Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Podbití přesahů střechy palubkami

Prosím o radu, jak na podbití přesahů střechy palubkami.
Palubky se chystám položit vodorovně s obvodovou stěnou.
Dům je dřevostavba, střecha je ze sbíjených vazníků, přesah střechy po celém obvodu 1m, půdorys obdélníkový, na jedné hraně vytažen přístřešek cca 4x4,5m. (výsledný tvar je tedy L)

Největší starost mi dělá příprava roviny.

Jaký je osvědčený postup přípravy? (chytání roviny, postup vyrovnání)

Je lepší začít svislou plochou nebo vodorovnou a proč?

U svislé roviny je lepší spodní drážku odříznout nebo nechat kvůli lepšímu stékání vody (tak jako se drážka dělá u betonové "čepice" zděného plotu).

Tuším, že kvůli vodě bude lepší nechat spodní hranu svislého podbití viditelnou a "nepřetahovat" jí zespodu vodorovným podbitím.

Mám použít raději vruty nebo stačí kolářské hřebíky?

Jak se palubky přichytávají, aby nebyly hřebíky (vruty) vidět?

Jakým zúůsobem nejlépe řešit spoje palubek?

Děkuji za jakékoliv rady.

5 let staré téma = zamykám. (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Připojím se k tomuto už starému dotazu, protože bych potřeboval trošku poradit. Princip podbití je m…
MeridiusZN 08.03.2016 14:28
MeridiusZN
Dobrý den, a není náhodou jednodušší si na to pozvat odborníka, který to umí, zná už všechny problé…
uličník 09.03.2016 23:38
uličník
A co když to jako většina kutilů dělá ve svém volnu o víkendech, protože je to prostě baví? Všechno…
rokator 10.03.2016 10:37
rokator
Mám rád tyhle řeči o svěření odborníkům. 1) Hrdost z vlastní práce se nedá finančně vyčíslit 2) Nev…
Rafan 22.08.2016 14:15
Rafan
Já zase mám moc rád řeči kutilů. Netvrdím, že jsou všichni stejní, ale mám své zkušenosti. Ty zvěrst…
uličník 22.08.2016 23:20
uličník
No tak co se mě týká, tak pokud nebudu muset, už si v životě řemeslníka nevezmu. To, co mi topenář p… poslední
mx83 25.12.2016 21:48
mx83

Připojím se k tomuto už starému dotazu, protože bych potřeboval trošku poradit. Princip podbití je mi jasný, uchytit hřebíkama či vrutama, to už si tak nějak rozhodnu. Ale...není mi jasné, jak srovnat vše do roviny.

Střechu mám udělanou z vazníků. Ale jaksi ne všechny jsou zespodu v jedné rovině. Neříkám, že tam lítá x centimetrů + x cm -, ale nerovnosti tam jsou. Tady se radí použít nivelák...no...nemám. A ani bych nevěděl, jak s ním.

Napadlo mne, udělat po celém obvodu domu vagrys na úrovni dejme tomu půlmetrové tyče či střešní latě přiložené zespodu kolmo k jednomu z vazníků. A pak tu stejnou lať postupně přikládat k dalším vazníkům a zjistit, jak jsou na tom ty ostatní oproti tomu jednomu.

Problém vidím v tom, že ten vagrys na takové délce nejspíš neudělám přesně (pravděpodobně bych to dělal pomocí šlauchváhy) a tudíž ty nerovnosti možná spíše prohloubím nebo naopak zamažu.

Druhá věc je, že čelo těch vazníků je cca 13 cm vysoké a tudíž palubky na svislo budu muset buď zařezat (klasický rozměr palubky je 121 mm vč. pera, tuším, že je i 146 a 96 mm, ale ani jeden ten rozměr by mi nevyhovoval), což se mi nechce a nebo mi zbylo dost střešních latí, takže jsem si říkal, že bych vazníky zespodu mohl prodloužit, aby se mi tam dvě palubky na svislo vešly bez řezání (max uříznout pero).

Dobrý den,

a není náhodou jednodušší si na to pozvat odborníka, který to umí, zná už všechny problémy co se můžou vyskytnout, má na to potřebné nářadí a zvládne to oproti Vám za podstatně kratší dobu a dobře? Za tu dobu, co to budete dělat si ve své práci vyděláte víc, než kolik dáte řemeslníků.

Mám rád tyhle řeči o svěření odborníkům.

1) Hrdost z vlastní práce se nedá finančně vyčíslit
2) Nevím jak můžete vědět, že v práci si vyděláte víc - podbití od řemeslníků tj. cca 80.000 Kč, svépomocí 15.000 Kč + čas. Pokud si tedy v práci vyděláváte 65.000 Kč a více za týden práce, svěřte práci raději řemeslníkům a věnujte se svojí práci. Pokud ne a jste trochu zručný, vezměte si na týden volno a relaxujte u podbíjení.

Já zase mám moc rád řeči kutilů. Netvrdím, že jsou všichni stejní, ale mám své zkušenosti. Ty zvěrstva co jsem mnohdy viděl... Prostě pokud někomu stačí jen tak položená palubka, ať si jí přitluče. Ale řemeslník za práci ručí a nesmí ji jen tak odfláknout, což hodně kutilů dělá. Netvrdím že vědomě, ale mnohdy z neznalosti. Nevím, jak jste k těmto počtům došel, ale zdá se mi to vycucané z prstu. Je mi jasné, že budou tu nesouhlasné komentáře, ale pokud prostě někdo bude chtít mít kvalitně odvedenou práci, musí si najít kvalitního řemeslníka a taky ho podle toho ohodnotit. Znovu upozorňuji, že vím, že jsou mezi kutili i šikovní lidi, které to baví a dokážou si s tím pohrát. Ale těch je jen málo.

No tak co se mě týká, tak pokud nebudu muset, už si v životě řemeslníka nevezmu. To, co mi topenář předvedl s topením, to byla tragédie. Podlahové topení jsem motal s ním, tak vím, co kde je namotané a vím, že to není zfušované, protože jsem si ho ohlídal. U zbytku topení nadělal víc škody, než užitku. A o nějaké estetice v kotelně se mluvit nedá. Suma sumárum 4 dny práce zapojení kotle a akumulační nádrže na rozváděč topení(zvládnout svépomocí se to dá za den, jen jsem potřeboval papír pro stavební úřad, tak jsem pozval "odborníka"). U toho poškrábaná dlažba, při zapojení jednoho jediného radiátoru zničeny dva obklady a hydroizolace v koupelně, škrábanec ve vaně, další dva obklady odpadly na druhé straně stěny. Expanzní nádobu navrhnul 50 l, já jsem prosazoval 104 l, nakonec dal 80 l. Bohužel těch 80 l je málo, takže budu na jaře přidávat pro jistotu ještě 50 l. Při současné velikosti expanzní nádoby každou chvíli zaúčinkuje pojistný ventil. Topení topí jen od kotle, od výměníku krbové vložky to netopí, to nedodělal, protože neví jak. Kdybych mu neradil, dal by 3 bar pojistný ventil místo 2 bar, což by bylo v rozporu s podmínkami pro zapojení výměníku krbové vložky. Nakonec ale dal místo 2 bar ventilu jen 1,8 bar, což je jeden z důvodů častého účinkování pojistného ventilu. Expanzní nádoba by měla být na studené vodě, on ji samozřejmě dal na teplou, takže opět nutnost předělat. V okruhu topení je pod kotlem několik trubek, které nevedou nikam. Na jejich konci je záslepka (prý proto, že to chtěl zapojit nějak a pak to radši udělal jinak a to staré zapojení bylo škoda rozebírat, kdyby se třeba jednou na ty trubky něco připojovalo. Nějaké vyspádování kvůli odvzdušnění? Co to je? To není potřeba, čerpadlo si prý poradí. Jakékoli připomínky k zapojení nebral v úvahu a podle něj je vše v pořádku a bude to topit. Samozřejmě netopilo, nedal tam zpětnou záklopku, o které mě ujišťoval, že tam je ve směšovací sestavě. Je to člověk, který se tím živí 30 let. Takže nějaké řeči o odbornících bych radši nikde neprezentoval. Zatím jsem na stavbě měl jen jednoho řemeslníka, který práci odváděl na 100% a i u něj jsem párkrát našel chybičku. Tím, že jsme stavěli spolu, našel jsem chybičky hned a daly se lehce odstranit. Bohužel šikovných řemeslníků je dnes jen pár, víc je těch, kteří si jen myslí, že jsou šikovní a ti jsou nejhorší. Udělají víc škody než užitku a jejich zákazníkům zbydou jen oči pro pláč (jako našim sousedům, kteří si od "odborníka" nechali udělat základovou desku.

Zpět do poradny Nahoru