Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem hutnění kamene nad drenáží

Dobrý den, ano...
Žlutá trubka je po celém obvodu perforovaná a je tam jen z jediného důvodu, vypline dále. Voda proteče do štěrkového balu přes geotextilii. Tak steče na nejnižší místo, tudíž od horní strany štěrku, přes trubku až dno štěrkového lože na dno s geotextilíí. Dno štěrkového balu je v mírném sklonu směrem ke zběrnému místu (obbetonovaný 200 litrový sud, v něm nezávisle 2 kalová čerpadla, každé a jinou fázi- on někdy vypadne jedna fáze a ta druhá je vždycky živá, dosavadní praktická zkušenost). Voda může protíkat celým štěrkovým balem jak samožřejmně trubkou, ale i spodní částí štěrku, vzduchovýma mezerama. Pokud je jí víc, protíká, pokud by jí bylo extremně moc, tak potom proteče právě tou perforovanou trubkou do zběrného místa zvižně, protože trubka jí zajistí dostatečný průtok. Todle vše, je POD úrovní základové spáry (základovou sklepní deskou), pod úrovní izolace (mám svařenou kompletní vanu kolem zdiva sklepa o hloubce 3,2 m - PENEFOL 750 1,5 mm). Jestliže přestane pršet, co odteče, se vyčerpá. Pak se zbytek má šanci zase vsáknout do hlubších vrstev podloží, což se taky tak děje. Výsledek je, že i přesto že mám sklep kompletně vyzděný z Ytongu (!), tak je všude naprosto sucho, vyzkoušeno 3 letou praxí a 2 extremně deštivé jara, kdy na zahradě stála samovolně voda a neměla už možnost se dál někam vsakovat.
Důležitý předpoklad je ten, že když se bagroval sklek, tak hlína byla v nejnižším místě naprosto suchá...to je důležité, protože pokud by nebyla, hladina vody po stavbě by se vyrovnala s úrovní drenáže, což ještě není tak strašný, ale pro mě je to taková berlička na duši.
Ovšem, samozřejmně to bude fungovat, kdyby v okolí byla voda. Drenáží se vytvoří sběrný kolektor a pokud čerpadla vodu vytáhnou pryč, tak se zajistí že základy a hydroizolace bude v suchu. Ono, nechat ji zatopit vodou, pakuž vzniká tlaková voda a pak se čeká kde to povolí :)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny