Předmět Autor Datum
A jakou to má jako výhodu? To už bych si raději někam, aby byl po ruce, strčil malej CO2 nebo prášek…
Uroboros 12.08.2011 19:32
Uroboros
Výhoda je zjevná - hasí to motorový prostor. Co myslíš, co se stane, když ti bude hořet motor a ty p…
Prasak 12.08.2011 19:45
Prasak
Zdravím, hořící motor se hasí bez škvírou pod kapotou či spodem. Pravdou je, že je to zajímavé.:-)
tr 12.08.2011 20:07
tr
Zde je článek jak na to www.pozary.cz
manas 12.08.2011 20:17
manas
jak psal tr, motor se hasí buď odspodu nebo to jde i předem krz sání, tak jako tak to za chvíli větš…
Uroboros 12.08.2011 20:31
Uroboros
Minimálně to dá čas posádce, aby bezpečně opustila vozidlo. Každá vteřina se počítá. poslední
Prasak 12.08.2011 20:47
Prasak
Nedávno jsem četl o tom článek na www.pozary.cz a taky uvažuji o koupi. Pokut tě začne v motorovém p…
manas 12.08.2011 20:03
manas

A jakou to má jako výhodu? To už bych si raději někam, aby byl po ruce, strčil malej CO2 nebo prášek, navíc tim můžeš pomoct i někomu jinýmu a bude tě to stát míň, beztak pochybuju, že to někdy použiješ. CO2 je šikovnější - jde s ním chladit...

Výhoda je zjevná - hasí to motorový prostor. Co myslíš, co se stane, když ti bude hořet motor a ty přiběhneš s hasičákem a otevřeš kapotu? Začne to hořet ještě víc a navíc ti to může šlehnout do xichtu. A dokážeš to vůbec otevřít, tedy uvolnit zajišťovací mechanismus?
A hasičák v autě můžeš mít k tomu, to se neztratí.

jak psal tr, motor se hasí buď odspodu nebo to jde i předem krz sání, tak jako tak to za chvíli většinou začně hořet znova, je lešpí se od takového auto pakovat, protože něčím malým to stejně většinou uhasit nejde...

Jen pro představu, svářeli jsme lakované trubky - 20cm od sváru byly od barvy očištěny, vařilo se celkem krátkou dobu elektrikou, ještě za půl hodiny lak na trubkách chytal a to se to vždy po chytnutí hořící místo postříkalo CO2. Jak myslíš že 0,5kg hasiva (ještě ke všemu plynu resp. sněhu) dokáže uhasit tavící se plasty a gumu? Faktem je, že píšou, že to reaguje při 120°C, což je celkem nízko (než něco začně hořet), ale i tak bych tomu nevěřil. Spíš bych věřil tomu, že v horký letní den, když běží motor, to může spustit jen tak.

Nedávno jsem četl o tom článek na www.pozary.cz a taky uvažuji o koupi. Pokut tě začne v motorovém prostoru hořet za jízdy nebo když u auta někdo bude tak tě to auto zachrání. Ale pokut tě v motorovém prostoru začne hořet od elektriky a nikdo u toho nebude (třeba v noci) tak tě to nepomůže, sice to požár uhasí ale za chvíli se to většinou rozhoří znova.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru