Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyvezení septiku

Před nějakým rokem jsem koupil dům. Je napojen na kanalizaci, ale před přípojkou je tříkomorový septik. Nyní jsem se po delší době podíval jak to v něm vypadá a první komora začíná být docela plná. Minulí majitel mi tvrdil, že ho nikdy nevyvážel, že se to vždy vše rozložilo a odteklo do kanalizace. Chci se zeptat jak to tedy s těmito septiky je. Vyváží se, nebo by se to mělo opravdu úplně všechno rozložit? Do septiku jdou pouze záchody a odpady z domu. Dešťová voda je vedena až do kanalizace.

Předmět Autor Datum
Septik s biologickým stupněm čištění Obvykle má několik komor (dvě, nejčastěji tři) a funguje jako u…
sHpy00n 22.08.2011 23:39
sHpy00n
Jestli to teče do kanalizace s čističkou, tak tam ten septik nemá co dělat (dokonce tam být v cestě…
Filuta 23.08.2011 00:13
Filuta
Septik tam je z toho důvodu, že to bylo řadu let napojeno na kanalizaci načerno. Pár tamních se samo…
Ghosttt 23.08.2011 06:38
Ghosttt
jdu hledat, kdo to vyveze Hovnocuc.
Remca 23.08.2011 13:54
Remca
Ghosttt, mám septik, v první části je přepážka aby zachytila plovoucí věci, proto má přepážku nahoře… poslední
milan.cukrar 23.08.2011 15:05
milan.cukrar

Septik s biologickým stupněm čištění
Obvykle má několik komor (dvě, nejčastěji tři) a funguje jako usazovací nádrž. To znamená, že se odpadní vody předčistí, protože se usadí kal, který je pak nutné jednou ročně odčerpat. Předčištěné odpadní vody ze septiku se přepadem vypouštějí buď takzvaným trativodem do půdy, nebo přímo do potoka či řeky. Samotný septik není dostatečně účinný a odpadní vody, které z něj vytékají, je třeba ještě biologicky dočistit.

Zdroj: bydleni.idnes.cz

V praxi to vypadá takto. Septik je 2 přepážkami rozdělen na tři části. V každé přepážce je cca 15 - 30 cm nade dnem propust cca 30 x 30 cm do další komory. Vše co do septiku přiteče se z povrchové "deky" v první komoře postupně rozpadá na drobné částice a to nerozložitelné klesá ke dnu kde se usadí. Ostatní se propustí dostává do druhé až třetí komory kde by měla být odpadní voda již hrubých částic. Z toho logicky vyplývá, že první, usazovací komoru je nutné čas od času vyvážet.
Ze školy pamatuji že se u tříkomorového septiku uváděla poměrně vysoká biologická čistící účinnost, ale to dnes již neplatí. V době masového rozšíření antikoncepce, automatických praček, myček na nádobí kde jsou prací a mycí prostředky koncentrátem těch nejagresivnějších chemikálií které spolehlivě likvidují bakterie dosahuje septik účinnosti max. 30%. Minulý majitel pravděpodobně novodobou chemii tolik nevyužíval a tak mu septik celkem slušně fungoval. Spekulace..

Jestli to teče do kanalizace s čističkou, tak tam ten septik nemá co dělat (dokonce tam být v cestě nesmí). Obecní biologická čistička aby dobře fungovala, musí mí hovna naprosto čerstvá a hodnotná. Propoj to rovnou rourou bez septiku a obsah zanech osudu, až to uschne můžeš to vybrat na kompost a udělat si tam sklep na jabka.

Septik tam je z toho důvodu, že to bylo řadu let napojeno na kanalizaci načerno. Pár tamních se samo dohodlo, nečekalo na požehnání komančů, a vykopalo přípojku do místní kanalizace. Přímé napojení by asi nebylo úplně banální operací. Septik je na svahu, přípojka do kanalizace pod svahem, předčištěná voda putuje jakousi šachtou, která je hluboká asi 4m a tam jde do zbudované trubky, která má minimální sklon. Předčištěná voda s tím nemá problém, ale hustší konzistence by tuto cestu určitě nezvládla a někde by se to šprajclo :(

Díky za rady, jdu hledat, kdo to vyveze.

Ghosttt,
mám septik, v první části je přepážka aby zachytila plovoucí věci, proto má přepážku nahoře a nepřeteče nic plovoucího. Pak je další díl, ktrerý má přepážku dole, aby zachytilo to těžké, a do té třetí přeteče to řidké, kde se na vrchu udělá - škraloup krusta, do odpadu odtéká jen to řidké...
kdy pozvat na výcuc... podle počtu lidí a jejich....
osobně max. každých 5 let jsem přečerpával do kanalizace kalovým čerpadlem, ale teď na to se....pozvu příští rok hovnocuc, společně se sousedem....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru