Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Betonáž tras v podlaze po rekonstrukci topení

Dobrý den, provádím rekonstrukci staršího RD. Jedna z věcí byla rekonstrukce topení a vody, vše jsem dával do podlahy, protože tam většina starých rozvodů vedla a tak to byla "nejlehčí" práce. Nyní bych rád znal Váš názor, jak nejlépe dát podlahy zase do kupy. Stará skladba je odspodu - nějaká navážka nebo zemina, podklaďák, hydroizolace, beton 6-7cm. Trasa je někde hluboká 40cm, někde jen tak na trubky pod beton, čili tak 15cm. Myslím si, že bych trubky podsypal pískem, a pak je zarovnal polystyrenovými kuličkami či drtí, protože izolace rozvodů se mi zdá být docela chabá. Na polyš potom separační fólii a znova beton stejné výšky.

Shrnu dotazy - co si myslíte o skladbě, pak jaký beton byste doporučili (zavlhlý, ale nevím jaké přesné vlastnosti upřednostňovat) a pak se bojím klesání, co to zpevnit kari sítí? ale jestli ji nenavrtám do starého betonu, tak to asi nemá význam, že?

Děkuji za komentáře a vlastní zkušenosti.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dotaz jsem pochopil, jako instalaci samotížného topného systému v nepodsklepeném přízemí. Je-li moje…
mirektatra 10.01.2012 07:26
mirektatra
Jo, a polystyrenová drť - hydrofobní, nesoudržný materiál, vhodný pro lehké zásypy prostor dobře izo…
mirektatra 10.01.2012 07:36
mirektatra
Tak musím svůj názor poopravit, umýval jsem kus špinavého polystyrenu (potřeboval jsem zateplit jedn… poslední
JoDiK 26.02.2012 16:24
JoDiK

Dotaz jsem pochopil, jako instalaci samotížného topného systému v nepodsklepeném přízemí. Je-li moje domněnka správná, poněkud bych zaplakal nad špatným postupem stavby: Nejdříve vybourat a vykopat trasy, opatřit podkladním betonem, hydroizolací napojenou na původní, další vrstvou betonu a teprve nyní instalace trubek. Jenomže, jak to bylo s tím "honěním bycha"?
Jak stohoven bez sakrování:
1) obnažení min.5cm původní hydroizolace
2) podsyp trubky jemným kamenivem frakce 0-2 a dobrým udusáním
3) natření trubky antikorozním nátěrem podvléknout a pečlivě napojit hydroizolaci k původní
4) těsné obložení trubky TUHOU podlahovou minerální vatou
5) v místě průchodu potrubí betonem opatřit trubkou MIRELON se sílou stěny 10mm (dilatace)
6) dorovnat podkladním betonem po původní hydroizolaci
7) pokračovat dle původní konstrukce podlahy

Jo, a polystyrenová drť - hydrofobní, nesoudržný materiál, vhodný pro lehké zásypy prostor dobře izolovaných proti vlhkosti, bez mechanického zatížení. Hodí se např. pro zasypy trámových stropů a dutin stěn, opatřených parozábranou a odvětraných. To rozhodně není vhodný materiál do této podlahy.
Mezi projektanty se traduje případ, kdy rovná betonová střecha byla opatřena 40cm silnou vrstvou bílého polystyrenu, "ať to hřeje". Po několika letech se střecha zřítila, protože polystyren nasákl natolik vodou, že byla překročena nosnost konstrukce střechy. Dobrý, co?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru