Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak odměřit tvrdidlo do tmelu?

Dobré ráno,
Filutova vsuvka v jiném tématu mi připomněla pravidelný boj s dvousložkovými tmely a některými epoxidy - pokud člověk potřebuje "polévkovou lžíci" tmelu, tak je pro mě velmi obtížné namíchat ho v poměru 100:2, jak se píše na obalu. Posledně jsem to opět dávkoval "od oka", otec - zkušený harcovník v ručních pracech - na to mrknul a řekl něco ve smyslu "no nějak tak", poctivě jsme to zamíchali, nanesli - a ono to skoro nevytuhlo. Tmel byl nový, neprošlý.
U Epoxidů se alespoň dají koupit spojené stříkačky, které se míchají samy, resp. vydávají vhodný poměr obou složek. Jak to ale řešíte u tmelů? Máte lékárenské váhy nebo něco? Nebo se dají koupit dvousložkové tmely, které by se třeba míchaly 1:1 ?

Předmět Autor Datum
Vezmu to od konce: Protoze se posledni dobou venuju stavbe vlastni lodicky dospel sem, nejen z cenov…
bahno z postele 22.09.2011 10:34
bahno z postele
Zkus to míchat v poměru 50:1 . :-D Zrovna nedávno jsem netrefil Eprosin a svině je furt měkká. Co se…
Henessy 22.09.2011 20:15
Henessy
Vic tuzidla zpusobuje obvykle krehkost(krome urychleni reakce teda)
bahno 22.09.2011 20:26
bahno
Velmi dobrý dotaz. Též nikdy nedokážu přesně dané poměry dodržet. Prakticky se do odměřit nijak nedá…
Filuta 23.09.2011 00:11
Filuta
pokud je to polyesterovej tmel, vybral bych si neco vod havla(mozna to vypada uz divne, ze ho doporu…
bahno 23.09.2011 00:42
bahno
A co takto prepocitat ten hmotnostny pomer (pokial vyrobca neudava uz objemovy) na objemovy pomer (b…
poihu 23.09.2011 01:32
poihu
Alebo si jednoducho zozen nejake presne vahy, napriklad z DX na vazenie cennosti, sperkov a pod. s v… poslední
poihu 23.09.2011 01:44
poihu

Vezmu to od konce:
Protoze se posledni dobou venuju stavbe vlastni lodicky dospel sem, nejen z cenovych duvodu, k pouzivani vlastniho tmelu.
Pouzivam epoxid LH260 od Havla a tvrdidla H508 a H506. Pomery jsou 100:20 nebo 100:40 objemove, nicmene radsi nez nacucavani do strikacek to vazim na kuchynsky digitalni vaze(no, zase 130g pro me neni velky mnozstvi), pomery podle technologickejch listu.
No a pak si tu pryskyrici zahustim. Idelani na tmeleni je carbosil, pro tenci vrstvy nebo kde nevadi ze stejka staci i plavena krida.
Jedinej problem tohoto reseni je relativne dlouhy cas do vytvrzeni do brouseni 24h.

Zkus to míchat v poměru 50:1 . :-D
Zrovna nedávno jsem netrefil Eprosin a svině je furt měkká.
Co se stane, když tam dám víc tužidla?
Nedávno, asi před 30 lety jsem měl lepidlo a tam bylo napsáno - když chcete mít spoj tvrdý dejce více (méně?) tužidla, chcele li mít spoj pružný dejte ....?
Ale jak to bylo si zaboha nevzpomenu.

Velmi dobrý dotaz. Též nikdy nedokážu přesně dané poměry dodržet. Prakticky se do odměřit nijak nedá (je-li třeba rozdělat méně hmoty než celou pixlu). Většinou tam toho tužidla dám moc, aby byla jistota, že to ztuhne. Takže mám hromady zbytků pryskyřic a žádné tužidlo. Kdysi se dala opatřit záložní kopie tužidla extra a tak zbytky sdělat. To jsem nyní už samotné neviděl. Patrně všichni ostatní mimo mne dovedou s tužidlo dávkovat správně, že jim to vyjde spolu s hmotou.

A co takto prepocitat ten hmotnostny pomer (pokial vyrobca neudava uz objemovy) na objemovy pomer (bude treba trochu pocitat a bud vediet zvazit znamy objem tvrdidla i tmelu alebo niekde v nejakom technickom liste od vyrobcu najst aku hustotu tieto latky maju) a potom to merat v objemoch a to tvrdidlo merat na kvapky. Objem priemernej kvapky vody je 0,05ml (u toho tvrdidla to bude snad +- rovnake). Objem cajovej lyzicky cca 5-7ml, polievkovej 15-17ml.

Alebo si jednoducho zozen nejake presne vahy, napriklad z DX na vazenie cennosti, sperkov a pod. s vazivostou 200g a rozlisenim 0,01g (aj presnejsie maju s rozlisenim 0,001g ale tie maju mensiu celkovu vazivost - 20g a pod.). Das na vahu misku, vynulujes, odlejes lyzicku toho tmelu, z vahy tmelu a pomeru si vypocitas kolko treba tvrdidla, znovu vynulujes vahu a po kvapkach nakvapkas tolko tuzidla kolko k danej vahe tmelu treba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru