Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulátor napětí v bytě - nižší platba za energii

Nedavno jsem cetl clanek o tom ze distributori energie zamnerne dodavaji do site vyssi napeti nez 230V. Tim pak dochazi k zvyseni proudu v obvodech a i ke zvyseni platby zaenergii. Je na tom neco pravdy?

Ciste jen teoreticky. Kdyby nekdo poustel do site vyssi napeti (235, 240V), výkon (spotreba) i cena by se zvýšily kvadraticky... (P=U*U*R Wattů).

Je to jen fama nebo by se teoreticky dalo usetrit za energii kdyby si lidi dali do bytů nainstalovat nejake stabilizatory napetí aby meli v siti vzdy presne 230V ? Prodavaji se takove stabilizatory napr. už spojene primo s jističem ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chlapci, a co takhle odpovědět, laikovi, že elektroměr u maloodběratele počítá (a REP pak účtuje) je… poslední
mirektatra 23.01.2014 21:09
mirektatra

Chlapci, a co takhle odpovědět, laikovi, že elektroměr u maloodběratele počítá (a REP pak účtuje) jen odebranou "činnou" energii a pomineme-li účinnost (pro šťouraly - ne účiník) jednotlivých spotřebičů, tak s větším napětím dostanete i větší výkon spotřebičů = trouba a plotna víc hřejí, žárovka víc "topí" a svítí, motor má větší sílu na hřídeli... Prostě tím získáme výkonnější spotřebiče a pokud výkon skutečně odebereme, zaplatíme jej.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru