Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zakotvení poličky

Dobrý den, potřebuju na zeď přidělat projektor: udělám pro něj poličku z nerezi (rámeček) a polikarbonátu (plocha na které bude projektor "sedět" - něco jako pískované plexi). Jak ji ale přikotvit do stěny, která je z dutých cihel (2 velké díry vedle sebe)? Projektor váží 7,5 kg a chci mít jistotu, že polička pod tou vahou prostě neupadne.
Zatím mě napadá:
-Chemie (to asi nee .... pokud bych se trefil při vrtání do vrchní části dutiny, musel bych tam té chemie narvat mooooc (vím že jsou takové ty "košíčky", ale s těma nemám moc dobré zkušenosti))
-Kotvy, hmoždiny - némám zkušenost s duťákama takže opravdu nevím.
-Vysekat "díru" a zazdit konzolku na přimontování poličky (nebo zazdít samotnou poličku)- pracnější (po estetické stránce to vadit nebude - zeď dojde obložit umělým kamenem.)

Nějaký nápad, rada? Děkuju :)

Předmět Autor Datum
Vyvrtal bych díry co potřebuji - otvory co by vyšly do dutin vyplnit cementovou maltou za pomoci toh…
Stefran 03.04.2012 23:06
Stefran
Proč ne chemie? Naopak, my máme s chemií jen ty nejlepší zkušenosti. Třeba tady je to dobře popsané.…
Filuta 04.04.2012 00:21
Filuta
Ale pánové. Kuchyňská linka mi visí na hmoždinkách už patnáctým rokem a ještě nespadla. A to tam jso…
ladaadal 04.04.2012 07:01
ladaadal
Copak hmoždinkám věřím, dnešní moderní hmoždinky jsou prakticky do všeho. Ale dutejm cihlám nevěřím…
Filuta 04.04.2012 13:03
Filuta
Poličku vyrobit tak, aby upevňovací šrouby byly nad ní čím výš, tím líp. Tak je šroub namáhán na stř… poslední
čumil_old 04.04.2012 13:13
čumil_old

Proč ne chemie? Naopak, my máme s chemií jen ty nejlepší zkušenosti. Třeba tady je to dobře popsané. Určitě ne jen rámeček a ten přihmoždit do stěny, vzniklá páka spolehlivě vylomí kus cihly. Použít něco takového (aspoň dvě) a na to přimontovat poličku. Další řešení je provrtat stěnu skrz, provléci šrouby a na druhou stranu dát roznášecí desku.

Ale pánové. Kuchyňská linka mi visí na hmoždinkách už patnáctým rokem a ještě nespadla. A to tam jsou hrnky, skleničky, talíře, talířky - proti jednomu projektoru zátěž jako pr....se. Na duťákách. Prostě hmoždinky do duťáků a musí to udržet. Kdysi mi držel projektor na dvou obyčejných hmoždinkách v hurdiskovém stropě. Nepodceňujte hmoždinky, jen se musí použít ty správné, které vám doporuči v jakémkoli krámu, specializujícím se na spojovací materiály. 7,5kg - to je prdínek.

Poličku vyrobit tak, aby upevňovací šrouby byly nad ní čím výš, tím líp. Tak je šroub namáhán na střih a nepáčí se ven. Viz laaada a jeho linka.
Ta visí v podstatě taky za vršek. 7,5kg na dva šrouby je takřka nic. Opatrně vrtaná díra - bez příklepu, aby se to nevyvalilo dovnitř a uzlovací hmoždiny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru