Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna reproduktoru u subwooferu

Dobrý den mam subwoofer o vykonu 25w a chci se zeptat zda by tam sel namontovat silnejší reproduktor
třeba 50w ale i kdyby šel asi by jel jen na těch 25w že?(chtěl bych jen zvýšit výkon subwooferu)
Poradte prosim predem dik

poznámka: subwoofer je z pc repra logitech x-540

Předmět Autor Datum
Je to nesmysl. Když to málo řve, pořiď si výkonnější zesilovač.
karel 01.01.2012 22:39
karel
Reproduktor je pouze spotřebič, tedy výkon je do něj dodáván zesilovačem. Takže by to chtělo i výkon…
Prasak 01.01.2012 23:35
Prasak
No ono to je celkově trochu složitější.Je nutné počítat s tím, že objem reprobeden je počítaný na ko…
Matyas xl 02.01.2012 08:11
Matyas xl
No vzhledem k tomu, že ty laciný subwoofery obvykle funí a hučí, než aby basovaly, tak bych v přesný…
Prasak 02.01.2012 14:01
Prasak
Právě , že to je laciný (komponenty) tak to doháněj alespoň výpočtem, aby to nějak hrálo. Jinak na p…
Matyas xl 02.01.2012 14:48
Matyas xl
Právě , že to je laciný (komponenty) tak to doháněj alespoň výpočtem, aby to nějak hrálo Já právě n…
Prasak 02.01.2012 17:49
Prasak
Poslech hudby byl zdegradován vynálezem subwoferu a basreflexu. Většina malých basreflexových beden…
Zerozero 03.01.2012 02:26
Zerozero
Dovoluji si nesouhlasit. Dosažení nižšího mezního kmitočtu reproduktoru, případně větší vyzářený výk…
Henessy 03.01.2012 13:16
Henessy
Kvalitní basy u subwooferu se dají docílit jedině velkou plochou membrany a velkym objemem bedny. Je… poslední
Matyas xl 03.01.2012 13:36
Matyas xl

Reproduktor je pouze spotřebič, tedy výkon je do něj dodáván zesilovačem. Takže by to chtělo i výkonnější zesilovač. Což celou akci docela prodražuje.
Ale něco by ti přece jen pomoci mohlo - kdybys tam dal reproduktor s větší citlivostí. Nevýhodou by bylo, že pokud má zesilovač nějaký brum a šum, tak by byl slyšitelnější, než se současným reproduktorem.

No ono to je celkově trochu složitější.Je nutné počítat s tím, že objem reprobeden je počítaný na konkrétní výkon reproduktoru a další parametry ( rezonanční kmitočet skříně,rezonanční kmitočet reproduktoru,velice přesně je spočítaný rozměr basreflexového nátrubku...). Může se stát, že pokud tam dáš silnější zesilovač na původní reproduktor, tak ho odpálíš.V případě, že tam dáš silnější reproduktor + silnější zesilovač, tak zvuk při větším výkonu bude zkreslený, protože celou skříň - mechanické ,přesně spočítané parametry rozladíš. Takže já osobně bych do téhle úpravy nešel.Už jsem několik subáčů postavil a pokud to má slušně hrát, tak to není až tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Právě , že to je laciný (komponenty) tak to doháněj alespoň výpočtem, aby to nějak hrálo. Jinak na pořádný basy (22 Hz) musí být reprák o průměru aspoň 30cm. Jen u takto velkých reproduktorů jsou zaručené fyzikální vlastnosti membrány, které jsou tyto nízké kmitočty schopny zahrát.
Tazateli bych doporučoval, pokud chce mít opravdu kvalitní reprodukci nízkých kmitočtů (basů),aby se podíval po nějakém hotovém subwooferu a připojil ho ke stávající soustavě.Takovéto experimenty nic moc nevyřeší, jen to stojí čas a peníze. Několik návodů na domácí výrobu bylo i na netu, takže pokud je možnost, jde to vyrobit i doma. Jinak povídání o subwooferech je třeba tady tp-subwoofery.htm a konkrétní navod třeba tenhle http://www.dexon.cz/clanky/konstrukce-prakticke-na vody-a-projekty/subwoofer-s-reproduktorem-irb-20-1 00-01-8.html

Poslech hudby byl zdegradován vynálezem subwoferu a basreflexu. Většina malých basreflexových beden vydává jen dunění a tím jakýsi dojem basů. Je to tím, že basreflex působí jen v malém rozsahu frekvencí a tím vnáší velkou nelinearitu. Hrát dobře můžou jen velké uzavřené bedny bez basreflexu.
-- K dotazu: Zvyšovat výkon na dvojnásobek nemá praktický význam. Vzhledem k logaritmické vlastnosti lidského ucha, to ucho sotva pozná.

Dovoluji si nesouhlasit. Dosažení nižšího mezního kmitočtu reproduktoru, případně větší vyzářený výkon u dolního okraje přenášeného pásma těžce jinak dosáhneš.Nesmí se to ale zaměňovat za soupravy "Bum-cink", kde se využívá nedokonalosti lidského ucha kde celou muziku obstarávájí basy a výšky. Doplnit to o komprimovanou hudbu např.mp3(což je dnes standardem) je vražda. Kupodivu se tito posluchači baví o HI FI.
Když chceš dunění, kup si v bazaru nějaký velký subwoofer a starý zesilovač. To budou prdy, že ti budou sousedi děkovat.:-D

Kvalitní basy u subwooferu se dají docílit jedině velkou plochou membrany a velkym objemem bedny. Je to jen o fyzikálních zákonech. Je pravda že ty suby made in china a podebné, jsou jen oblbovak a reklamní trik. Nikdy to pořádně nehraje. Já osobně jsem si postavil subwoofer o objemu 120l , reprák 30cm a zesilovač 100W, a sousedi mně milujou :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru