Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pila na kámen (minerály)

Tenkrát jsem si udělal takovou provizorní řezačku na zkoušku - kámeny jsem řezal v ruce. Ona přímo řezačka na minerály se asi pro domácí použití za rozumný peníz nekoupí.Ale není to nic složitého si ji vyrobit. Musíš mít ale alespoň základní dílenské vybavení a možnost svářet a soustružit.
Co se týče brusky tak mám litinový kotouč o prum. cca 550 mm a tl. 15 mm . Upravil jsem si na ni hřídel na cirgulárku, která je umístěna svisle a tzn., že brusný kotouč je vodorovně. Úprava hřídele spočívala ve výměně ložiska u příruby za kuželíkové, aby zachytávala svislý tlak. Brousím na tzv. volném zrnu - korundový prášek. Od kameníka jsem si sehnal 3 různé zrnitosti a začíná se brousit vždy od nejhrubšího.Je potřeba do toho přikapávat vodu, aby se vyplavil odbroušený materiál, jinak tam za chvíli bude bláto. Při výměně brusiva za jemnější je zapotřebí dodržovat perfektní čistotu a předešlé brusivo 100% odstranit. Když tam něco zůstane tak to bude dělat pořád rýhy a nikdy to nebude hladké. Ti co se s tím zabývají více, tak mají takové brusy třeba 3, a potom při přechodu na jemnější brusivo už jen dokonale očistí kameny. Nakonec se to potom leští na tvrdém filcovém kotouči na leštící soli .
Co se týče výkonu motorů tak na řezačku mám 1kW - cca 2000ot/min na hřídeli kotouče. Stačil by bohatě ale i 0,5kW. A na brusku mám 0,55kW a mám to pomocí řemenice spřevodované do pomala.Tuším, že jsem to tenkrát počítal asi na 150 ot/min.Rychlejší to být nemůže, protože by se vlivem odstředivé síly rozstříkávala voda, která se přikapává. Na leštění tam mám cca 1000ot/min. Kotouč je ze dřevotřísky a je na něm nalepený kus tvrdého filcu. Používá se lešticí sůl a leští se na sucho.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny