Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Alarm Jablotron OASIS- kdo má pravdu?

Zdravím, jdu se zeptat odborníků:

Máme doma namontovaný alarm Jablotron OASIS (GPRS), klávesnice JA-81F a dálkově ovládanou garáž s motorem mně neznámé firmy. Namontovali nám alarm, dostali jsme k tomu dálkové ovládání na odkódování. Táta se ptal na co to má čtyří tlačítka, když stačí odblokovat/zablokovat a bylo mu řečeno, že je to třeba na otevření a zavření garáže.
Chvíli jsme to používali jen na ta dvě tlačítka, po pár dnech nám namontovali před spínač motoru garážových dveří krabičku, která přijímá signál těch dvou dalších tlačítek a spárovali to.

Teď k věci:
Já tvrdím, že signál dvou tlačítek pro ovládání alarmu přijímá centrála (krabice) alarmu (protože kódovat tím šlo i když jsme neměli tu "krabičku" u vrat) a tlačítka na ovládání garáže přijímá domontovaný přijímač u motoru dveří- funguje to tedy nezávisle na sobě, něco jako univerzální ovladač na TV+DVD.
Táta mi teď dvě hodiny hučel v pokoji, že v žádném případě nemám pravdu a že podle něj přijímá ten přijímač na vratech garáže i signály pro odkódování.
Problém začal tím, že se nám jednou nezakódoval dům. On ovládá kódování i vrata mířením na garáž, ja zavírám vrata mířením na garáž a kóduju mířením na místo, kde je centrála alarmu.

Kdo má prosím pravdu? I kdyby on, tak budu mít alespoň klid, teď si zašel na "cigárko" a pak se prý uvidí, že má pravdu.

Předmět Autor Datum
ja zavírám vrata mířením na garáž a kóduju mířením na místo, kde je centrála alarmu. tohle je logic…
paul 03.02.2012 19:29
paul
To Jabko vypadá jako nějaký starý Paradox.. ;-) bezdrátové prvky komunikují kryptovaným protokolem…
touchwood 03.02.2012 20:26
touchwood
Tak jasně, právě proto museli k stávajícímu přijímači dveří přimontovat tu krabičku od nich, ty dveř…
Potkan007 03.02.2012 20:40
Potkan007
Dělá se to většinou tak, že ústředna má na "přídavná tlačíka" nějaké relátkové výstupy (kterými může…
touchwood 03.02.2012 20:48
touchwood
u vrat může být jen nějaké UC-8x a naučeny tlačítka 3,4 to pak nejde přes EZS
mik.miky 05.02.2012 09:47
mik.miky
v plovoucím kódu jo? ;-) edit: leda by to byla stejná produkční řada (Jablotroní produkty moc nezná…
touchwood 05.02.2012 11:07
touchwood
http://www.jablotron.cz/cz/Katalog/zabezpeceni+dom u/oasis+868mhz/bezdratove+moduly/ac82+bezdratovy+…
mik.miky 05.02.2012 13:09
mik.miky
ok, sice nechápu proč tohle řešit takovým udělátorem, když na tutéž funkci postačí kus dvoulinky, al… poslední
touchwood 05.02.2012 19:17
touchwood

ja zavírám vrata mířením na garáž a kóduju mířením na místo, kde je centrála alarmu.

tohle je logické, ale v proncipu každej přijímáč přijímá kde co, akorát to nezpracovává, takže si to přeber...takže opačně i zavírání vrat přijme kódování..

To Jabko vypadá jako nějaký starý Paradox.. ;-)

bezdrátové prvky komunikují kryptovaným protokolem v pásmu 868MHz na vzdálenost několika stovek metrů. Antény jednotlivých prvků jsou skryty uvnitř a systém provádí nepřetržitou kontrolu připravenosti bezdrátových prvků (každých 9 minut)

viz: zabezpeceni-objektu.jablotron.cz

z toho logicky vyplývá, že řízení motoru musí zabezpečovat ústředna.

P.S.: Logický důkaz: bylo-li by možné "jednoduše" donutit komunikovat dálkové ovládání s "čímkoli", bylo by takové ovládání zcela jasná díra v zabezpečení - pokud jsi schopen "číst" komunikační protokol, jsi zároveň schopen duplikovat ovladač, tedy můžeš si vyrobit "paklíč" - což je u zabezpečení to, co tě donutí takové řešení demontovat a koupit jiné. I proto jsou bezdráty zabezpečené (typicky) plovoucím kódem, který "pasuje" jen k dané centrální jednotce (prakticky 100% podobnost s ovladači u aut)

Tak jasně, právě proto museli k stávajícímu přijímači dveří přimontovat tu krabičku od nich, ty dveře mají vlastně tři na sobě nezávislé cesty jak je otevřít- ovladač na stěne, ovladač od vrat s vlastním přijímačem a ovladač od alarmu s vlastním přijímačem. Podle mě je to prostě naprosto nezávislé na alarmu samotném.

Dělá se to většinou tak, že ústředna má na "přídavná tlačíka" nějaké relátkové výstupy (kterými můžeš "cvakat" pomocí dalších tlačítek na ovladači), a garážový systém zase vstup pro externí ovládání. Není pak problém tyto dva systémy spojit pomocí kusu kabelu a docílit tak chování jako máte u vás doma (původní ovládání garážových vrat vlastním ovladačem samozřejmě funguje dál).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru