Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ako zistiť, či správne odteká splašková voda?

Ahojte.

Prosím o radu s takým, ehm, ošemetným problémom. Mám podozrenie, že nefunguje poriadne odtekanie splaškovej vody. Podozrenie som pojal, keď som sa snažil otestovať funkčnosť prečerpávacej stanice. Do WC misy som dal toaletný papier a spláchol som. Presunul som sa k prečerpávacej stanici a pozoroval som, čo sa bude diať. Dĺžka potrubia je cca 16 metrov, spád je cca 1-2 cm na meter. Po cca 30 sekundách začala tenkým prúdom vtekať do stanice voda. Postupne prúd silnel, potom zase slabol, až sa zastavil. V čom je problém? Nevidel som žiadny kúsok toaletného papiera, ktorý by sa "zviezol" s vodou. Je to normálne, alebo mám problém v kanalizačnom potrubí?

Ďakujem za všetky rady aj za prečítanie.

Předmět Autor Datum
To je normální. Máš spád 1-2%, což sice není moc, 3% by byly lepší, ale stačí také. Toaleťák když se…
sHpy00n 06.12.2011 22:14
sHpy00n
Jmenuji tě vrchním lejnologem zdejší poradny! ]:) Pěkně jsem si početl.
host 06.12.2011 22:25
host
Myslím si, že je nespravodlivé, odbiť proces menovania len tak, jedným riadkom textu. Myslím si, že…
pilot 07.12.2011 05:43
pilot
Úžasná obhajoba diplomové práce! Pasuji na Ing. et Ing. :-D Pokud se nemýlím, norma říká naspádování…
veckoo 07.12.2011 00:51
veckoo
Problém spíš vidím v tom, že lidé šetří vodou. To chce klid, po Novém roce se to vyrovná. Po zdraže…
Filuta 07.12.2011 01:17
Filuta
Ahoj a vďaka za odpoveď. Na zbytočné šetrenie vodou ma upozorňoval aj vodár. Že to nie je vhodné, ok…
pilot 07.12.2011 06:00
pilot
naspádování 2 promile, tedy 2 cm na 1 m Ale no tak, takový překlep.:-p poslední
čumil_old 08.12.2011 16:42
čumil_old
Ahoj. Ďakujem Ti veľmi pekne za vysvetlenie. Hneď sa cítim lepšie. Naozaj som sa obával, že mám zase…
pilot 07.12.2011 05:40
pilot
Hlavně, že tam dorazila voda...
Filuta 07.12.2011 00:22
Filuta
Pravda :-)
pilot 07.12.2011 06:01
pilot

To je normální. Máš spád 1-2%, což sice není moc, 3% by byly lepší, ale stačí také. Toaleťák když se namočí, je těžkej a celkem chytlavej. Stačí se kouskem přichytit za stěnu potrubí a už se tam přilepí a zůstane na místě. S dalším spláchnutím popojede. A něco podobného se děje i s ostatními součástmi spláchnutí (myšleno s lejnem). Takový pěkně vypracovaný lejno má svoji hmotnost a jakmile sjede z mísy do ležáku, už se mu dopředu tolika nechce. Vlastní hmotností sedá na dno trubky a proud vody ho nezvládá sebou unášet a tak čeká na další várku vody. Ono nakonec dorazí na místo určení, ale protože se dost loudá, tak mu to holt nějakou dobu trvá. A protože se cestou neustále rozmělňuje, tak tam obyčejně taky nedorazí v tuhém stavu. Zvláště při delší trase.

Ahoj a vďaka za odpoveď. Na zbytočné šetrenie vodou ma upozorňoval aj vodár. Že to nie je vhodné, okrem iného kvôli tomu, že kanalizačné potrubie je potom náchylnejšie na zanášanie.

Onehdá som čítal článok o tom, že Nemci sú majstri sveta v šetrení vodou. Rôznymi dojímavými ekokampaňami o nedostatku vody sa podarilo dosiahnuť u ľudí v Nemecku tak veľkú mieru šetrenia, že kanalizačné podniky musia pumpovať státisíce litrov čistej, resp. pitnej vody denne do kanálu, aby udržali systém v chode.
Okrem iného vraj EU vážne plánuje povoliť predaj len úsporných sprchovacích hlavíc. Niečo ako so žiarovkami.

Ein Nebeneffekt der Wassersparwut lässt sich in der Kanalisation deutscher Städte besichtigen. Weil immer weniger Abwasser durch die Rohre rauscht, pappen Fett, Kot und Essensreste fest und greifen die Kanalisationswände an. Das Trinkwasser droht vielerorts zu verkeimen. In Städten wie Gelsenkirchen müssen die Versorger jeden Tag Hunderttausende Liter abpumpen, um die nötige Fließgeschwindigkeit zu gewährleisten.

Celý článok - veľmi zaujímavé čítanie o (ne)zmyselnosti ekovýdavkov:
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-77435179.htm l

Ahoj.
Ďakujem Ti veľmi pekne za vysvetlenie. Hneď sa cítim lepšie. Naozaj som sa obával, že mám zase nejaký problém s odpadom.
Klobúk dole za veľmi vhodne použitý výraz lajno :-) Chcel som do pôvodnej otázky nejako implementovať aj túto problematiku, no nijako ma nenapadol vhodný výraz :-):-):-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru