Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno kdo mi schválí takové vyrovnání podlahy

V pokoji dělám novou podlahu.Parkety.Dřív se ale musí u jedné stěny srovnat podlaha.Podlaha je škvárobeton.Parkety,pod nimi desky které jsou na trámech.Trámy se za cca 40 let u jednoho kraje pokoje prohly a desky i parkety to samozřejmě kopírují.Desky taky musím prošroubovat k trámům vruty.Sou přibity hřebíky a to vrže.To srovnání podlahy.Myslím že by mi hodně pomohlo (měřil sem to dlouhou latí a vodováhou) kdybych desky u stěny (asi 3 - 4 ks).zhobloval hoblíkem.První deska(ta úplně u zdi) by musela jíst skory o 1 cm,čtvrtá asi jen o 1 - 2 mm.Myslím že tímto se podlaha srovná.Nejvíc je právě prohnutá u strany pokoje kde je nábytek.Směrem dál je taky nepatrně prohnutá ale to už je zanedbatelný,to je doslova třeba 1 - 2 mm na desce.Je někdo pro zkusit to tím hoblíkem,popř.ty latě vytáhnout a projet na hoblovačce ? Pokud by to tím hoblíkem nešlo,musel bych ke stolaři.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
"Desky", rozumím správně,že se nejedná o velkoplošný materiál, ale o prkna? Ano, ten postup je podle…
mirektatra 30.03.2012 07:30
mirektatra
Tak sem oddělal 4 desky ale myslím je tam vrátím a zkusím ten el.hoblík.Nejdřív si ho musím někde pů… poslední
habin 30.03.2012 21:35
habin

"Desky", rozumím správně,že se nejedná o velkoplošný materiál, ale o prkna? Ano, ten postup je podle mne zcela správný a elektrický hoblík to jistě zvládne. Nevím, jak osově vzdálené jsou ty trámy a jak silná jsou ta prkna, aby jejich zeslabením neutrpěla nosnost podlahy. v případě 1cm, bych to rozdělil mezi zeslabení trámu i prkna tak 1:2. Takto je to sice o něco pracnější, než prkna vypodložit do roviny, ale tím se zase zvedne úroveň podlahy a to je často nežádoucí. Ty šrouby by možná šly nahradit rychlejšími a levnějšími "kroucenými hřebíky", ale nechť to posoudí ten, kdo má zkušenost... K měření bych si vypůjčil dlouhou hliníkovou vodováhu, na lať moc nedám...

Tak sem oddělal 4 desky ale myslím je tam vrátím a zkusím ten el.hoblík.Nejdřív si ho musím někde půjčit.Po rozdělání sem zjistil že to nejsou trámy ale 3 cm desky.Z kraje zdi je pocelé obvodu cihla-půl cihle,na ní to sedí - desky o kterých jsem si myslel že to sou trámy,zbytek je zazděný.Ty desky sou do něčeho přibity,(nevím co to je).Říká se že palach(to nevím).Počítám že to bude přibito každej metr,možná 1/2 metru.Je na nich jasně vidět-na deskách/už od oka jak sou prohlý.I když se rozmýšlím (nedola by to tolik práce,jen něco zaplatit za fošny) že bych si nechal uříznout 6 ks 3,5 m fošen asi 5 cm tlustých.Tím by se mi zvedla podlaha což by se mo hodilo vzhledem k tomu že mám výš podlahu z kuchyně do toho pokoje.Tímto by po položení parket byla ve stejné výšce jako kuchyň.Myslím si ale že je to zfušovaný,dávaly se trámy,ne?U 3 cm desek jim muselo být jasný že se časem prohnou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru