Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Betonáž tras v podlaze po rekonstrukci topení

Trochu ze široka o potřebě hydroizolace potrubí:
Hlavním požadavkem pro zabetonované topné potrubí je jeho trvanlivost, provozním požadavkem je jeho úsporný provoz - tedy neunikání tepla. Hlavním "škodičem" všech izolací je vlhkost a mechanické namáhání.
1) Potrubí, které má s nejnižšími ztrátami dopravovat teplo a je položené volně v zemině, je izolováno proti úniku tepla, ale izolace přijímá z terénu značnou vlhkost, které se z části zbavuje ohřevem od trubky. Energii tedy používáme ne jenom k vytápění, ale také k vysoušení izolace potrubí a tím i k ohřevu okolní zeminy, protože voda je dobrý tepelný vodič.(Proto ostatně vodu používáme k přepravě tepla od kotle do místnosti.) Provozně je to nákladné, izolace tak rychle ztrácí svoje tepelně-izolační vlastnosti a situace se zhoršuje a náprava již není možná, respektive je velmi nákladná.
2) Kovové potrubí je /nejméně v koupelně/ spojeno s nulovacím vodičem elektrické soustavy, který je uzeměn na jiném místě, zpravidla vzdáleném desítky metrů. V elektrické soustavě vzniká nesouměrným zatížením nerovnováha a kovové potrubí, uložené ve vlhku vodivě v zemině, tak z části pracuje jako další uzemění. Protéká jím tedy elektrický proud. Malý, ale dlouhodobě. Navíc se vlivem různých nerostů v podloží indukují v "zeměkouli" další elektrické proudy (stejně jako v baterii do baterky, která je tzv.chemickým zdrojem elektřiny), které působí na všechny elektricky vodivé materiály. Tyto jevy postupně rozkládají strukturu potrubí, jsou označovány jako "koroze" a výrazně zkracují životnost materiálů. I zde je při proděravění trubky náprava velmi nákladná.

Pokud pro Vás ovšem tyto informace nejsou dostatečně důležité, neberte je při práci na svém vlastním majetku v úvahu a postupujte tak, jak uznáte za vhodné. Přeji mnoho úspěchů:-/.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny