Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výchozí revize elektroinstalace

Po rekonstrukci RD je elektroinstalace - silnoproud dokončena tak, že je zkopletován hlavní rozvaděč - instalovány zásuvky, vypínače, ventilátory a místo definitivních svítidel objímky se žárovkami. Dodavatel tvrdí, že nemůže provést výchozí revizi - neboť nejsou zapojeny kuchyňské spotřebiče. Zajímá mě, zda je jeho tvrzení v souladu s normou. Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkusme si položit otázku z druhé strany: mám pojistku na byt a zahoří mi, hledá se proč a zjistí se,…
corve43 13.01.2012 18:29
corve43
V tomhle případě jde ale spíš o to, že "spotřebič musí být odborně nainstalován", takže papír s razí…
Kachlík 13.01.2012 22:09
Kachlík
Tak. Správně. S tímto souhlasím. Nicméně trvám na tom, že revizák si nemůže podmiňovat provedení výc…
sHpy00n 14.01.2012 08:04
sHpy00n
V citaci předkládám odpověď revizního technika došlou mailem. Přímo sem se mu ji z nějakého důvodu n… poslední
sHpy00n 16.01.2012 09:46
sHpy00n

Zkusme si položit otázku z druhé strany: mám pojistku na byt a zahoří mi, hledá se proč a zjistí se, že to zavinil sporák. Pojištovna se ptá zdali byla provedena revize a pokud není tak nezaplatí pojistku, pokud se předloží osvědčení o revizi pak je vše v pořádku. Vyhláška toto ošetřuje a je každého ve vlastním zájmu si to zařídit. Vím, že domácnosti toto nedělají a patřím k nim i já. Proto revizní technik výše uvedenému dotazu nevyhověl a nevystavil osvědčení.

V citaci předkládám odpověď revizního technika došlou mailem. Přímo sem se mu ji z nějakého důvodu nepovedlo vložit. :-(

Revize se může v klidu provést. Ta se provádí na pevně instalované rozvody rodinného domu/bytu. V žádném případě nemusí být připojeny všechny spotřebiče, a to ani ty které se připojují k instalaci napevno. Ovšem, pak se musí do revizní zprávy jasně a přesně definovat, čeho se ta revize týká. Vlastní spotřebiče se v domácnostech revidovat nemusí. Pokud jsou jen do zásuvek, může instalaci provést a zapojení i laik. Ty, které se připojují napevno k instalaci, musí připojit osoba s patřičným oprávněním (elektrikář s platnou 50tkou, popřípadě vyškolený technik výrobcem). Například sporák, světla, boiler a podobně. Ten co tyto spotřebiče připojí, ručí pak za to, že je to v souladu s podmínkami výrobce a normami. Pokud nebude potvrzen záruční list, a dojde k problému, třeba se sporákem, přicházíte o záruku a opravu si hradíte sami.
Světelné a ostatní kabelové vývody stačí před revizí opatřit objímkou, nebo krabicí se svorkovnicí. Pak nic nebrání revizi provést v souladu s našimi předpisy. Jen si dovoluji upozornit na to, že pouze to zařízení, které bylo opravdu zkontrolováno a proměřeno, můžete považovat za bezpečné. Množí se případy, kdy se revizní technik (i falešný) na RD ani nepodívá a revizní zprávu napíše. Pokud na tuto "hru " přistoupíte, jste vlastně sebevrahy. Jako kdyby jste měli problém s brzdama u auta a stačilo vám potvrzení, že jsou v pořádku, aby vás to nestálo moc peněz.

S pozdravem Jan Franěk

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru