Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dopravní nehoda.

Čau, už jste se někdy nachomýtly k dopravní nehodě s vážnějšími zraněními? Já dnes ano a abych řek pravdu nevěděl co mám dělat, tak jsem akorát zavolal na 112. Jestli jste vy narazili na dopravní nehodu, jak jste vy postupovali?

Předmět Autor Datum
Ja uz nekolikrat:-/. Poprvy jsem skoncil podobne jako ty, teda snazil jsem se i neco vic, ale moc pl…
bahno 05.08.2011 20:21
bahno
Zdravím, z toho si nic nedělejte, je dost obtížné pro laika i když zná první pomoc svých vědomostí v…
tomassyr 05.08.2011 22:13
tomassyr
Tak se zachová asi 90% těch, co se připletou k nehodě. Sám nevím, jak bych na to reagoval já, ještě…
Prasak 05.08.2011 22:22
Prasak
Taky tak.
Pan Staněk 16.09.2011 19:57
Pan Staněk
Nejdůležitější je, aby si ten co se k té nehodě dostane, uvědomil, že je na něm, aby něco dělal a ne…
Yarda 19.09.2011 13:27
Yarda
Autem moc nejezdím. I v metru lze zachraňovat životy. Před rokem ve stanici Smíchovské nádraží se k… poslední
TNT 20.09.2011 10:40
TNT

Ja uz nekolikrat:-/. Poprvy jsem skoncil podobne jako ty, teda snazil jsem se i neco vic, ale moc platny to asi nebylo, i kdyz dotycna se dozila prijezdu zachranky(dal nevim). Ta prvni nehoda me docela nakopla se vo prvni pomoc zajimat trochu vic. Po druhy a potreti uz to bylo lepsi, clovek uz tusi pri pohledu na vrak ze to nebudou jen plechy, takze k vraku rovnou jde s lekarnickou v ruce(a nevraci se pro ni), nejdriv vypne zapalovani nez tam zacne lizt, vokoukne co komu asi tak je nez zacne pomahat, vezme si rukavice a tak...

Zdravím,
z toho si nic nedělejte, je dost obtížné pro laika i když zná první pomoc svých vědomostí využít.S touto situací se setkáváte tak jednou dvakrát za život, pokud nejste třeba profi řidič(jako asi bahno).Takže můžete mít načteno co chcete, ale poprvé opravdu ta pomoc je nic moc.Já jsem poprvé taky koukal jako vrána a první pomoc jsem znal,ale jenom co jsem přečetl a co mi říkali na školeních.V podstatě jde jen o to zjistit jestli dotyčný dýchá a jestli běží pumpa,to je základ.Jestli dýchá a srdce tluče ,pak je na řadě krvácení, samozřejmě žilní (tepenný neuvidíte to je fofr),takže nějak dosáhnout toho aby už krev netekla(povoleny jsou všechny prostředky).Když se to povede tak ho z auta zbytečně nevytahovat a počkat na záchranku ty už si poraděj. Jestli nedejchá tak zaklonit hlavu a když pořád nic tak vyrvat z auta a umělý dejchání a masáž srdce(když nedejchá nebude ani pulz a obráceně). Ale tohle jsou jenom keci a to hodně stručný.Nejlíp se to člověk naučí prostým opakováním v praxi, ale to snad nikdo nechce. Nejdůležitější pro Vás je zavolat a vzít si rukavice, už jsem se taky setkal s žloutenkou C a podezřením na HIV ,to se vám pak dobře nespí.

Tak se zachová asi 90% těch, co se připletou k nehodě. Sám nevím, jak bych na to reagoval já, ještě se mi to nestalo.
Mimochodem - na jednom zdravotním školení nás profi záchranář instruoval, jak postupovat, pokud je zraněných víc. Je to hnusný, ale je třeba se rychle rozhodnout, komu se ještě pomoct dá a komu už ne. Pokud jde o vteřiny, tak očividně beznadějnej případ je lepší nechat a pomoct tomu druhýmu, kterej má ještě nějakou šanci, protože je lepší mít jednoho živýho, než dva mrtvý.

Nejdůležitější je, aby si ten co se k té nehodě dostane, uvědomil, že je na něm, aby něco dělal a nezdekoval se. Zažil jsem, že starší paní špatně šlápla, udělala si něco s nohou a svalila se na chodník. Nějaký starší pán jí chtěl pomoci, měl mobil, ale nějak se mu nedařilo zavolat RZP, tak oslovoval kolemjdoucí, jestli by z jeho mobilu nezavolali oni. Všichni se raději zdekovali a to tam nestříkala krev, ani nebylo potřeba dávat umělé dýchání a asi ani nehrozilo, že by museli vypovídat na policii.

Autem moc nejezdím. I v metru lze zachraňovat životy. Před rokem ve stanici Smíchovské nádraží se k rozjíždějícímu metru přiblížil dostatečně alkoholem posilněný chlap, dotek - let vzduchem - dopad hlavou na dlažbu (boule na hlavě jako kráva, pravděpodobnost otřesu možku). V okolí bylo dost lidí a minimálně 3 lidi vytáčeli linku první pomoci. Byl tam i týpek co dal letce do minuty po události do stabilizační polohy na bok, a potom vytáhl z batohu lékárnu! I takový nenápadní lidi jezdí veřejnou dopravou :-). Bylo tam dost lidí na pomoc a čumendu, tak jsme nezacláněli a raději odjeli, nevím jak to dopadlo.

Jinou příhodu mám u metra v Kobylisích, z podchodu ke katastrálnímu úřadu. Je tomu asi rok. Na zdi byl papír, kde sháněli svědky k přepadení člověka ve večerních hodinách. Údajně tři opálení lidé přepadli jednoho člověka, úderem do hlavy ho přiměli ke spánku, a potom ho okradli. Měl tam ležet zhruba půl hodiny než se někdo odvážil zjistit jeho životní funkce a zavolat mu záchranku, ono v sousedství je fontánka velmi oblíbená a okupovaná bezďáči. Lidi jsou už prostě otrlí a připosraní, nechtějí si dělat starosti. :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru