Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Štěpkovač na větve

Zdravím,máte někdo zkušenost s tímto(viz foto),nebo podobným štěpkovačem?
Mám větší množství větví,které potřebuju nějak zlikvidovat.Ty větší vyřežu a spálím v kotli,ale zbytek nechávám schnít,nebo je spálím na místě,což je neekonomické.Poohlížím se proto po štěpkovači,nebo drtiči větví do průměru cca 1-5cm s benzínovým motorem,do kterého by se vtahovaly větve samy a nemusely se tam pracně vtlačovat a štěpka popř drť by šla po usušení spalovat v kotli.Předem dík za rady a zkušenosti.::)

Předmět Autor Datum
Naši mají sice slabý elektrický, něco od ALKO, ale pracuje se s ním dobře. Tu výslednou drť by to c…
rokator 29.01.2012 21:40
rokator
Brácha hospodaří, takže toho má z různých náletů hodně. Půjčuje si štěpkovač za traktor a má pokoj.…
kejki 30.01.2012 01:08
kejki
Pracoval jsem s něčím podobným, ale elektrickým. Drtič pracoval na principu dvou protiběžných pomalu… poslední
ha 30.01.2012 10:19
ha

Naši mají sice slabý elektrický, něco od ALKO, ale pracuje se s ním dobře.

Tu výslednou drť by to chtělo spíš lisovat do briket (včetně starého papíru, slámy, pilin apod.)

Jenže netuším, na kolik by vyšel nějaký použitelný "domácí" lis...

Brácha hospodaří, takže toho má z různých náletů hodně. Půjčuje si štěpkovač za traktor a má pokoj. Čerstvé je to ukrutně mokré, dá se s tím topit, ale smrad a kouř. V kompostu věřím, že by to pěkně shnilo.
Na prosychání potřebujete plochu, kde to nebude brát vlhkost odspodu a rozprostřít na nižší vrstvu.

Pracoval jsem s něčím podobným, ale elektrickým. Drtič pracoval na principu dvou protiběžných pomalu rotujících ozubených válců. Drtilo to skvěle, bylo to tiché, výkonné a jak se tam větev zasunula, už si jí to posouvalo samo. Kamarád pracoval se štěpkovačem, který pracoval na principu rychle rotujícího nože. Nebyl s tím moc spokojený, protože to bylo strašně hlučné, větev si to neumělo samo posouvat, takže práce trvala déle. Ale pořizovací cena byla podstatně nižší než u toho drtiče.

Já jsem drť kompostoval a částečně použil jako mulč k ovocným stromům (oboje se skvělým výsledkem. Ale na topení mi to moc vhodné nepřijde. Já drtil větve olistěné v pozdním létě a celé to bylo dost vlhké. Nevím, jak to usušit, protože a z mé malé zahrádky toho byla poměrně velká hromada (bylo to „nadýchané“) a pak by to ještě chtělo slisovat. Možné předjarní řez by byl sušší, ale stejně by to trochu vysušit chtělo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru