Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava příjezdové cesty

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak levně opravit prijezdovou cestu. Máme prijezdovou cestu vyloženou betonovými deskami a prokládanou cihlami. Jenže je to už letité, na několika místech popraskane a propadle. Mám dvě děti a když se na tom rozběhne, většinou se přerazí. Jenže jsme taky bez peněz. Cesta je na většině míst ohraničena zidkou nebo domem. Zrovna nám v ulici dělají plyn, tak by se dal využít bagr a možná i nějaká ta ruka. Jak to ale co nejlevněji provést?
Odstranit ty desky a cihly a zavést to štěrkem? Zajímavé je taky to zpevnění asfaltovou drtí. Jen nevím jestli se to hodí na místo, kde si hrají děti. Musí tam jít i geotextilie? Co třeba ještě lupek? Máme nedaleko zdroj lupku nebo taky betonarku. (Plzeň) případně jak byste to poradili vy? Cesta je asi 25 metrů dlouhá a široká jen na auto, na půlce je uprostřed pás trávy. Moc díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud není možné cestu zvednout a není problém se spádem, tak bych jako nejjednodušší řešení viděl o…
sHpy00n 28.05.2012 17:39
sHpy00n
Moc díky, ještě poprosím jakou vrstvu těch kamenů asi tak dát?
Míša Z. 30.05.2012 08:44
Míša Z.
Minimálně 10 cm, optimální je vrstva 12 - 15 cm. Platí pro pevné podloží. Vrstva pod 10 cm trpí vymí…
sHpy00n 30.05.2012 11:23
sHpy00n
Díky, kačere ;) poslední
Míša Z. 01.06.2012 22:22
Míša Z.

Pokud není možné cestu zvednout a není problém se spádem, tak bych jako nejjednodušší řešení viděl odstranění desek, cihel i travnatého pásu, dosypání drceným kamenivem frakce (zrnitosti) 0 - 63 mm a pro lepší povrch shora zacukrovat jemnějším materiálem 0 - 22 mm. Takovému kamenivu se někde říká jednomletka, někde šmanda (tuším že tak i na Plzeňsku) a všeobecně je to známé jako šotolinová cesta. Při rozprostírání kameniva je třeba kropit aby mělo na hutnění správnou vlhkost. Pak zahutnit nejlépe těžkou vibrační deskou, ale jde to i vibračním pěchem - žábou, jen to není ono. Na dobrém podloží taková cesta drží jako čert a přetrvá věky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru