Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pomoc s výběrem potenciometru

JJ, to jsem taky zkoušel a protože mi počítání rovnic ve které jsou pro mě všechny parametry neznámé (nikdy nevím který proud, které napětí do vzorce použít) tak jsem si to hodil do simulátoru Multisim a odpor různě měnil, nakonec jsem však šáhl po LM317T a vytvořil s ním jednoduchý obvod podle plánku

http://helium.webz.cz/hw/ilustrace/sch_lm317t.gif

(PWM regulaci nechci, jen klasiku :) )

Dneska jsem koupil síťový adaptér 230/12V 2250mA (pro jistotu více A, kvůli přehřívání), do obvodu připojil ventilátory na 12V a celkovým proudem 600mA (2x300mA). Regulace funguje, potenciometr se vůbec nezahřívá a téměř veškerý proud tak pravděpodobně prochází přes LM317T, protože se během několika vteřin zahřeje (stačí malý hliníkový pasivní chladič a teplota zůstává na nějakých přijatelných 40°C)


Snad je toto řešení vpořádku...

Mohl by mi prosím někdo vysvětlit (tak, aby to pochopil i amatér), jak ten regulátor LM317T vlastně funguje?
Četl jsem různé články, kde je popisováno že se LM snaží vždy nastavit nějaké ideální napětí v rozsahu až 37V s max 1.5A

Například zde je kalkulátor:
http://www.pcsilencioso.com/cpemma/317calc.html

1)
Vyplním hodnoty odporů a vypočítá mi výstupní napětí... nechápu ale s jakým vstupním napětím ten kalkulátor počítá... Nebo je snad jedno jestli bude vstupní napětí 5V, 12V nebo 20V , a Vždy při konstantní hodnotě obou rezistorů bude výstupní napětí stejné ?

2)
Je regulátoru LM317T jedno kolik proudu bude procházet připojenými spotřebiči ? Funguje snad ten regulátor tak, že stačí nastavit jen dva rezistory a vždy bude na výstupu stejné napětí ať je procházející proud jakýkoliv ( < 1.5A)?? To je přece blbost, ne ?


Prosím o vysvětlení, moc děkuju....

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny