Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Proud ve zdroji a princip zásuvky na 230V

1.

Ten článek AA se dá s přijatelnou přesností představit jako kombinace ideálního zdroje (tj. "baterie", která je schopná dodat nekonečně velký proud) a odporu, kterému se říká vnitřní odpor (toho článku). U AA článků bývá vnitřní odpor o něco menší než 1 ohm, takže do zkratu dá alkalický článek AA běžně několik ampér. Když k takovému článku připojím spotřebič s odporem 1 ohm, musí se připočíst k vnitřnímu odporu článku, řekněme 0.5 ohmu, takže se to celkově bude chovat jako 1.5 ohmový odpor. Napětí na spotřebiči bude 1 volt a bude protékat 1 ampér, zbylého půl voltu se ztratí na tom vnitřním odporu článku.

2.

Je to stejné jako u toho článku AA, až na to, že síť je obecně velmi tvrdý zdroj (má velmi malý vnitřní odpor), takže formálně by se z domácí zásuvky dalo vytáhnout pár tisíc ampér. Ve skutečnosti daleko dříve "vyletí jistič", případně se utaví dráty v zásuvce nebo se kabel sám vybourá ze zdi :-) Nicméně i tak může zkratový proud na okamžik o hodně přesáhnout 100 A a třeba utavit šroubovák, kterým zásuvku neopatrně zkratujete.

3.

Ten je tam jen pro jistotu, kdyby se něco porouchalo. U spotřebičů se zapojuje na kostru, čili vodivé části na které by se ale normálně nikdy nemělo dostat napětí. Pokud se tam vinou závady přeci jenom dostane, ihned nastane zkrat a dále viz výše (vyletí jistič).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny