Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení dvou autobaterií

Hmmm, myslím, že právě o problému stejnoměrného zatížení jsem psal výše. Při paralelním spojení baterií článků, je to vždy problém:-/.
Ani dvě úplně nové, typově a výkonostně totožné baterie článků, nejsou stejné. Proto se v praxi používá buď paralelního spojení článků, které se následně spojí do série, nebo se použije sériové spojení baterií s větší kapacitou.
Třeba u TATRY 603 a 613 bylo nutno "dovyvážit" karoserii vpředu, k tomu jsou použity akumulátory v kapsách blatníků před předními koly. Aby vyvážení bylo správné a kapacita zaručena, jsou použity dvě baterie článků o kapacitě cca 100 Ah a napětí každé 6V, které jsou spojeny do série. Při použití dvou baterií 12V/50Ah spojených do série, bylo by spojování náročnější a využití problematické, z důvodu možného rozdílného vnitřního odporu obou zdrojů... Co vedlo u již zmíněné PV3S ke komplikovanému systému 12/24V, kd yna 24V je pouze startér a na 12V ostatní elekroinstalace, o tom se mohu pouze dohadovat - snad, že předchozí typy aut pod 7,5 tuny, měly dle dobových zvyklostí zpravidla 12V napětí...
Dúležitý je proto [b]DŮVOD, PROČ BATERIE SPOJOVAT [b], zda jde o kapacitu, rozměr, váhu, nebo jiný důvod, který vyváží nevýhody tohoto použití.:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny