Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem realitní kancelář mi nevyplatila peníze z prodaného bytu

Dobré odpoledne, chtěl bych se zeptat jak se dá postupovat, když jsem prostředníctvím realitní kanceláře prodal byt již před půl rokem, kupujíci převedl peníze na účet realitní kanceláře a ta mi peníze z prodaného mého bytu do dnes nevyplatila a pořád jen slibuje, že momentálně nemá a nic se nedějě, mohli by jste mi poradit jak mám postupovat, abych se domohl mých peněz, jestli mám podat návrh na vydání platebního rozkazu, nebo první mám zaslat upomínku s žádosti o výplatu, abych měl něco v ruce než se obrátím na soud? Předem Děkuji za odpověď
hadjan@seznam.cz
Změna předmětu, původně: dotaz (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1) přečíst si smlouvu s realitní kanceláří a zjistit, jestli jste si např. nedomluvili určitou lhůtu…
fricek12 23.03.2012 20:12
fricek12
Pokud dosud nedošlo k převodu na katastru, nebylo by vhodné požádat soud o předběžné opatření a pozd… poslední
mirektatra 24.03.2012 04:27
mirektatra

1) přečíst si smlouvu s realitní kanceláří a zjistit, jestli jste si např. nedomluvili určitou lhůtu k vyplacení té peněžní sumy
2) pokud je částka splatná (tj. kancelář vám ji už měla vyplatit), pak se můžete obrátit na soud (bude to asi jediná možnost, pokud se s kanceláří nedohodnete), platební rozkaz je dobré navrhnout ale nezapomente na alternativní petit tj. "navrhuju vydání platebního rozkazu.... a jestliže soud platební rozkaz nevidá, pak aby rozhodl, že je žalovaný povinen zaplatit...." (jinak by se mohlo stát, že soud žalobu zamítne (nevyhoví ji) a dál se případem zabývat nebude, protože jste žádal jen vydání platebního rozkazu a nic dalšího)

3) předchozí výzva dlužnkovi je vždy nejlepší, nic tím neztratíte, ale není podmínkou pro podání žaloby. Můžete také vedle upozornění, že budete věc řešit soudní cestou ještě "pohrozit" že budete žádat i úroky z prodlení. Nezapomente ale poslat dopis doporučeně (ještě lépe s dodejkou, i když se samozřejmě může stát, že jej kancelář odmítne převzít...)

4) budete-li posílat dopis, dejte si pozor, abyste v něm neuváděl lhůtu do kdy chcete peníze zaplatit (př. vyzývám vás naposled abyste zaplatil a to do 1.4.2012, jinak budu ucen obrátit se na soud), v horčím případě by pak soud mohl takový projev vůle posoudit jako prodloužení lhůty splatnosti a připravil byste se tak o úroky z prodlení do 1.4.2012 (mohl byste pak žádat jen úroky od 2.4.2012), ale to je jen detail :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru