Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dvere ke skrini - panty

Ahoi,

stala se nam takova vec, ze se nam rozbily dvirka ke skrini, stalo se to uz pred delsi dobou ale budu to resit az ted. Jde o to ze mame skrin, ale nema dvirka. Truhlare si kvuli tomu zvat nebudu. Potrebuju poradit, jak daleko od kraje musi byt vyvrtana dira o prumeru 35mm pro tento pant?.
Mozna amaterska otazka ale radsi se skusim zeptat nez mi odpovite "od oka" :-)
Mno a co se rozmeru dvirek tyce, mely by byt asi stejne siroke jako je vnejsi obvod skrine, ze?

Předmět Autor Datum
Mám ten pant u dvířek skřínky u počítačového stolu. Okraj otvoru průměru 35 mm je od okraje dvířek v…
albert 09.02.2012 23:16
albert
Střed díry od okraje dvířek je 22,5mm
Robisek 10.02.2012 06:16
Robisek
Vložený je pro dvířka uvnitř skříňky, pokud mají být dvířka navrch, jako u kuchyňské linky, je potře…
kejki 10.02.2012 11:27
kejki
Truhlare si kvuli tomu zvat nebudu. Je na to přípravek. Popadni dveře a jeď do dřevoprodejny nebo o…
čumil_old 10.02.2012 15:47
čumil_old
ahoj Truhláři domácí se tady sešli a tak se také připojím, ¨Panty jsou několika druhů a různí se ted…
abcd 13.02.2012 00:33
abcd
přesne tak, existuje přípravek který Vám přesně urči vzdálenost vrtané díry. Záleží také jestli chce…
Ernest123 13.02.2012 13:26
Ernest123
Ahoj, Diky vam za rady, zvolil jsem panty nalozene, dvirka pres celou plochu, s rezervou jsem pocit…
Skrinka 13.02.2012 17:32
Skrinka
Polonaložený je udělaný tak, aby byla vidět část hrany skříňky.
kejki 13.02.2012 18:22
kejki
Nedávno jsem četl článek na iDnes, kde se právě tímto zabývali, jsou tam různý praktický rady, včetn…
Prasak 13.02.2012 18:59
Prasak
Diky, takze kdyz mam korpus na ktery chci dat dvoje dvirka, a kdyz zvolim polonalozene panty. Rozmer…
skrinka 15.02.2012 01:33
skrinka
Strana 23 - http://www.kovani.cz/download/tiliakatalog/0100.pd f (jak je vidět, možností je povícero… poslední
kejki 16.02.2012 17:00
kejki

Mám ten pant u dvířek skřínky u počítačového stolu. Okraj otvoru průměru 35 mm je od okraje dvířek vzdálený 5 mm.Dvířka na straně pantů jsou o 3 mm menší, než hrana skřínky. Na druhé straně dvířek tato lícují s hranou skřínky. Ale myslím, že nic "nepoděláš", když budou lícovat i na straně pantů. Panty jsou "štelovací" a trochu při otvírání "nadcházejí", takže nedřou o skřínku.

ahoj Truhláři domácí se tady sešli a tak se také připojím,
¨Panty jsou několika druhů a různí se tedy použitím a přídavkem (odečtem) rozměru.
Pokud budeš chtít dveře přez celou plochu pak volíš tzv. naložené, pokud do poloviny boční hrany polonaložené (nejčastěji u vedlestojících skříní, aby se nebily dvířka, am nebo potom vložené, ty se také používají do řady, ale ne každému e líbí jejich použití, u nich také je nejdůležitější požadavek na stabilitu a vyuhlování korpusu- všechno vynikne co není jak má být.
jak jsem pochopil chceš použít asi naložené, tam bych použil úběr 3mm ze všech směrů pokud jsou jen jedny dveře, pokud dvojdveře potom nezapomeň na přiznanou mezeru 2mm.
Nezapomeň při řezání odečíst také polepy hrany podle toho který použiješ, jestli 0,5 a nebo 2mm olepení, to už bys se nevlezl!

pokud budeš chtít vrtat, neuspěchej to, a počkej po olepení hran. a až budeš přesně vědět jaký bude pant mít rozměr komory pro vlepení pak teprve sháněj správný vrták=tzv. sukovník Ten bude mít třeba ten truhlář co ho nebudeš potřebovat, a nebo někde v hobby také, ale pro jednu díru nevim nevim ale nekupoval bych jej, snad možná ty plechové náhražky, ale pozor při vrtání abys neprojel, je to hned, takže pár odřezků na vzorek a stojanovou vrtačku s hloubkoměrem pro laika se to potom dá.
Při koupi si nech dát nebo poslat i vrtací šablonu, nebo si ji ofoť u prodejce , z katalogu.... ono není jisto, že 5mm bude všade, i když bývá a tak si vzorek smontuj na dvou odřezcích a tam se ti projeví případné nesrovnalosti a uvidíš kam to chce a o kolik posunout.¨Díru nedělej moc volnou , spíše těsnou,můžeš je i zalít, pokud jsou těžké dveře dej více pantů, pokud použiješ původní dveře, tak můžeš dát jinde panty a původní otvory zacelit a polo, nebo plně naložené panty si vybrat podle přesahu.
tak hodně zdaru.

přesne tak, existuje přípravek který Vám přesně urči vzdálenost vrtané díry. Záleží také jestli chcete aby dvířka překryly hranu skřínky nebo aby dvířka byly zároveň s hranou skřínky (uvnitř). Doporučuji na dvou kouscích zbytku nejakého dřeva nejdříve předvrtat na nečisto udělat si jakousi šablonu a tak si ověřit zda bude vše ok na čisto. Pant ma štelování snad do všech směrů, ale je to spíše na jemné seštelování.

Ahoj,

Diky vam za rady, zvolil jsem panty nalozene, dvirka pres celou plochu, s rezervou jsem pocital kvuli olepeni hran a pouzil jsem 0,5mm hranu.
Dvirka to budou dvoukridle, jen ted nevidim rozdil mezi tim nalozenym a polonalozenym pantem?

Diky, takze kdyz mam korpus na ktery chci dat dvoje dvirka, a kdyz zvolim polonalozene panty. Rozmer korpusu je 80cm, (vnitrni rozmer 76,4cm, tloustka materialu je 1,8cm) tak optimalni velikost dvirek by mohla byt 39,5cm ? ABS hrana na dvirka se pouzije 0,5mm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru