Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "klimatizace" vypařováním vody

Dnes v obchodech jsou dostupné klimatizace, které pracují na principu odebírání tepla při vypařovaní vody.
Já se tedy ptám, kdybych měl tepelný výměník vzduch-vzduch. a přes něj bych z pokoje (přes klimatizaci) protáhl vzduch ven a zároveň bych nasával vzduch z veku dovnitř, bylo by to dost účinné aby to vychladilo místnost 3*4m?
Nechci totiž mít hodně vlhký vzduch a po čase, by to přestalo fungovat, protože by byl vzduch 100% vlhký. Navíc bych musel větrat oknem, abych tam měl i čerstvý vzduch.
Děkuji za případnou odpověď...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ne,takhle klimatizace skutečně nefunguje. Klimatizace, ochlazující vzduch: 1 - odpařením (těkavé) l…
mirektatra 05.05.2012 08:07
mirektatra
Studený hadr na hlavě je levnější a účinnější řešení :-D poslední
Martin79 05.05.2012 18:31
Martin79

Ne,takhle klimatizace skutečně nefunguje.

Klimatizace, ochlazující vzduch:
1 - odpařením (těkavé) látky odebereme teplo ze vzduchu, prostřednictvím výměníku - tím ochladíme prostředí (ale ohřejeme těkavou látku).
2 - ohřátou (těkavou) látku přemístíme mimo ochlazovaný prostor, kde její teplo vypustíme (stlačíme ji do vysokého tlaku, tím se látka ohřeje a toto teplo uvolní do prostředí).
3 - látku přemístíme zpět do klimatizovaného prostředí, uvolníme její tlak, tím se látka začne odpařovat a sníží svoji teplotu - ochladí výměník a jeho prostřednictvím i vzduch.

Prašnost: Při odpařování ve výměníku, dochází na jeho povrchu ke kondenzaci vzdušné vlhkosti a při nuceném proudění vzduchu, ulpívá na vlhkém povrchu také prach, který z části odtéká s kondenzovanou vodou do odpadu.

Klimatizace - vodní šidítko:
1 - voda se při teplotě mezi 20-40C odpařuje velmi pomalu, proto teplo ze vzduchu odpařováním, takřka neodebírá.
2 - studená voda, rozstřikovaná do prostředí ve formě aerosolu, odebere malé množství tepla ze vzduchu (závislost na malém rozdílu teplot - cca 20C). Jakmile se kapičky vody ohřejí, dále prostředí neochlazují, ale do jisté míry zpříjemňují dýchání. Výkon je tedy závislý převážně na dopravené energii, ve formě: teplota použité vody, mínus teplota vytvořená elektrickým rozstřikováním vody - ohřátí elektromotoru, ložisek...

Prašnost: Při rozstřiku aerosolu vody, dojde k navázání prachových částic, které postupně klesnou k zemi.

Závěr: "Vodní klimatizace" může individuálně přinést pocit příjemnějšího dýchání, nelze ji ovšem nazvat klimatizací, ale zvlhčovačem vzduchu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru