Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektroinstalaci sám

Potřebuju vyměnit vedení ve starém bytě a chci si to zlevnit a některé práce udělat sám, hlavně vysekání a odhalení těch kabelů. Ale nemám žádné plánky, kudy přesně kabely jdou. Je na to nějaký fígl? Zdi jsou z cihel.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak starý je ten byt a proč to vedení chcete měnit? Ve starých bytech se používaly elektroinstalační…
Yarda 06.04.2012 08:10
Yarda
Dům je starý 60 let, cihlový. Byt jsem koupil vybydlený a známý radil, že výměna elektroinstalace bu…
Petr215 06.04.2012 12:08
Petr215
Ale jo, to ma pravdu. Rozhodne je lepsi napad zacit elektroinstalaci nez novejma omitkama:-p. Ale ve… poslední
bahno 06.04.2012 13:01
bahno

Jak starý je ten byt a proč to vedení chcete měnit?
Ve starých bytech se používaly elektroinstalační trubky (obdoba dnešních husích krků), tam byste snad ani nemusel nic sekat. Pokud je kabel v omítce nebo v rýze pod omítkou, tak taky nemusíte nic moc sekat - odseknete kousek u krabice, za ten kus kabelu od krabice začnete tahat a pokud v té maltě nebylo moc cementu, půjde z té zdi sám.
A to nejdůležitější - asi budete potřebovat papír o revizi a k tomu někoho, kdo je oprávněn takový papír vystavit. Tak začněte od něj - buď vám poradí co a jak nebo vám dá na někoho takového kontakt.

Dům je starý 60 let, cihlový. Byt jsem koupil vybydlený a známý radil, že výměna elektroinstalace bude asi první, s čim bych měl začít. Co je ve zdi, nevim, ale většina zásuvek je uvolněná, nebo rozpadlá. Ale jinak světla fungují a i silnější spotřebiče po zapnutí jedou. Když by nebyla nutná komplet rekonstrukce, budu rád.

Ale jo, to ma pravdu. Rozhodne je lepsi napad zacit elektroinstalaci nez novejma omitkama:-p.
Ale vemte to opravdu z gruntu - ne uvedst stavajici stav do pouzitelnyho stavu, ale do souladu s dnesnima potrebama. A dneska mame vic spotrebicu, mame pocitace a domaci kina(k nim vedou kabely), v kuchyni mame uplne jiny naroky, svetla se dneska resi jinak nez jednim lustrem uprostred mistnosti, zasuvky i vypinace se davaj na jiny mista, do jinejch vejsek...
Na to se pak roubujou normy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru