Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Proud ve zdroji a princip zásuvky na 230V

V principu správně, ale jemné doplnění:
3) u zmíněné zásuvky je lépe používat názvy "pracovní vodiče", to je fáze a nulák,které tvoří dva póly zdroje.
- Jeden z nich je uzeměn u zdroje (trafo...), nemá tedy proti zemi napětí a je laicky nazýván "nulákem".
- Druhý pól zdroje uzeměn není a má tedy proti zemi (i proti druhému pólu-nuláku) napětí a je nazýván jako "fáze". To jsou tedy pracovní vodiče. Na doplnění je třeba uvést, že ne ve všech soustavách rozvodů se používá spojení jednoho z pólů se zemí.
- Třetím vodičem v zásuvce, který je připojen na ochranný kolík, je "ochranný vodič". Ten je napojen na ochranný okruh a slouží k samočinnému odpojení od zdroje podle systému, který je použit.
Pro jednoduchost je možné popsat právě (lidově) "nulování",kdy je ochranný vodič spojen s "uzeměným pracovním vodičem" a se zemí, který je "v záloze a nezatížený", tedy připravený poskytnout ochranu. Dostane-li se na "kostru" spotřebiče "fáze", odvede dosud nezatížený "ochranný vodič" tento "poruchový proud" nejkratší cestou do druhého, uzeměného pólu zdroje. Tím jednak svým malým odporem zajistí okamžité snížení napětí na "kostře" spotřebiče a jednak poskytne poruchovému proudu možnost "zkratu" do druhého pólu zdroje. V takto uzavřeném obvodu nastane okamžité prudké zvýšení proudu, které je závislé na odporech ve vedení (složité, nezatěžovat hlavu).Proud tak stoupá, dokud nedojde k vypnutí nejbližšího jistícího prvku v obvodu, směrem ke zdroji (v případě hřebíku v pojistkách k přepálení drátů). Protože i tady platí Ohmův zákon, stoupá na porouchaném přístroji i napětí, proto musí být dobře spočítán celý obvod a stanoveno jištění, aby nedošlo k nebezpečnému zvýšení dřív, než vypne pojistka/jistič.
- Pokud je použit "proudový chránič", ten navíc porovnává proud v obou pracovních vodičích a pokud jejich odchylka přesáhne dovolenou mez, chránič obvod vypne. Tam potom působí ta ochrana, která je rychlejší - je to tedy obvod se "zvýšenou ochranou".
- "Doplňková ochrana" obvodu se používá třeba v koupelnách. Je to například "ochrana uvedením na stejný potenciál"(napětí) a je založena na tom, že silným vodičem propojíme všechny vodivé předměty v místnosti a spojíme s ochranným vodičem (dříve ochranné pospojení). Pokud dojde ke spojení "fáze" na kostru, je pomocí ochranného pospojení vyrovnáno "napětí" na všech dosažitelných "kostrách" v místnosti a není tedy pro osoby nebezpečné (podobně jako vlaštovka na drátě elektrického vedení).
- Je to tedy taková ochrana na ochraně, přes ochranu.Je to poměrně složité, ale ZCELA bezpečné, pokud někdo neudělá chybu v zapojení. Je to jedním z důvodů, proč elektřinu nechat elektrikářům.
Pokud jsi dočetl až sem, neztratil nit a neusnul, máš můj obdiv a můžeš jít rovnou do 3. ročníku učňáku na elektrikáře :-).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny