Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem realitní kancelář mi nevyplatila peníze z prodaného bytu

1) přečíst si smlouvu s realitní kanceláří a zjistit, jestli jste si např. nedomluvili určitou lhůtu k vyplacení té peněžní sumy
2) pokud je částka splatná (tj. kancelář vám ji už měla vyplatit), pak se můžete obrátit na soud (bude to asi jediná možnost, pokud se s kanceláří nedohodnete), platební rozkaz je dobré navrhnout ale nezapomente na alternativní petit tj. "navrhuju vydání platebního rozkazu.... a jestliže soud platební rozkaz nevidá, pak aby rozhodl, že je žalovaný povinen zaplatit...." (jinak by se mohlo stát, že soud žalobu zamítne (nevyhoví ji) a dál se případem zabývat nebude, protože jste žádal jen vydání platebního rozkazu a nic dalšího)

3) předchozí výzva dlužnkovi je vždy nejlepší, nic tím neztratíte, ale není podmínkou pro podání žaloby. Můžete také vedle upozornění, že budete věc řešit soudní cestou ještě "pohrozit" že budete žádat i úroky z prodlení. Nezapomente ale poslat dopis doporučeně (ještě lépe s dodejkou, i když se samozřejmě může stát, že jej kancelář odmítne převzít...)

4) budete-li posílat dopis, dejte si pozor, abyste v něm neuváděl lhůtu do kdy chcete peníze zaplatit (př. vyzývám vás naposled abyste zaplatil a to do 1.4.2012, jinak budu ucen obrátit se na soud), v horčím případě by pak soud mohl takový projev vůle posoudit jako prodloužení lhůty splatnosti a připravil byste se tak o úroky z prodlení do 1.4.2012 (mohl byste pak žádat jen úroky od 2.4.2012), ale to je jen detail :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny