Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaký adaptér místo 3 AAA? chci lampičku napájet přímo ze sítě

ahoj,
mám malou lampičku, je ale na baterky (3 AAA mikrotužkové). Chci ji ale napájet přímo ze sítě - je tam zdířka. Proto chci koupit zdroj, kterej to zvládne. Takže bych měla mít zdroj, co konvertuje ne napětí asi 4,5 V DC a vnitřní odpor lampičky už by měl srovnat, kolik tam poteče? Jde o to, že nemůžu narazit na žádnej levnej adaptér/zdroj, kterej by byl na 4,5V, většinou jsou na 5V. Našla jsem na internetu např. adaptér na 4,5V v popisu, ale z obrázku bylo jasné, že na adaptéru je napsáno, že je na 5V. Tak jak to je? Můžu koupit ten na 5V, nebo snížit napětí?
díky moc
hur.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
mám malou lampičku, ... na baterky 3 x AAA Ak je to prenosná svítilna chápem napájanie, 3x AAA. Ak…
Joseph 30.01.2012 16:09
Joseph
Napájení bateriemi bude spíš prvek mobility, než bezpečnosti. Pokud je lampička vybavena napájecím k…
Zerozero 31.01.2012 01:46
Zerozero
Teď zrovna mám v ruce nabíječku od staršího mobilu Nokia. Výstup 5,3V 500mA. Je to malý spínaný zdro… poslední
Zerozero 31.01.2012 02:00
Zerozero

mám malou lampičku, ... na baterky 3 x AAA

Ak je to prenosná svítilna chápem napájanie, 3x AAA.
Ak je to stabilná lampička, tak nechápem. Je lampička pre Bárbinu ? Určená detem ?

Napájení baterkami je potom prvok bezpečnosti. Akékolvek iné napájanie môže byť nebezpečné, konstrukce a použité materiály onej lampičky, určite nie sú určené na trvalú alebo dlhodobú prevádzku, môže byť príčinou požiaru.

Zahoď ten šmejd a nevymýšľaj blbosti.

Napájení bateriemi bude spíš prvek mobility, než bezpečnosti. Pokud je lampička vybavena napájecím konektorem, nevidím důvod, proč jej nepoužít. Požadavek bezpečnosti musí být kladen na napájecí adaptér, nikoliv na lampičku. Pozor na to, že síťové adaptéry bez stabilizace mají o dost větší napětí, než je udáno, pokud nejsou plně zatíženy. Pokud je lampička osazena LED diodami, často u levných výrobků nejsou u LED diod předřadné odpory, počítá se s "měkkostí" a poklesem napětí baterií.
Použití adaptéru který má napájecí výstup USB by mohlo být vhodné, napětí bude stabilizované. Případné snížení napětí na úroveň baterií (asi nebude nutné), by šlo řešit jednoduše vřazením nějaké běžné usměrňovací diody, pro proud asi 1A.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru