Potkan007 11.06.2012 16:43
Potkan007
V létě myju každý víkend, nebo každý druhý. V zimě hlavně podvozek, tady se všude solí takovým způso…
Potkan007 11.06.2012 21:46
Potkan007
v tomto ohledu byla fábka zlaté auto - naprosto bez stop rzi, včetně výfuku, jen po sedmi letech mi…
touchwood 12.06.2012 13:33
touchwood
Auto má hlavně sloužit, tj. je to prostě spotřebák, beru, že jednou za čas by se umýt mohlo, jezdit…
Uroboros 12.06.2012 14:56
Uroboros
Tak mě hlavně to mytí baví. Dřu se s tím celý odpoledne a pak se můžu podívat na výsledek a říct si,…
Potkan007 12.06.2012 15:00
Potkan007
Jsem tak činil kdysi také. Chvíli obdivuji krásně vyleštěné vozidlo. Načež vyjedu a okamžitě ch***e… poslední
Filuta 12.06.2012 15:17
Filuta
Kdo jednou zkusil "ŽLUTEJ SIMONIZ" v plechovce, kterej se vyrábí už od nepaměti, ten pro "naplnění"…
mirektatra 11.06.2012 15:46
mirektatra

Četl jsem odkaz na Peugeot club, ale mě jde více o ochranu toho laku před sluníčkem. Oživit to mohu, ale auto bylo předchozím majitel bourané a hlavně na střeše mě odchází lak. Lak bledne, odlupuje se a původní barva tmavne...
Chtěl jsem to hlavně pro UV ochranu. Střecha bude za pár dní znovu přestříkána...

Pak se akorát zeptám- navíc. Co je dobré na opravu- odloupla se barva na několika málo místech a je vidět pozink, čím to zatřít jako základ? Origo barvu mám i lak, ale něco, co by drželo a aby to nerzelo.
Viděl jsem na některých autech kolem lemů blatníku černou barvu, pokud by se dala použít a na to dát finální barvu a lak. Na vzhledu mě moc nezáleží, spíš aby to ještě pár let vydrželo.
Děkuji

když se loupe lak to už se musí tmelit a nalakovat ideálně někým kdo to umí ještě jsem vzpoměl leštěnku od sheronu. Když jsem sloupnul etiketu ukázal se origoš potisk v italštině a pak se vyznej ve značkách autokosmetiky.

Díky,
ale z toho detailingu moc moudrý nejsem. Zdá se mě, že se zabývají tuningem laku svých aut. Při tom co jsem se něco málo z toho množství dočetl, mě nic nepřesvědčilo... A dávat jako kdesi 400 Euro (10.000 Kč) za přípravky, mě ani nenapadne. Ani jsem se nikde nedočet od UV záření. Když do vyhledávače vložím "UV", tak mě to napíše, že minimum znaků je 3- Ha ha ha...
Dle mě vede Velvana, potřebuji UV ochranu pro lak. Lak mám možná místy od bývalého majitele prodřenej leštěním (sám nevím), tak tomu dát nějakou ochranu proti sluníčku a časem to opakovat.

Nepočítej s tím, že koupíš leštěnku a auto bude jako nové. To je otázka 10 umytí a přeleštění aby to opravdu vypadalo. Vím o čem mluvím, mám Fabii, rok 2001 a když jsme ji před 2 lety přivezli od dědy, tak byla hrozně špinavá. Strávili jsme na tom několik víkendů- odstrojit interiér, sedačky ven, všechno pečlivě umýt, zase poskládat. Nakonec jsme skončili u toho, že půlka karoserie má nový lak.
Já myju pouze ručně, používám nějaký lesknoucí se šampon, auto do sucha otírám jelenicí, voskuju. Používám leštěnky na plasty, na látky (hlavně dveře zevnitř). Většina lidí Fabii tipuje jako hezky zachovalý kus z konce výroby a ona je naopak jedna ze starších- ročník 2001. Nedávno jsem někde našel fotku před 5 lety a nikdo mi nechce věřit, že to je stejné auto s desítkama hodin práce a částečným přelakováním.

Na zašlý lak jsem použil barevný vosk fialové barvy (auto je červené), bylo to potřeba asi 3* po určité době zopakovat, ale výsledek stojí za to.

Fotku před jsem nenašel, tak alespoň po. K tomuhle stavu bylo potřeba pouze několik vrstev barevného vosku (nešetřit, hodně rozetřít a za pár hodin setřít hadrem). Teď už pouze udržuju stav- myju šamponem a voskuju jednou za rok.

[http://kutilska.poradna.net/file/view/1647-fabie-j pg]

pěkné.

Já myju (zvenčí) auto cca 2x za rok (po zimě a koncem léta), protože jezdím skoro denně, nemá to smysl dělat víckrát. V zimě bordel a špína ze sněhu, v létě zase hmyz. Po umytí je do 2-3 dnů auto zase v původním stavu. :-(

Jiná věc je interiér - tam uklízím minimálně 1x za měsíc, vysát koberečky, i pod nimi, navoskovat sedačky, umýt volant a přístrojovku. Jednou tak za 1/4 - 1/2 roku koberečky umyju wapkou a nechám uschnout na sluníčku (nebo v garáži, je-li zima).

Jinak mám zajímavé zjištění, že "hadrové" koberečky mi vydrží víc, než ty gumové, které většinou patou prokopnu do roku. "Hadráky" ve Fabii mi vydržely 4 roky, v současném autě (výroba na zakázku) už je mám 2 roky a jsou skoro jako nové. Navíc i mírně zašlapaný "hadrák" vypadá líp, než "jen trochu" špinavá guma.

Auto má hlavně sloužit, tj. je to prostě spotřebák, beru, že jednou za čas by se umýt mohlo, jezdit stále se zablácenym či jinak zadělanym autem taky není dobrý, ale proč se s tím tak dřít? A tak často? Já vezmu v lepším případě naše auta tak 3-4x do roka wapkou a hotovo, občas u benzíny umeju světla a okna. Co víc řešit... Ale tak, každej na to má názor jinej a kdo neví co s časem, ať si leští auto třeba každej den :-D

Jsem tak činil kdysi také. Chvíli obdivuji krásně vyleštěné vozidlo. Načež vyjedu a okamžitě ch***e ne jak z konve, ale z kádí a kýblů. Auto je rázem zadělané víc než před tím. To mě za hromování silně neslušných slov z mytí vyléčilo. V Praze u CČM mejou za kilo a bez námahy.

Kdo jednou zkusil "ŽLUTEJ SIMONIZ" v plechovce, kterej se vyrábí už od nepaměti, ten pro "naplnění" laku a jeho konzervaci už nic jinýho nepoužije. Je to nějaký přírodní vosk bez silikonu, protože tehdá ho ještě neznali. Fakt to stačí použít 2 - 3x za rok a když chce na kapotě přistát moucha, tak to zaručeně neubrzdí a rozbije si hubu vo zem. Auto je po dešti suchý hned po rozjetí a prvním zabrzdění. Jinak, starý autolakýra u nás tvrdil, že nejlíp se auto naleští lidským sádlem, který při leštění shodíš...;-). Musí se tomu holt půjčit ruce, protože všechno bez práce nestojí ani za hovor 8-).
...A nevěřte tomu, že ze starýho laku, udělat nový, nejde. Nejde to elektrickými udělátky, jde to hadrem, čistou leštěnkou s abrazivními účinky a basou piv na dva dny. Krátkodobě to jde ošálit pastou s obsahem nějaké barvy, ale jen do brzkého prodeje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru