Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Starý zámek

Ahoj, nemáte někdo zkušenost se starým zámkem. Chtěl jsem ho vyčistit - sundat kliky - dělal jsem to u jiných zámků mockrát. Vyndat kolíček z jedné kliky, stáhnout ji a druhou kliku vyrazit na opačnou stranu. Nejprve trochu poklepávání, pak zkoušení na obě strany (vždy jen malý posun), a pak zvyšování razance zamenalo jen malý posun a i rozklepání konce. To nevadí, to se zbrousí, ale ven to nejde. Druhá klika nemá ani šroubek a ani kolíček a nechci zničit ani dveře a ani zámek.
Nemáte někdo zkušenost s tímto starým zámkem - není to jinde zablokované.
Děkuji za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, díky všem za rady. Jak to dopadlo? silikonový olej jsem několikrát stříknul z obou stran, al…
Mirek100 04.03.2012 16:10
Mirek100
To si dny řešil jeden zámek ? Doooobrý ... :puff:
Joseph 04.03.2012 16:21
Joseph
hlavně že se zadařilo... poslední
paul 04.03.2012 20:28
paul

Ahoj,

díky všem za rady.

Jak to dopadlo? silikonový olej jsem několikrát stříknul z obou stran, ale ani druhý den se nic neuvolnilo. Tak jsem ubrousil zobáčky uvnitř na konci (viz původní obrázky) a po dalším pokusu trn vyrazit se vybroušená mezera ztratila (ty dvě části se sevřely). Tedy nějaká změna a brousil jsem znova. Zase po poklepu se mezera ztratila - a trn se trochu pohnul. Další ubroušení, včetně opravy rozklepaného konce a trn se pomalu soukal ven.

Závěr: někdo trn již dostával ven, ale jen silnými údery se ta vidlička roztáhla a zabetonovala v excentru. Tak to můj předchůdce vzdal a zůstalo to na mě. Silou se dá udělat hodně, ale všechno ne - chce to občas lupu a baterku, podívat se co je k nalezení, a pak teprve zkoušet.
Nicméně byl příjemný pocit, že jste mě v tom nenechali a když jsem promýšlel další postup, mohl jsem číst vaše návrhy.

Díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru