Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nosnost panelového bytu

Dobrý den,

chystám se na rekonstrukci bytového jádra. Mám naplánováno že změním trochu dispozici bytu. Samozřejmě stavební ohlášení nebo povolení si chci zajistit, projekt a popřípadě také. Plánuji že jádro vystavím z ytongu 10cm silného. Jde mi o to jestli si mám zajišťovat statický posudek nebo rovnou na takovou rekonstrukci zapomenout. Jedná se o panelový byt z roku 1974. Byt je ve 4 patře a z celkových 5 pater + přízemí a suterén. V příloze přikládám nákres jak by měla rekonstrukce vypadat + současný stav + výpočet ytongu. Jedná se mi o to abych zbytečně nedal xTisíc za statika a přitom bylo jasné že to zamítne. V případě dalších otázek, ihned odepíšu. Mockrát děkuji

Předmět Autor Datum
V paneláku 30 km za Prahou na totální rekonstrukci stačilo nahlášení místnímu stavebnímu úřadu, v Pr…
TNT 03.01.2012 17:08
TNT
Mě jde jenom o to jestli vůbec je schopný panelový byt unést takovou váhu, abych zbytečně nevyhodil…
danny88 04.01.2012 06:47
danny88
přečti toto, nespekuluj, je to jen příručka, bude jen na tobě jak se to udělá a to v každém městě bu…
TNT 04.01.2012 11:11
TNT
Statiky bych se rozhodně nebál. Z nákresu usuzuji že jde o konstrukční systém s modulem 3600mm a tad… poslední
sHpy00n 04.01.2012 19:07
sHpy00n

V paneláku 30 km za Prahou na totální rekonstrukci stačilo nahlášení místnímu stavebnímu úřadu, v Praze tuším musí být stavební povolení (nedám za to ruku do ohně). Víceméně se vyhodí umakart a postaví nové lehké zdi, nějaký zásah do elektřiny, nosných zdí se to netkne (to je otázka kvůli elektřině se často seká i do nosných panelových zdí, někdy je třeba taky zasáhnout úpravou i do podlahy). Je třeba si zajít na úřad, tam dají 100% odpověď.

http://www.portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam =kategorie&kod=0061

Mám předělaný panel byt 3+1 před 4 měsíci, společná příčka wc, koupelna a kuchyň má 10cm ytong, zbytek vnitřních příček 7,5cm ytong.

Z nákresu návrhu mě zaujaly rozvody - jak máš řešen odpad (kudy vede) z kuchyně a koupelny, v nákresu je stoupačka protilehlá proti těmto místům. Já to mám přilepené kolem dokola stoupačce max do 2m, a vše jde velmi jednoduše spádem nebo pod tlakem u spotřebičů, nechtěl jsem si to komplikovat.

Mě jde jenom o to jestli vůbec je schopný panelový byt unést takovou váhu, abych zbytečně nevyhodil peníze za statika. V případě, že neunese, tak budu přemýšlet o sádrokartonu. Voda a odpad se povede kolem zdí a sklon odpadu bude minimální, jenom na konci bude prudší.

přečti toto, nespekuluj, je to jen příručka, bude jen na tobě jak se to udělá a to v každém městě bude jiný

http://www.polir.cz/info/rekonstrukce-bytovych-jad er/dulezite-informace/

najdi si objemovou hmotnost porobetonu (ytongu) a sadrokartonu, záleží na typu porobeton se pohybuje někde mezi 300-1000kg/m3, sadrokarton je někde kolem 1000kg/m3, je třeba se vyvarovat názoru, že sadrokarton je vždy lehčí - není tomu tak za všech okolností, snad jen sadrokarton jako papírová příčka. Co vybrat je třeba si napsat na papír materiál a jeho vlastnosti (vč. ceny)- nosnost, potlačení hluku, praskání-trhliny vůči tloušťce a váze příčky.

Statiky bych se rozhodně nebál. Z nákresu usuzuji že jde o konstrukční systém s modulem 3600mm a tady již existují tisíce dostatečně známých precedentních úprav. Ostatně jsem to samé řešil sám před 18 lety a stavební povolení jsme tehdy vyřešili u piva. :-)
Teď k samotnému řešení. Příčku na zavěšení kuchyňské linky určitě tloušťky 100mm. Také do ní budou zasekané rozvody vody a odpady. Ostatní Příčky stačí bohatě 75mm. Nevím jak stará jádra, ale novější mají snížené podhledy o nějakých 35cm. Určitě bych se pokusil domluvit se sousedem odspoda a řešit jak vodu, tak odpady provrtáním stropu a vedením v tomto prostoru. Nesmí se ale zapomenout na protipožární těsnící manžety a protihlukové izolace instalací. Také to obnáší značnou dávku prací u souseda který musí být nadstandardně vstřícný a tolerantní. Ačkoliv on tak získá nový podhled. Toaleta v koupelně je pro mně zásadní problém. Po zkušenosti kdy jsem nějaký čas musel sdílet ubytování s kuřákem, ranním ptáčetem, který obdařen vyjimečnými trávícími produkty konal velkou potřebu vždy ráno před odchodem do práce. Kouření jsme vyřešené měli, ale při této v normálních podmínkách bohulibé činnosti si tu cigaretu neodpustil.. Já, klasická sova vstávám nadoraz a tak se pro mně ranní hygiena proměnila v peklo. Pro mně zkrátka naprosto nepřijatelné řešení a divím se, že to vůbec úřady povolují.

[1358-jadro1-jpeg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru