Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LPG, CNG ano či ne?

Dobrý večer, uvažuji o tom že si nechám předělat automobil u specializované firmy na LPG, CNG - Důvod je asi ten že ušetřím nějaké peníze, které bych jinak dal za benzín.

Potřeboval bych vědět jestli se to vůbec vyplatí a co je lepší zda LPG a nebo CNG - LPG stanice jsou téměř za každým rohem, se CNG už to tak slavné není. Dále jsem našel na netu že pokud je auto takto upravené tak nesmí do podzemních garáží, ale nikde jsem se nedočetl ten důvod proč tam nesmí - tohle mi přijde absurdní, protože v sousedním Německu se do garáží může.
Navíc mé zaměstnání má podzemní parkování, takže budu muset stát venku?
Díky za rady a info.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, zajmal by mne váš názor zda se vyplatí přestavět Felicii 1,3 mpi rv96 se 160t km na tachome…
V8HEMI 04.02.2012 19:47
V8HEMI
Auto najede ročně cca 9t km, je reálné ušetřit tedy za rok 10 tisíc? Úspora na 1km vůči benzínu je…
Prasak 04.02.2012 22:41
Prasak
Díky, když na to tak koukám tak přestavbu asi kašlu protože ta návratnost by byla fakt veliký otazní… poslední
V8HEMI 05.02.2012 20:02
V8HEMI

Zdravím, zajmal by mne váš názor zda se vyplatí přestavět Felicii 1,3 mpi rv96 se 160t km na tachometru. Koroze vzadu v linii styku boku a plastového nárazníku, jinak v pohodě. Auto najede ročně cca 9t km, je reálné ušetřit tedy za rok 10 tisíc? Při ceně přestavby 16 tisíc by se tedy za cca rok a půl vrátily náklady a pak se jezdí už levneji. Myslíte že je reálné aby Felicie jezdila eště aspoň 6 let? V jednom vlákně jsem zde četl že pánovi auto startuje na benzín a až po 2 až 4 km přepína na plyn, lze startovat hned na plyn? Jedná se mi o to že víc jak polovinu z roční ujeté vzdálenosti ujede mamka dojížděním do práce, což je 10km, tak aby polovinu cesty nejela na benzín... A ještě další dotaz, je reálné že lpg si stále bude držet cenu na polovině oproti benzínu? Děkuji za názory

Auto najede ročně cca 9t km, je reálné ušetřit tedy za rok 10 tisíc?

Úspora na 1km vůči benzínu je asi 0,8Kč, pokud do toho zahrnu i náklady na benzín, s tím souvisí i následující věc:

pánovi auto startuje na benzín a až po 2 až 4 km přepína na plyn, lze startovat hned na plyn?

Přepíná to především podle teploty motoru, v létě do 1km, v zimě klidně i 5km, záleží na nastavení LPG systému, já mám nastaveno přepínání u 20°C teploty motoru.
Startuje se vždy na benzín, přepnutí na plyn zařídí automatika. Starší systémy byly trochu víc manuální, tam byl jedinej faktor přepnutí zvýšený otáčky, takže stačilo nastartovat, protočit motor na 3 tisíce otáček a bylo přepnuto. Moderní systémy už mají více faktorů na přepnutí (teplota motoru, čas od startu a otáčky).
Takže v létě spotřeba benzínu minimální, v zimě vyšší.

A jestli investovat do staré Filcky? Těžko říct, záleží na celkovým stavu auta, nejen motoru, taktéž záleží na tvé ochotě to udržovat při životě. Ale dle mýho je investice do LPG při ročním nájezdu 9 tisíc km zbytečná, zvláště, pokud jezdíš krátký trasy (denně jen pár km). To projedeš kus cesty na benzín, než to přepne na plyn.
Navíc auto trpí nejvíc používáním na krátký vzdálenosti, tedy častý startování a jízda na studenej motor, takže životnost se zkracuje.
A v neposlední řadě jde o to, jestli ty prachy na přestavbu máš. Pokud by sis měl na to půjčit, tak na to zapomeň, návratnost se dramaticky prodlouží. No ale jestli se ti ty prachy doma válí, tak je tu druhá stránka věci a to je, že přestavba by tě stála jen 16 tisíc, což je relativně levný, já to měl v Oktávce za 25 litrů.

je reálné že lpg si stále bude držet cenu na polovině oproti benzínu?

Těžko říct, jestli to bude polovička, ale levnější to bude určitě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru