Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytápění RD

Dobrý den, řeším volbu vytápění RD zahájení stavby na jaře do té doby bych chtěl mít jasno. Tepelné ztráty domu cca 5kW. Mým plánem je krb s teplovzušným rozvodem + el. kotel s radiátory a ohřev TUV bojlerem. Plynovou přpojku do do domu zatím neplánuji, ale i tato možnost tu je. Může někdo poradit zda je to vhodné řešení nebo vše udělat jinak (podlahovka, plyn. kotel, krb s výměníkem apod.)
Díky

Předmět Autor Datum
Krb s výměníkem v téhle velikosti asi není.
kejki 03.02.2012 17:11
kejki
Jo to je docela dobrý,ale jedinej barák kterej jsem s tím viděl zrovna od toho teplovzdušnýho rozvod…
ss 03.02.2012 20:11
ss
Pro zodpovědné rozhodování jste uvedl žalostně málo vstupních informací. Základním hlediskem je asi…
mirektatra 04.02.2012 13:53
mirektatra
Jste v podobne situaci jako jsme byli my, nas barak ma 4,7kW. Vyhrali u nas primotopy, v mistech s d… poslední
bahno 04.02.2012 19:44
bahno

Jo to je docela dobrý,ale jedinej barák kterej jsem s tím viděl zrovna od toho teplovzdušnýho rozvodu hořel.Tím nechci říct že je to pitomost,ale ať Vám to udělá někdo kdo už jich má pár za sebou a stále jsou ty domy obyvatelné.

Pro zodpovědné rozhodování jste uvedl žalostně málo vstupních informací. Základním hlediskem je asi požadavek na obsluhu/stupeň automatizace provozu topné soustavy/, dále stupeň závislosti na vnějších zdrojích energie /požadavek na zálohu/, ekonomika provozu a investice, možnost vlastních zdrojů /energie, práce/,prostorové možnosti a dispozice stavby a okolí a v neposlední řadě vlastní preference pro některý používaný systém.
Preferuji:
1) plně automatický, bezobslužný systém, zálohovaný obslužným zdrojem bez nutnosti vnějších zdrojů, který umožní omezený provoz domu
2) ekonomický provoz i za cenu vyšších investic, bez nutnosti skladování rozměrného paliva pro hlavní druh topení
3) teplovodní topný systém pracuje tiše, bez zvýšeného proudění vzduchu/prašnost, pachy/

Můj návrh:
a)tepelné čerpadlo vzduch/voda /elektronicky řízený vstřik (!), aku nádrž,elektrokotel, desuperheather pro ořev TUV v topné sezoně/, kombinovaný bojler. Alternativně plynový kotel, nebo automatický kotel na uhlí.
b)teplovodní podlahový systém (pro tepelné čerpadlo nejvhodnější, osobní zkušenost OK/.
c)teplovzdušný krb, jako nouzový zdroj a současně dekoraci, pro vytápění obytných místností, ložnice nepřímo.

Jste v podobne situaci jako jsme byli my, nas barak ma 4,7kW. Vyhrali u nas primotopy, v mistech s dlazbou vytapena podlaha elektrickym kabelem.
Po zkusenostech pouze lituju, ze sem nedal podlahovku vsude, ale budu to postupne predelavat.
Krb bude problematickej - i ty nejmensi jsou 10kW a pokud v nem zatopite, budete i v tutech mrazech vetrat, aby se v tom baraku dalo bejt. Jedina rozumna varianta by byl zasobnik na 1.5 - 3 kubiky vody, zaizolovanej, v nem si jednou za dva dny pres vymenik natopit na 80°C vodu a ty dva dny jel z nej. Zase, podlahovka vede pred radiatory, protoze bude fungovat do poklesu teploty vody v zasobniku nekam k 35°C.
Elektrokotel s radiatorama nema pred primotopama zadnou vyhodu, akorat je vyrazne drazsi - jak kotel tak rozvody. Vyhodnej je pouze do kombinovanejch systemu, kdy by dotapel behem obdobi kdy by se vam nechtelo topit v krbu.
Tepelny cerpadlo je pro objekt s takhle malou ztratou na tom dost blbe s rentabilitou. Za vytapeni primotopama date v soucasnych cenach zhruba 15-17kKc rocne, TC to sice srazi na 5-8kKc, ale porizovaci naklady jsou nekde uplne jinde. Verte tomu, ze hlavnim zroutem el. bude ten boiler.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru