Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem spárování terasy

Ahoj lidi, po několika letech mě odfoukla dlažba na venkovní terase. Mám pocit, že popraskala spárovačka a pod dlažbu se dostala voda. Dalo by se spárování nové dlažby udělat nějakým polyuretanovým tmelem? Nebo nějakým jiným? Aby byl dostatečně přilnavý, a při tom zůstal stále pružný? Pokud máte nějaké zkušenosti, prosím, poraďte.
Díky za odpovědi S.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V zásadě je třeba venkovní dlažbu pokládat tak, že prostor pod ní musí být vyplněný dokonale flexibi…
Matyas xl 25.05.2012 18:11
Matyas xl
Není to úplně přesné. Flexibilní lepidlo tam nemá co dělat. Na terasy do venkovního prostředí zásadn…
sHpy00n 27.05.2012 00:45
sHpy00n
Aha , člověk se má pořád co učit. Omlouvám se za nepřesné informace. poslední
Matyas xl 27.05.2012 11:14
Matyas xl

V zásadě je třeba venkovní dlažbu pokládat tak, že prostor pod ní musí být vyplněný dokonale flexibilním lepidlem. Pokud tam zůstane nějaká dutina, dostane se tam voda, která když zmrzne ,tak se roztahne a dlažba odskočí. Tou spárovačkou se tam vždy nějaká vlhkost dostane. Spárovačka slouží na zadělání spár a ne jako izolace proti vodě. Takže při opravě je třeba odstranit staré lepidlo a při lepení dlaždice nanést lepidlo zubovou stěrkou do kříže.To znamená , že na dlažbu natáhnu lepidlo jedním směrem a na beton otočeným o 90 stupňů. Tím se dokonale vyplní prostor pod dlažbou. Kontrola správného množství lepidla je ta, že se po obvodu bude rovnoměrně trošku vytlačovat. Před zatvrdnutím je třeba spáru protáhnout, aby tam byl pak prostor pro spárovačku. Na spárování by se mohl použít polyuretanový tmel, ale pokud bude dlažba přilepena bez dutin, tak lze použít běžnou spárovačku a bude to OK.

Není to úplně přesné. Flexibilní lepidlo tam nemá co dělat. Na terasy do venkovního prostředí zásadně lepidlo pro "tekuté lože". Už jsem to zde několikrát uváděl. Vyrábí a dodává každý slušný výrobce stavební chemie. Namátkou mohu jmenovat Ceresit, Botament, Schönox. Toto lepidlo se natahuje půlkulatou!! zubatou stěrkou a ničím jiným. Natahování křížem na obě plochy je nesmysl. Dlažbu klást tak, aby byly spáry 5-6 mm. Není to obklad v koupelně. Spárovačku se zvýšenou vodoodpudivostí. Opět má každý slušný výrobce v sortimentu. Spárovat nejdříve za týden, dva, klidně i za měsíc. Na závěr aplikovat hydrofobizační nátěr a v pravidelném intervalu cca 5 let obnovovat.

Teď proč takový tělocvik. Lepidlo nanesené klasickou hranatou zubaticí se velmi velmi špatně slévá a i při křížném nanášení je vysoké riziko že komůrky zůstanou. Pak nastoupí voda obsažená v lepidle už při jeho míchání. Prostup vody spárami je tak trochu mýtus kterému jsem i já donedávna věřil a hodně těžce jsem se ho vzdával. Proto co nejdelší interval mezi pokládkou dlažby a spárováním aby mohla voda z lepidla ven.

[1610-zub-sterka-pulkul-jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru