Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Varná deska obojetná, indukční či klasická?

To by mě zajímalo, jak zvyšuješ napetí nad síťových 230V, nebo zapojuješ na motorovu zásuvku? To k tomu dodávají transformátor?

Zajímal by mě princip úspory proti plynu nebo klasickým odporovým plotýnkám. Nějaká čísla ze stavu před a po. Když to vezmu z čistě fyzikálního hlediska:

Pro přivedení vody do varu je potřeba určité množství energie. Tuhle hodnotu nelze žádným způsobem znížít. Dobře, rejpalové mohou namítnout, že je možné snižit tlak, čímž se sníží bod varu vody, ale v 80°C vroucí vodě se toho moc neuvaří. No a tohle množství energie je k té vodě nutné předat ať už z jakého koli média. Takže logické mi přijde srovnání cen jen 1kWh hodiny elektřiny proti 1kWh plynu.
Plyn a indukce mají proti klasické odporové plotýnce z hlediska ovládání tu výhodu, že při zapnutí okamžitě ohřívá na plno a při vypnutí okamžitě hřát přestává. Naopak normální plotýnka po vypnutí ještě nějaký čas hřeje, což může být někdy výhoda, když s tím človek umí počítat (déle teplé jídlo bez přihřívání, nechat takzvaně dojít). Jistá akumulační schopnost je i u indukce, protože ke své činnosti vyžaduje nádobu s masivním dnem, které teplotu po vypnutí ztrácí postupně.

Když to vezmu kolem a kolem, úsporu v indukci vidím jen proti klasické elektrikce, kdy se "netopí" nikam okolo, ale opravdu jen do té nádoby. Ale ta by neměla být až tak markantní. Plyn má stejné vlastnosti jako Indukce s tím rozdílem, že nevyžaduje nádobí se silným dnem, dá se na nich vařit i třeba v kulové nádobě a kWh plynu je tuším znatelně levnější, než elektřiny, i když netuším, jak efektivní je plyn při spalování, jestli se uvedená 1kWh účtovaná dostane i jako množství energie do nádoby.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny