Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Termostatický třícestný ventil ESBE

Dobrý den, potřeboval bych radu, jak s trojcestným ventilem. Chci ho použít ke krbové vložce aby na zpátečce byla dostatečná peplota proti dehtování. Mám na mysli tento: http://www.zefin.cz/cs/produkty/esbe-smesovaci-ven tily/termostaticke-ventily-vtc-310/vtc-311-/-60c-- -rp3/4-termostaticky-ventil__s831x1441p.html
Jen nevím jakou teplotu teplotu zvolit, protože tyto ventily jsou plně otevřeny při teplotě o 10 st. vyšší než je uvedeno. Bude stačit 45 st ( plně otevřeno při 55 st) ?? Nebude díky tomuto ventilu vetší odpor v potrubí? Počítám s čerpadlem Grundfos UPS 25-40. Díky za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý večer,podobný problém jsem řešil před mnoha lety u plynového kotle Gazex automat,nemá další te…
Lubomír 23.10.2011 19:04
Lubomír
Dobrý den, mnohokrát děkuji za výborný nápad. Ten termostat máte na teplotu "nádrže"? Jen mě ještě z…
Egon 25.10.2011 19:04
Egon
Dobrý večer,ten termostat spíná podle teploty vody v kotli,aby kotel uvnitř nekondenzoval a nereznul…
Lubomír 25.10.2011 21:10
Lubomír
Mockrát Vám děkuji za info. Mě ta nějaká "pětka" taky chybí, tak se to snažím řešit co nejlevněji, n…
Egon 25.10.2011 21:53
Egon
Dobrý den,není zač děkovat,rád pomohu každému,rozhodnutí záleží jen na Vás.Jsem kutil všeho druhu,al…
Lubomír 26.10.2011 07:28
Lubomír
Dobrý den, určitě souhlasím s tím, že je takovéto řešení mnohem lepší než nic. Možná se pletu, ale… poslední
Pavel Znamenáček 06.01.2012 18:41
Pavel Znamenáček

Dobrý večer,podobný problém jsem řešil před mnoha lety u plynového kotle Gazex automat,nemá další termostat,který by spínal oběhové čerpadlo.Hned těsně u horního vývodu jsem vyvrtal trubku a přivařil půlcoulovou mufnu ,do mufny vložku na krátký bojlerový termostat a bojlerový temostat,tento termostat zapíná čerpadlo až když je v kotli určitá teplota,mám na necelých padesát stupňů a současně při poklesu čerpadlo vypíná,tím zamezuje kondenzaci v kotli.Když mě kotel plynař zapojoval,všiml si tohoto řešení a řekl,že jsem ušetřil trojcestný ventil v té době za tři tisíce.Myslím,že ve vašem případě toto řešení splnilo stejný úkol,jako v mém případě.Takto to u mně funguje nějakých patnáct let bez jakýchkoli problémů.Jinak by dle mého názoru bylo dobré pořídit záložní zdroj na čerpadlo,pro případ výpadku elektřiny.V mém případě nic nehrozí,proti přetopení je kotel vybaven provozním i havarijním termostatem.

Dobrý den, mnohokrát děkuji za výborný nápad. Ten termostat máte na teplotu "nádrže"? Jen mě ještě zajímá, zda čerpadlo není moc namáháno častým zapínáním a vypínáním než se teplota v celé zpátečce dostane na požadovanou teplotu? Předpokládám, že doba "nahřátí" celé soustavy je obdobná jak v případě použití trojcestného ventilu. Pokud mě to vydrží alespoň 3 roky, můžu dále zkoušet (předpokládaná návratnost investice). Budu velmi rád za Vaši odpověď. Záložní zdroj jsem koupi UPS k počítači. Měl by vydržet cca 1 hodinu. Předpokládám, že to by bez přikládání do vložky od doby výpadku proudu mohlo stačit.?

Dobrý večer,ten termostat spíná podle teploty vody v kotli,aby kotel uvnitř nekondenzoval a nereznul.Toho častého spínání se vůbec nebojte,mám oběhové čerpadlo hodně staré,Major ,vyráběl je u nás kdysi Drupol.A to jsem sehnal starší repase,běhá jak jsem uvedl výše, nějakých patnáct let bez problémů,jen je hlučnější ,až bude čas a nějaká pětka navíc,tak ho vyměním za třírychlostní jiné,které nehučí.Jinak soustava se nahřívá velice dobře,pokojový termostat sepne plynový kotel,pokud je v kotli voda dostatečně teplá,tak běží současně oběhové čerpadlo,pokud je voda v kotli chladnější než je dáno termostatem,čerpadlo neběží,rozběhne se až voda v kotli dosáhne požedovanou teplotu.Pokud se soustava natápí z úplně studeného stavu,cyklus sepnutí a vypnutí čerpadla proběhne několikráte,dokud se teplota v celém okruhu nedostane na požadovanou teplotu.Oběhové čerpadlo je ovládáno pouze tím bojlerovým termostatem,takže když vypne termostat pokojový,vypne se hořák kotle,ale čerpadlo se stále točí dokud je teplota v kotli taková,kterou mám nastavenu na přídavném termostatu.Až teplota klesne pod nastavenou mez,oběhové čerpadlo vypne,aby neochlazovalo kotel.Tento systém se mě osvědčil jako nejlepší z několika možných verzí,které jsem při budování plynového topení použil i co do spotřeby plynu.:-)

Mockrát Vám děkuji za info. Mě ta nějaká "pětka" taky chybí, tak se to snažím řešit co nejlevněji, na druhou stranu tak, abych si "šetřením" nepřidal v budoucnu více práce. Ještě jednou moc dík, moc jste mě pomohl v rozhodování.

Dobrý den,není zač děkovat,rád pomohu každému,rozhodnutí záleží jen na Vás.Jsem kutil všeho druhu,ale ne žádný mistr světa,také si nechám rád poradit.Celý život se dívám pod ruce těm šikovnějším a ptám se jich proč se to dělá tak či onak.Na toto řešení mě navedl jeden mnohem starší kolega v práci,velice šikovný člověk.Popovídám se starými praktiky,kteří mají za sebou více než já a jsou ochotni předat své zkušenosti dále.A jak to bývá,sám mám za sebou spoustu nezdarů,to tak prostě v životě je-kdo nic nedělá,nic nepokazí,jsem pravý opak,stále něco tvořím.:-)

Dobrý den,

určitě souhlasím s tím, že je takovéto řešení mnohem lepší než nic. Možná se pletu, ale není to přeci jen pouze částečné řešení? Nemám nic proti zapojení čerpadla přes termostat - naopak myslím, že je to jednoznačně logická a správná volba, ale obávám se, že ani tak nemusí být kondenzaci zcela zabráněno. Například v případě mé krbové vložky tvoří výměník celou horní část vložky kolem dokola a je vysoký cca 40 cm. Zpátečka se dopouští zespodu a tak si myslím, že k opětovnému vypnutí čerpadla dojde teprve tehdy, když se výměník naplní studenou vodou ze zpátečky a ta kompletně vytlačí nahřátou vodu z výměníku až k čidlu termostatu umístěném nahoře na výstupu. V ten moment se však výměník poměrně prudce ochladí (předpokládám až o 40°C) a bude pravděpodobně opět docházet ke kondenzaci, což se bude cyklicky opakovat až do úplného nahřátí celého systému.
Nepíši to však proto, abych Vás přesvědčil, o mém názoru. Sám totiž právě nyní řeším tento problém a zvažuji, jestli je trojcestný ventil přínosem. Zatím však předpokládám, že i k takto termostatem ovládanému čerpadlu je lepší přidat trojcestný termostatický ventil. Pokud mě však přesvědčíte že to tak není, budu rád, že mohu nějakou tu korunu s klidem ušetřit.

Díky za Váš názor

S pozdravem a přáním pěkného dne

Pavel Znamenáček

PS: prosím o zaslání odpovědi i na email: pavel.znamenacek@email.cz

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru