Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem omítka na panel

Dobrý den ve spolek.

Rád bych v paneláku strhal tapety a holý panel něčím zaomítal. Ve starších příspěvcích jsem četl o keraštuku, ale přišlo mi to trochu složitější. Jako jednodušší mi přišla sádrová omítka. Co si myslíte vy? Pokud porovnám náklady, vyjde mne sádrová omítka výrazně dráž a s malými přínosy než třeba zmiňovaný keraštuk? Je případně ještě nějaká snadná a levná třetí varianta?

Pokud bych se rozhodl třeba pro sádrovou omítku, je nutné před začátkem nějak podklad připravit (zdrsnit, zalepit póry v betonu) nebo stačí jen čistý panel, který se rovnou napenetruje? V kuchyni jsem se na omítání vykašlal, jen napenetroval a maloval prolux plastikem. Teď toho lituji, protože ty póry nešly většinou vůbec přetřít a zeď vypadá jak vypadá. Sádrování nebo tmelení pór panelu nepřipadá v úvahu, to jsem již zkoušel a je to nekonečná práce.

Jaké náčiní a co vše (krom zedníka :-) kterého nezavolám dříve než to celé nezmrvím) bude dále potřeba? Velké ocelové a plastové hladítko, ...?

Předem moc díky za rady

Abych nezapomněl, zdroj ze kterého jsem vizuálně čerpal http://loskutak.nova.cz/clanek/stavime/sadrova-int erierova-omitka.html :o)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, už jsem jednou psala...ale teď jsem se i zaregistrovala. Mohu vás požádat o vaši zkušenos…
Terejka 16.08.2012 10:41
Terejka
Zdravím, penetraci jsem použil od Den Brave (jinou ani v hobby centrech neměli), sádrovou omítku od…
skurakai 19.08.2012 22:13
skurakai
Dobrý den, moc děkuju za odpověď. Už to mám za sebou. Každopádně na videa kouknu :), abych zjistila…
Terejka 20.08.2012 09:44
Terejka
Těch 5mm je fajn pokud chce mít člověk rovnou zeď, protože to stáhne pomocí latě (dva dráty ke strop…
skurakai 20.08.2012 09:55
skurakai
No tu lať jsem nějak neměla. Takže jsem to rovnala tím hladítkem či jak se to jmenovalo :). Asi to t… poslední
Terejka 20.08.2012 10:20
Terejka

Zdravím,

penetraci jsem použil od Den Brave (jinou ani v hobby centrech neměli), sádrovou omítku od Rigips. Šlo to, ale byla to dřina. Pokud bych měl dodržet minimální tloušťku 5mm, tak bych se nedoplatil a dělal to ještě dodnes :-) Rozhodně to chce silnou míchačku (ne předělanou vrtačku jako jsem měl já) a dále hodně trpělivosti, zručnosti a rychlosti.

Inspiraci (a návod) lze hledat např. na:
http://loskutak.nova.cz/clanek/stavime/sadrova-int erierova-omitka.html
http://loskutak.nova.cz/clanek/zarizujeme/sadrove- omitky.html
http://loskutak.nova.cz/clanek/stavime/napojeni-no ve-a-stavajici-omitky.html
http://www.baumit.cz/front_content.php?idart=14154
watch
http://www.rigips.cz/data/USR_001_NOVY_ADRESAR/Int erierove_sadrove_omitky_a_sterky_2012.pdf

Klidně se ptejte, rád se podělím o další zkušenosti.

Dobrý den,

moc děkuju za odpověď. Už to mám za sebou. Každopádně na videa kouknu :), abych zjistila, co jsem dělala špatně :D - poučení pro příště, pokud se rozhodnu pro další pokoje (ale pevně doufám, že bude stačit jen oškrábání malby). Bylo to více než zajímavé. Míchadlo jsem měla půjčené profesionální - naštěstí :) bez toho bych s tím asi nepohla. A vrstvu tam mám asi taky méně než 5mm, ikdyž nevím :). Nanášení bylo celkem dobré, když jsem došla na správný sklon, ale to hlazení mě moc nešlo a pak to s tou houbičkou už dobrý. Tak uvidíme, jestli se mě to při malování nezhroutí :o). Penetraci jsem dávala ve dvou vrstvách. Ale myslím, že zatím (musím zaklepat) to vypadá dobře.

Těch 5mm je fajn pokud chce mít člověk rovnou zeď, protože to stáhne pomocí latě (dva dráty ke stropu 1,5 m od sebe, mezi ně se nahází omítka a stáhne/srovná pomocí latě).

Hlazení jde dobře právě s jemnou omítkou. S Rotband od KNAUFU mi to moc dobře nešlo neb při menší síle omítky se během hlazení trhala. Poučení pro příště. Z těchto dvou doporučím právě jemnější i když dražší Rigips.

No tu lať jsem nějak neměla. Takže jsem to rovnala tím hladítkem či jak se to jmenovalo :). Asi to teda není 100% rovné, ale snad to nebude horší, jak to bylo. Jinak já měla ten Rotband od KNAUFU, byla jsem v globusu, mám to nejblíž a tam nic jiného neměli (ochota prodavače mě teda dokonale otrávila, ale i tak nakonec jsem to koupila- nevím, jestli jsem ho tak otravovala, nebo mu vadilo, že jsem holka...). A máte pravdu, že se trahala - musela jsem si s tím fakt hrát a sem tam si to i lehce navlhčit. Takže děkuju za radu, pokud budu pokračovat volím Rigips :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru