Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Likvidace molů

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak zlikvidovat moly. Lítají nám všude takoví motýlci, lezou tu malí červi (viz obr.), myslím, že to jsou moli. Původně byli v nejteplejší místnosti, kde se pere a suší prádlo, byli tam i staré boty. Boty jsme přenesli do koupelny, a moli jsou v koupelně, nejspíš to bude v botách, i když jsme je nikde nenašli. Existuje nějaký způsob, jak je zcela vyhubit. Nějaké babské rady. Nebo i chemikáliel, kolik asi stojí tyto chemikálie. Děkuji za Vaše odpovědi.

Předmět Autor Datum
Vyklidit všechno, kde by se mohli nacházet. Pokud jsou třeba ve špajzu, tak vyklidit celej špajz a v…
Prasak 10.10.2011 21:02
Prasak
Tady máte bohatou molí diskuzi, snad tam něćo najdete :-). Já měl moly ve skříni, dal jsem tam sušen…
Honza K. 10.10.2011 21:45
Honza K.
mol-moli
Honza K. 10.10.2011 21:46
Honza K.
Teda já tam nasekal pravopisných chyb, fuj...Moc se soustředím místo na formu na obsah, ale o to jde…
Honza K. 10.10.2011 21:51
Honza K.
Teda faaaakt mooc dík, všechno vyzkouším, něco zabrat musí. :)
trefiesnaj 10.10.2011 21:57
trefiesnaj
Zkouším, ale to co se nám do rána stalo bylo neuvěřitelné, nakázou byl zřejmě botník, ten byl přes n…
trefiesnaj 11.10.2011 11:16
trefiesnaj
Zdravím, ještě jsem neviděl, že by potravinový moli byli v botníku. No zkuste to ještě sám, botník v…
tr 11.10.2011 12:02
tr
V tom botníku měli kukly obalené takovými ,,pavučinkami". Červy jsme zabili. Botník umyli Savem a z…
trefiesnaj 11.10.2011 13:15
trefiesnaj
Samička mola dokáže bohužel naklást stovky vajíček, z těch jsou po týdnu ty červy..Pokud se vám poda…
Honza K. 11.10.2011 14:35
Honza K.
Levanduli, bobkový list, cedrová kolečka, či lepové destičky s feromonem, vše funguje, nejlepší je k… poslední
tr 11.10.2011 22:42
tr

Vyklidit všechno, kde by se mohli nacházet. Pokud jsou třeba ve špajzu, tak vyklidit celej špajz a vyházet všechny věci, do kterých se dostali a i ty, u kterých je jen podezření, že se tam dostali.

Pokud to máte v botách, tak důkladně prohlídnout a hledat zdroj nákazy. Bohužel, mohli nalézt do čehokoliv. Existují spreje na hubení molů, ale i mololapky, jsou to obdélníky z kartonu, na kterých je na jedné straně lákavý lep, na který si ti moli, přivábeni vůní toho lepu, přilepí. Ale to je jen na zbytky molů, především je nutno najít zdroj, odkud lezou a to rychle, než se rozlezou do dalšího materiálu. Znamená to převrátit celou místnost vzhůru nohama.

A doufám, že se nenajde nějakej milovník a ochránce molů, podobně jako už tu máme ochránce potkanů.

Tady máte bohatou molí diskuzi, snad tam něćo najdete :-). Já měl moly ve skříni, dal jsem tam sušenou levanduli a dobrý :-). Ale třeba ještě vyhráno není, jestli tam nebyli jen samečci, ale samičky a nakladly mi tam vajíčka, můžou se mi tam "motýlci" objevit i za 8 let :-). Je to ale skříň na chodbě, kde jsou staré věci a je jich tam moře, než bych všechno přebral od vajíček ( jestli tam jsou ) asi bych dost zestárnul :-).
Jinak daří se jim ve vlhku, takže z prádelny do koupelny to bylo z bláta do louže :-). No jednak je teda důležitý se zbavit těch živých poletujících, to by mohlo pomoct nějaký z těch odpuzovadel ( taky jim prý vadí cigaretový kouř..jinak levandule, bobkový list, údajně citrusy atd.). No a pak se zbavit těch vajíček a housenek. Housenky by problém být neměly, vajíčka nevím jak jsou velká, ale pokud se zbavíte motýlků, další klást nebudou. A z těch stávajících se do týdne vylíhnou housenky...No budete mít chvíli o zábavu postaráno.
No a jinak odstranit tu vlhkost..Což asi u prádelny a koupelny jde dost blbě..
Tak hodně zdaru! Jinak co se týče ochranitelských tendencí ( pro prasaka :-) )..Ne že by mol nebyl taky zajímavé zvířátlo, ale srovnávat se s potkanem co do inteligence a vnímání se asi nedá...I tak bych neměl potěšení je rozplácávat po stěně, dal jsem přednost levanduli a naštěstí to pomohlo, ale kdyby nebylo zbití..
No a s vajíčkama ani housenkama problém nemám :-). I když...Možná bych ty housenky taky zavezl v krabičce za město, kdo ví :-)).

Zkouším, ale to co se nám do rána stalo bylo neuvěřitelné, nakázou byl zřejmě botník, ten byl přes noc na chodbě, ráno jsme všude na chodbě viděli lést červy, už to nebylo jen pár červů, ale desítky možná stovky červů, byli opravdu všude, co teď s tím??? Jsem z Liberce, neexistuje v Liberci nějaká firma, která by je vyhubila? Nebo v takovém množství to mám zkusit ještě sám? Děkuji za odpověď.

Zdravím, ještě jsem neviděl, že by potravinový moli byli v botníku. No zkuste to ještě sám, botník vynést ven a žačít vyklízet, koupit Savo a vše poutírat a ještě koupit lepové desky na motýlky. Všude koupit levandulové preparáty, nebo dát nové noviny.

Samička mola dokáže bohužel naklást stovky vajíček, z těch jsou po týdnu ty červy..Pokud se vám podařilo zlikvidovat ty červy a hlavně moly, tak byste měl mít po problému. Vajíčka jste pravděpodobně taky spláchli a i kdyby ne, bude z toho jen pár červů, ale už to nemá z čeho přibývat..tak doufejte, že tam těch motýlků nemáte poschovávaných víc. Raději ještě zavěste nějakou levanduli atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru