Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Menší problém s radiátory - poraďte prosím

Dobrý den, tak se chci zeptat na radu. Když chci tedy nadimenzovat (seřídit) celou otopnou soustavu, aby byla všude v domě zhruba stejná teplota (22°C) a tudíž horní patro nastavím na radiátorech max. průtok (term, hlavice na 5 a kde nejsou tak na měděném tělese ventilu na max (6)) a spodní radiátory příškrtím na max. Přškrcení nejjednodušeji provedu jak? Stačí mi, když na spodních radiítorech bez hlavic ve spodní části šroubovákem nastavím ventil přívodu vody na zavřeno nebo mám radši přiškrcení provést v hodní části radiátoru na kuželce s výřezy 1-6??? Nemám žádný přípravek, kterým bych to mohl udělat a přes šroubovák a kladivko se mi to dělat nechce. Chápu to dobře, že kdyý přiškrcení provedu ve spodní části šroubem na přívodu, tak bude efekt stejný? Pak nastavím na pokoj. termostatu požadovanou teplotu, zjistím, že radiátory v patře hřejí jak mají a v přízemí začnu šroubem pomalu otvírat přívody do radiátorů, a budu hledat optimální nastavení, aby hřá spodek i patro a zároveň byla teplota jakžtakž v domě všude stejná, když kotel vypne? Regulace šroubem zpteček u radiátorů je asi zbytečná ne? Štelování šroubovákem přívodu a zpátečky viz. foto, které jsem přiložil před 2ma dny. Děkuji za rady potvrzení či vyvrácení mých domněnek.
S pozdravem Veleta.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
K tomuto obsáhlému dotazu zkusím jednoduchý návod. Termohlavice slouží k regulaci místních podmínek…
Filuta 16.11.2011 15:11
Filuta
Díky filuto za radu. Ještě bych měl dotaz. Radíš mi tedy štelovat šroubem pouze zpátečky, přívody má…
Jendoslav 16.11.2011 20:36
Jendoslav
Štelujeme šroubem ve zpátečce proto, že tam na to nikdo nebude šahat svejma hráběma. Zajistíš tím, ž… poslední
Filuta 17.11.2011 00:38
Filuta

K tomuto obsáhlému dotazu zkusím jednoduchý návod. Termohlavice slouží k regulaci místních podmínek obyvatelem cimry. Při vyvážování celé otopné soustavy je pustíme na plné pecky. U radiátorů, které nehřejou povolíme šroub ve zpátečce - u některých typů radiátorů je to imbus pod krytkou. Pozor na úplné vyšroubování a tím způsobený výlet šroubu ven, následovaný veškerou hnusnou vodou ze systému. U radiátorů, které hřejí naplno zase šroub pomalu uzavíráme, aby "zbylo něco" na ty, které dosud nehřály. Pravděpodobně budeš přiškrcovat ta tělesa, která jsou blíže kotlu a ta co jsou nejdál zase povolovat. To proto, aby se zajistil všude optimální průtok.

Díky filuto za radu. Ještě bych měl dotaz. Radíš mi tedy štelovat šroubem pouze zpátečky, přívody mám tedy nechat naplno otevřené (což i nyní na všech tělesech jsou)? Term. hlavice (tam kde jsou osazeny) budou tedy na 5 (max. otevřené). A postupně od nejproblematičtejších těles provedu dle tvojí rady vyštelování. Chápu to dobře, že term. hlavicemi také škrtím a otvírám průtok, stejně jako to mohu dělat přes šrouby spodních přívodů a zároven otvíráním nebo přívíráním přímo ventilu v horní částí stupnicí 1-6 (tam kde jsou ty výřezy ve šroubení). Jen dost dobře nechápu, proč je na radiátoru tolik možností, jak štelovat průtok a obecně jeho výhřevnost. Pak jsme my laici akorát z toho lehce zmatení :).

Sám jsem dnes provedl nastavení soustavy za pomocí term. hlavic a tam kde nejsou přes štelovací plastové krytky a efekt se vcelku dostavil, je to lepší a řekl bych možná skoro perfektní, ale každopádně radu od filuty zkusím, přece jen bych nemusel trnout, že někdo pošteluje (přítelkyně) někde hlavici a tím rozhodí výhřevnost dalších těles na větvi za ní. :)

Štelujeme šroubem ve zpátečce proto, že tam na to nikdo nebude šahat svejma hráběma. Zajistíš tím, že vlastně nejde ventil otevřít víc, než máš takto nastaveno a nemůže to nikdo rozhodit. Uzavírání víc nevadí, tím se jen průtok ostatních těles podpoří. Ale při otevření termoventilu na plné kule, neproteče víc, než je nastavno dole pod tělesem (předpokládám, že máš všude ventilkompakty). Také u některých těles nemusí být škrcení ve zpátečce, ale ventil má takzvanou dvojí regulaci. Jedna regulace je klasicky "rukou", druhá bývá skryta pod olivou, kterou musíš za tím účelem sundat. Tak se to dělalo dříve, škrcení ve zpátečce je pohodlnější.

Ano, prakticky je to stejné, jako hejbat horním ventilem ale pak bys musel udělat na knoflíky čáry fixem, přes kterou by to nikdo nesměl pod trestem uražení pazour přetáhnout - v noci by si musel svítit baterkou, vzít brejle a podobně. Proto je praktičtější to naštelovat dole jednou pro vždy a nahoře ať si s tím dělá každý co chce. Bude v cimře horko, přiškrtí si to. Bude klepat kosu, pustí si to víc a neovlivní další tělesa, protože víc "páry" jak máš dole naštelováno prostě nedostane.

Když to budeš mít naštelováno dole šroubama, nemusíš pak mít obavy, že někdo nezodpovědně pustí topení na plný céres a ostatní pokoje zamrznou a pokrejou se ledem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru