Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rozvod kabelů UTP a telef. po bytě - skrytě a možnost výměny

ahoj,

potřeboval bych poradit s rozvodem síťového a tel. kabelu po bytě v paneláku. Bezdrátovému řešení se vyhýbám a je to krajní řešení, které se dá nasadit vždy :-).

Do bytu přes vstupní dveře vede klasický UTP kabel (lokální ISP) a tel. kabel O2. Byt je v totální rekonstrukci, je už bez příček, budou nové z 7,5cm tlustého itongu. Snižovat strop asi nebudu (sádrokarton - tam by byla asi taky cesta vedení kabelů), takže zbývají jen stěny.

Vše kolem elekriky je promyšlené a hozené v plánu, to jsou věci, které se "zazdí", ale jak jinak volné kabely nějak organizovaně vést po bytě? Nejlépe skrytě, a aby se daly vyměňovat podle potřeby..... na toto jsem bezradný. Ve svém okolí nemám nikoho, kdo by měl třeba zazděné husí krky. Husí krk minimálně zakomponuji pro přechod mezi místnostmi. Zajímalo by mě vaše konkrétní řešení, pokud toto někdo řešil.

Předem děkuji všem za odpovědi k tématu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokračování po první konzultaci s elekřikářem. U dveří ve výšce 2m bude modem od ISP, takže je to c…
TNT 21.06.2011 13:30
TNT
Takze ja by som navrhoval zo svojich skusenosti toto. Viac zasuviek v izbach, na nove domy to uz dav…
fleg 21.06.2011 14:26
fleg
isp asi nepůjde dál než za dveře, jedná se o optiku a ta je cenově nekde jinde než drát(optice už vů…
TNT 21.06.2011 23:20
TNT
Wifi sa bat nemusis, bezpecnost sa da zvysit pouzitim radius servera, ale ak sa spolahnes na wpa tak… poslední
fleg-sk 26.06.2011 10:06
fleg-sk

Pokračování po první konzultaci s elekřikářem.

U dveří ve výšce 2m bude modem od ISP, takže je to centrální "hub" UTP kabelů, zde se všechny kabely budou sbíhat. Zakončení na druhé straně bude zásuvkami. 2 pokoje budou mít po jedné zásuvce, obývák 2 zásuvky. Každá zásuvka bude mít 2 síťové připojení, takže do každé zásuvky půjde z hubu krkovice po 2 kabelech. Krkovic teda bude víc, budou tenčí asi kolem 1cm. UTP kabel vyberu asi CAT6 pro 1Gbit ethernet (pod CAT5E nepůjdu, teď mi 100Mbit stačí)
TV chci řešit podobně "hub" je v obýváku kde je kabel z antény, a táhnout to do dvou pokojů.

Dořešit musím: křížení s el. vedením a případné rušení. zvolení takového průměru krku, aby bylo možné kabely UTP nebo koax vyměnit, když bude krkovice pod omítkou.

Kdyby někdo chtěl ještě na toto reagovat, tak bych uvítal zkušenosti kolem vedení elektřiny, UTP, rušení, čemu se vyvarovat.

Takze ja by som navrhoval zo svojich skusenosti toto.
Viac zasuviek v izbach, na nove domy to uz davame bezne prave kvoli tomu co si spomenul, taha sa dvojmo jak koaxial tak ethernet. Co sa tyka kabla 5e ti staci, cat6 je zbytocnost, 1Gb na tom pojde ok, navyse sa jedna v byte o kratke vzdialenosti.
To, ze na chodbe budes mat modem, to by som za centralny bod nepovazoval, nakolko aj na 3izbovy byt budes potrebovat 16 portovy switch. Ono sa to nezda, ale ak zapojis v kazdej izbe po 2 zasuvky, predstavis si, ze doma budes mat este zvlast wifi router, mozno sietovu tlaciaren, satelity s ethernetom su uz dnes bezne, nejake NASko, pripadne HTPC, za 3-4 roky bude ethernet v kazdej tv...atd atd. To chces mat 16 portovy switch na chodbe? Nehovoriac o tom, ze z neho musi ist kabel do routra a odtial do netu, ci ineho routra tvojho ISP.
Co sa tyka krizenia nie je ziaden problem, subeh tiez nie, ale norma ho nepovoluje, pri pouziti stp kabla som vsak nikdy ziadne problemy nemal aj ked to robim len ked musim, takze skor by som sa tomu vyhol ak sa da.

isp asi nepůjde dál než za dveře, jedná se o optiku a ta je cenově nekde jinde než drát(optice už vůbec nerozumím), ještě jsem nezjistil co to je, předpokládám, že to bude modem s jedním ethernet výstupem a u toho bude hned extra router/switch, mají to takhle v ostatních bytech....

chci zajistit rozvod po bytě na drátě kvůli zamezení bezdrátovému odposlechu, to je dnes takový hobby zkoušet se dobýt do cizí sítě, nechci přispívat další takovou sítí...

nemyslím si, že v nebližších 2 letech využijí najednou víc jak 2 kabely najednou, budou se aktivovat zásuvky přehazovázím kabelů podle potřeby..... v každém případě 16portový switch si dokážu představit zavěšený pod stropem, na stěně, je to něco za něco.... a takové rozhodování člověk dělá stejně dennodenně :-)

jinak sbírám informace kde se dá, moc času už nemám, přepážky jsou už postavený, elektřikář na to už brzy naběhne :-/

dík všem za příspěvky

Wifi sa bat nemusis, bezpecnost sa da zvysit pouzitim radius servera, ale ak sa spolahnes na wpa tak nespravis hlupost. Wpa je za sucasnych moznosti neprelomitelne, staci mat alfanumericke heslo, wpa od teba vyzadovat min 8 znakov a pokial by som pouzil brute-force attack tak som bez sance. Ista sanca je pouzitie rainbow-tables, ale tieto tabulky su velmi velke a zdaleka nepokryju vsetky moznosti. Ak pridas do hesla nejaky dalsi nealfanumericky znak tak je utocnik v prdeli.
Wifi ma skor problem s rusenim medzi susedmi, v tom vidim ovela vacsi problem v buducnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru