Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vrtání do panelu - klasika v bytě

Zdravím zdejší kutily.

Mám dotaz ohledně nářadí na vrtání do panelových zdí v bytě. Přečetl jsem všechny zdejší a jiné příspěvky na toto téma. Mám v bytě příklepovou vrtačku Bosch, tuším 600W (nemám ji teď u sebe). Koupil jsem vrtáky do panelu Bosch, jeden za 150 korun snad. Asi před měsícem jsem s nima během asi 30 vteřin vyvrtal dvě díry, naprosto bez problémů, byl jsem nadšený. Teď potřebuju vyvrtat další čtyři, do stěny v jiném pokoji, vzal jsem tentýž vrták a nejde to ani za nic. Na všech čtyřech místech se dostanu pár milimetrů a dál to jde ale šíleně ztuha. Mé dotazy tedy jsou - 1. je to normální, aby se tak drahý značkový vrták po dvou lehce vyvrtaných dírách úplně odrovnal? 2. Začal jsem přemýšlet o koupi vrtacího kladiva, nějaké to levnější od Bosch - je to skutečně takový rozdíl? Nerad bych zaplatil pár tisíc a pak zjistil, že to nejde úplně stejně.

Moc děkuji předem všem za jakoukoliv radu a komentář!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V paneláku bydlím +-autobus celý život. V různých městech, v různých panelácích. Co mám zkušenosti p…
JuraS. 14.04.2014 10:04
JuraS.
Existuje i Bosh x5l který má 5 hrotů ale nevyrábí ho přímo bosh Další, co to neumí napsat. :-/ O t… nový
Kurt 14.04.2014 10:21
Kurt
dobr den, prosim o radu, chtela bych si v panel.byte navrtat garnyz, je mozne ze tam vede el.vedeni?… nový
loupak 23.05.2014 20:41
loupak
Co by delalo vedeni u okna? Klidne vrtejte, mate-li cim a vite-li, jak. nový
Kurt 24.05.2014 09:10
Kurt
Co by delalo vedeni u okna? Klidne vrtejte mi řekl elektrikář, když jsme lištovali EZS v jedné škol… poslední
Kachlík 27.07.2016 09:54
Kachlík
Ahoj, no vrtání do betonu je fakt dost úmorná práce. Já naštěstí potřeboval jen 4 díry. Použil jsem… nový
Ferdus 26.07.2016 17:29
Ferdus
Maslím že dotyčný po té době už má navrtáno. :-D nový
Cat 26.07.2016 22:58
Cat

V paneláku bydlím +-autobus celý život. V různých městech, v různých panelácích. Co mám zkušenosti pak jsou v bytě panely do kterých lze vrtat s obyčejným vidiákem a hobby příklepovkou blck&decker. Jenže pak jsou zdi nosné z jiného betonu, hodně armované do kterých vrtat je opruz. Potřeboval jsem provrtat jednu nosnou, širokou cca 10cm max a u toho jsem ošoupal 3 vrtáky a nadával tak že "v okolí uschly kytky". Nedávno jsem se rozhodl zavést elektřinu i na balkon a potřeboval jsem provrtat nosnou stěnu 24cm širokou. Chtěl jsem si předvrtat otvor než seženu (vypůjčím) 8mm vrták patřičné délky. Jako na potvoru mám vidiák 16mm 500mm dlouhý, ale potřebuji 8mm na protažení kabelu. Radil jsem se se spolubydlícími v paneláku a bylo mi potvrzeno, že je to téměř nemožné provrtat normální hobby příklepovkou. Tak jsem pořídil vrtací kladivo 1500w (jde mi poštou) a zakoupil ne zrovna levný vrták hitachi sds plus 8x400 čtyřbřitý. V prodejně mi bylo vysvětleno, že ty dvoubřité jsou do kamene, do betonu ale ne armovaného. Že ten dvoubřit při nárazu na železo má tendenci ubýbat do stran protože se zařízne do železa co nedokáže rozdrolit na prach tak jako beton. Na to je třeba použít vrták s minimálně 4 mi hroty která do stran neuhýbá a je sestrojen právě na železobetony. Existuje i Bosh x5l který má 5 hrotů ale nevyrábí ho přímo bosh a tak někdo někde psal, že to není nějaká extra kvalita. Jo a k některým odpovědím. Vrták za 150 kč je tak na jednu, dvě díry. Nic moc extra to není. Kvalitní vrták je o několik set dražší. Klidně dám vědět až mi vrtačka dojde poštou a jak vyvrtám tu díru. Jo a ty nosné stěny a jiný beton. Manželka chtěla na jednu stěnu přidělat nějaký malá hřebíček na pověšení malého obrázku. Zkoušel jsem i speciální tvrzené hřebíky do betonu a kladivo 2500gr a hřebík se nezapíchl ani 3 mm hluboko.

dobr den, prosim o radu, chtela bych si v panel.byte navrtat garnyz, je mozne ze tam vede el.vedeni? jak mam postupovat? bojim se a neraa bych dodtala ranu proudem a nejak poskodila vedeni. prosim poradte. dekuji email: loupancova@se
znam.cz

Co by delalo vedeni u okna? Klidne vrtejte

mi řekl elektrikář, když jsme lištovali EZS v jedné školce - asi centimetr, a byla tma všude :-D. A ještě větší psina byla, že potom musel do toho překladu zasekat krabičku - tolik jmen, co dal mě i sobě, by nepobraly matriky z půl republiky :-D.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru