Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nová kompletní elektroinstalace v panel. bytě - v návrhu

Zdravím,

kompletně přestavuji byt 3+1 v paneláku, dělají to najmutí řemeslníci. Píšu sem, neboť by mě zajímal váš názor na to jak si pěkně rozmístit veškeré potřebné komponenty po bytě, případně co chybějícího přidat nebo vyhodit. Zajímají mě Vaše zkušenosti. Vítám jakoukoliv kritiku :-).

Mám už postavené přepážky a půjde se na elektroinstalaci. Svoji představu kde budou světla, vypínače, zásuvky apod. jsem namaloval na zeď bytu a hodil na papír, viz. odkaz na JPG. Kuchyň je víceméně nedotknutá, tam ještě ladím kuchyň a rozmístění spotřebičů a skříní.

07a8c1eb38

Zleva do prava: nalevo dva pokoje, uprostřed odvrchu dolů - chodba, záchod, koupelna, šatna, vpravo odvrchu dolů - kuchyň a obývák.

Komenty:
1. Vypínač ventilátorů v koupelně a záchodě by byl na dvě pozice, zapnuto-vypnuto, při vypnuto by byl s dojezdem (cca 5 minut). Vypínač by mohl být společný se světlem u dveří (půlený vypínač).
2. Vypínače a zásuvky zapuštěné do zdi nebo nezapuštěné. Lze zapustit? Nějaké omezení, nevýhody zapuštěných vypínačů/zásuvek?
3. V obýváku bych bral dva stmívače na zásuvky, podle obrázku.
4. TV - rozvod začíná od TV antény (společná pro celý panelák) v obýváku do všech nakreslených zásuvek po bytě. V kabelech koax se nevyznám. Přemýšlím jak udělat, kdybych chtěl v budoucnosti přejít na vlastní anténu/satelit, jak to co nejjednodušeji "přemostit".
5. Datová síť - router bude u hlavních dveří a odtud rozvody do všech zásuvek po bytě. Do každé zásuvky půjdou kabely v páru (kabel Cat5E). Bezdrát vůbec neřeším.
6. Předběžná kalkulace ceny materiálu cca 25tis. Kč.

Předem děkuji za příspěvky k tématu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Každý z elektřikářů se mi vyjádřil, že silové a datové/koax kabely (každý samostatně v krkavici) bud…
TNT 20.07.2011 01:27
TNT
Elektrikari casto kecaju, videl som majstrov tahat ethernet klasickym 8 zilovym kablom, krutenie vod… poslední
fleg 27.07.2011 21:16
fleg

Každý z elektřikářů se mi vyjádřil, že silové a datové/koax kabely (každý samostatně v krkavici) budou často ve stejné drážce (paralelne blízko sebe), tak mám dilema kolem potencionálního rušení. Že to mají doma taky tak. To je návrh vedení z jejich strany, argumentují to těžší prací s betonovou zdí paneláku.

Elektrikari casto kecaju, videl som majstrov tahat ethernet klasickym 8 zilovym kablom, krutenie vodicov na to kaslali, ale v tomto pripade mozem potvrdit, ze som sa s rusenim este v praxi nestretol a to som tahal uz ethernetove vedenia spolu so silovymi vodicmi.
Nicmenej norma hovori o par cm (neviem presne z hlavy) a je to prave kvoli ruseniu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru