Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tak jsem zatím narazil na polopropustna-zrcadla ta cena je úžasná.
kmochna 17.09.2011 08:18
kmochna
To vysvetleni taky - absolutne netusi, co to melou Často zákazníci požadují, aby instalace fólie po… nový
gilhad 27.04.2021 01:29
gilhad
Jenže takto to také není. Folie, která by z jedné strany světlo propustila a z druhé ne, možná exist… nový
Zerozero 27.04.2021 10:20
Zerozero
Ano, pekne popisujes nevyhody zrcadlove folie - prez den je v mistnosti tma a v noci je zvenku videt… nový
gilhad 27.04.2021 15:45
gilhad
Od roku 2011 doba pokročila: https://www.lbservis.sk/inteligentne-sklo/ nový
Nuda 27.04.2021 20:53
Nuda
Je to sice zajímavý, ale raději nepíšou, kolik toho stojí metr. Ale je blbý, že to je z obou stran,… nový
Zerozero 28.04.2021 12:53
Zerozero
https://switchfoil.com/online-calculator/price-calculation/# No, mame velky okna do obyvaku, libilo… nový
bahno 28.04.2021 16:10
bahno
To už by vyšlo levnějc, dát místo okna velkou TV, venku kameru a pohled z okna si doma promítat. A d… nový
Zerozero 28.04.2021 17:01
Zerozero
O něčem podobném už uvažují výrobci rychlovlaků. Kamera na "mašině" a místo oken obrazovky kde se bu… poslední
nerady 28.04.2021 22:50
nerady

To vysvetleni taky - absolutne netusi, co to melou

Často zákazníci požadují, aby instalace fólie poskytla dostatečné soukromí a současně umožnila přijatelný průhled do exteriéru. Instalací speciálních fólií lze na prosklené ploše vytvořit optické rozhraní, které dopadající světelné záření částečně odrazí a částečně propustí.

Jednodušší formulace výše popsaného jevu se dá shrnout do frekventovaného požadavku od zákazníků, který zní – „požaduji, aby do interiéru nebylo vidět a současně abych dobře viděl ven a nechci, aby mi ubylo světlo“. Pro takto zadané podmínky je dobré si uvědomit, že formulované zadání si protiřečí.

Požadavek, aby nebylo vidět do místnosti jinými slovy říká: nechci, aby mi do místnosti šlo světlo.

Ve skutecnosti je ten pozadavek velice jednoduchy:
- nechci aby bylo videt dovnitr = chci, aby zevnitr neslo svetlo ven
- chci videt ven = chci, aby svetlo zvenku slo dovnitr
- chci aby mi neubylo svetlo = chci, aby svetlo zvenku slo dovnitr

Jinymi slovy : chci folii, co jednim smerem svetlo propousti (zvenku dovnitr) a druhym smerem nepropousti (zevnitr ven)
(a pokud mozno svetlo neodrzazi ani v jednom smeru - pokud by odrazela ve, bude uvnitr tma, pokud by odrazela dovnitr, neuvidim dobre ven, protoze se v ni bude zrcadlit mistnost)

Jeste jinak receno chci folii, co zevnitr bude pruhledna a nebude odrazet svetlo a z venku bude cerna protoze dopadajici svetlo pohlti a svetlo zevnitr ven nepusti.

Jenže takto to také není. Folie, která by z jedné strany světlo propustila a z druhé ne, možná existuje, ale to není případ zrcadlové folie.
Tato folie je pro světlo propustná přibližně stejně z obou stran. Kovová odrazná vrstva je napařená v tak slabé vrstvě, že světlo částečně propouští. Pokud se přes ní budeme dívat z temnějšího prostředí do světlejšího, uvidíme z obou stran. Z obou stran ale sníží jas pohledu, protože část světla odrazí. Z vnější strany je ale lesklejší, tedy více odrazivá.
Princip je v tom, že tím, že světlo odráží, tak pokud je v místnosti méně světla než venku, (ve dne), tak při pohledu z venku odražené světlo překoná vycházející světlo zevnitř, které je navíc zeslabené průchodem folií a vidíme z venku odražené světlo venkovní.
Tím temnější vnitřní prostor není vidět.
Pokud se ale venku setmí a uvnitř rozsvítíme, funkce se otočí. Větší světlo uvnitř se odráží a jasem překoná tmavší obraz z venku, navíc zeslabený průchodem folií. Pak je vidět dovnitř a ne ven.
Z toho důvodu vždy tedy z obou stran propouští méně světla, protože část odráží. Při použití je tedy nutno počítat s tím, že ve dne bude v místnosti méně světla.
O tomto principu se můžeme přesvědči běžnými zrcadlovými brýlemi, které pracují na stejném principu.
Pokud brýle dáme k oku obráceně a dlaněmi zastíníme tak aby k oku nešlo okolní světlo, uvidíme přes ně i z druhé strany.
Podobný příklad poskytne i některý obalový materiál třeba pytlík od nějakých chipsů. Je to folie z plastu která vypadá jako alobal a leskne se. Díváme li se na pytlík je zrcadlový. Pokud se přes tento materiál díváme do světlejšího prostoru, vidíme zkrz. A to z obou stran.
Tedy jejich vysvětlení, není od věci. Požadavek zákazníků aby neubylo světlo přicházející z venku je nesplnitelný.
Zeslabení průchodu světla dovnitř a tím i vytvoření tmavšího prostředí uvnitř a tím více viditelného odrazu z venku je principem funkce folie.
V podstatě obdobný princip zastane i běžná síťovinová bílá záclona. Ve dne přes ni nevidíme dobře dovnitř, ale vidíme ven.
Pokud v noci rozsvítíme, bude z venku vidět dovnitř, ale zevnitř ven neuvidíme. Proto, aby tam někdo z venku nekoukal, použijeme závěsy. I ta záclona ale částečným odrazem světla který toto způsobí, také omezí průchod světla z obou stran.

Ano, pekne popisujes nevyhody zrcadlove folie - prez den je v mistnosti tma a v noci je zvenku videt, co uvnitr clovek dela.

Zatimco ta reklama zacina tim, co chce zakaznik - prez den mit v mistnosti dost svetla a jak ve dne, tak zvlaste v noci aby nebylo do mistnosti zvenku videt - a pak nabidnou zrcadlovou folii, co to dela presne naopak.

Je to sice zajímavý, ale raději nepíšou, kolik toho stojí metr. Ale je blbý, že to je z obou stran, není pak vidět ani ven.
To já to mám vyřešený celkem dobře. Ve dne vidím celkem dobře ven, dovnitř jde dostatek světla. Ve dne dovnitř není vidět, pokud člověk nenalepí hubu až na sko a rukama si nezacloní. V noci by ale vidět dovnitř bylo, tak zatáhnu závěsy, někdo na to má žaluzie.
Použitá technologie je ale zastaralá a levná. Také vyžaduje občasnou údržbu.
Mám normální bílé záclony. :-):puff:

O něčem podobném už uvažují výrobci rychlovlaků. Kamera na "mašině" a místo oken obrazovky kde se budou promítat záběry z mašiny, jelikož okolo železniční trati jsou už teď většinou protihlukové stěny a nic stejně nevidíš. Mají to spočítané, že to vyjde levněji, než řezat do skeletu otvory pro okna, osazovat je dvojitým či trojitým sklem, utěsnit a orámovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru